林憶蓮台上完美屈王菲機

215 回覆
111 Like 31 Dislike
有唱功就紅咁唱classical 果班歌唱家應該人人都識先係
搵唔到泳衣大波
唔係婉拒,係寫好晒改完又改後最終被彈鐘
睇過一次林憶蓮演唱會
屈機到痴撚線
跳唱, rock , r &b, hip hop , 中國風, 真係冇嘢難到佢
佢演唱會將好多舊歌重新改編
唱腔與時並進
張學友林憶蓮
佢地唱歌唔老土

張國榮千禧左右嘅歌依家聽返都唔out
佢後期都改咗唱腔
不過講返當時多數評價,依場其實係當年商台創作人音樂會。當年音樂會結束之後現場觀眾評論其實係王菲勢不可擋,林憶蓮己經開始跌林憶蓮其實係比人推大咗嗰咪,因為佢初期低音唔出
所以真係唔肯定上面條片係唔係真係反應到當時嘅情況,起碼當年評論係唔一樣
上次睇2016 PRANAVA/造樂者
原本唔係Fans, 亦無聽開
見有免費飛先去睇
諗住都係啲老土歌 無野做當去吓算
點知一開場首蓋亞已經嚇到我呆撚咗
唱功編曲壓場Visual每一樣野都頂級
我到而家都仲記得幾震撼
之後每一首歌都痴撚線
我一首都無聽過
變相每一首都勁驚喜
夠膽講嗰次係一生睇過最top嘅演唱會
王菲未到林憶蓮水平啦,舞曲同 Beyond 都唱到;仲要用幾個唔同腔去唱,無乜華人做得好,諗得起嘅華文女歌手佢應該排第一
有啲似王宛之
其實林憶蓮嗰咪比人推大咗,因為初初嘅低音唔夠出同埋有啲奇怪嘅係,當年現場評價其實係王菲勢不可擋,林憶蓮開始跌(當時王菲憑容易受傷的女人直接爆到差唔多同Sandy Sally 並列,依場係間接安排佢哋較量)
咁哥哥不嬲好認真,雖然佢當紅嗰期確實唔多識唱歌叫做合格
得罪講句
哥哥個舊腔好難頂
不嬲唔係賣實力
歌神後面心諗:我仲勁過佢啦
https://youtu.be/tJK2zXe62_A?si=LW6jor92rOQs4EyG

學友未開聲嗰陣,其餘三個表現叫正正常常
一開聲即刻好似大人恰細路仔咁
而家啲細路邊識咁多嘢
陳慧嫻當年紅透半邊天 得呀梅一個紅過佢
咁都話唔算天后
仲要冇耳機
依家冇耳機啲人唔掂
有齊晒所有嘢都可以賴工作人員播有人聲個段
香港也差多了
Spotify香港區歌手年榜,林憶蓮年年進不去榜單
https://lih.kg/3566039
尤其王菲自己作曲的《寓言》五部曲
https://youtu.be/6yHFNT_hhdA?si=WEG0sHqm-KCQcXwL
有首「一人分飾兩角」AMK作曲都好正。
但王菲靚咁多你唔講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞