林憶蓮台上完美屈王菲機

215 回覆
111 Like 31 Dislike
梅姐除咗唱功仲sell台風
簡單啲梅姐係idol=Madonna,林億蓮係diva=Whitney Houston
都唔會有人用Madonna同Whitney Houston比
你同hk01死全家啦
講真,王菲多得他CD版都唱得麻麻哋,佢喺94演唱會就真係唱得好聽,對比CD同埋依度唱得好好多
https://youtu.be/1R2tHEMLmyM?si=atFES0QL9ygy9v4b
呢個升key係冇prep
升key拍跟唱拍,同時係正拍

即係要憑音感,直接升
冇返咁上下級數真係做唔到
王菲表情:屌你,使唔使咁認真,俾啲面好喎
但佢無王菲咁紅,好多時唱功都唔係一個歌手成功嘅條件
真咩知名度嚟計應該差唔多掛
屌你老母
Marf有人哋影子呀?
Btw,佢識鬼唱歌咩
其實差距都幾明顯,純粹講知名度
當年許𢥧幫林憶蓮做了城巿三部曲,香港廣東歌第一套概念大碟。當時 sandy 已經算神枱級。

有次我響 play list 將王菲同鄧麗君但願人長久輪住放,單單聽王菲版,你唔會覺得有問題。但係聽埋鄧麗君嘅版本,就發現佢嘅小調轉音始終係無人追到。

其實無比較無傷害嘅。
王菲 : 我平時 hae 唱開 , 你咁認真
唔同時期可以點比,sandy係同莎莉鬥,不過王菲彈起嗰陣打到兩位天后毫無招架之力,莎莉過一排先還到擊
梅姐係80%中森明菜 + 15%麥當娜 + 5%澤田研二

王菲:使唔使咁撚屈
得連登仔先咁中意話A屌打B
明明兩個都好正,可以同時聽晒
一係整首AI紅豆比林憶蓮囉
Sandy 莎莉 當時依兩個鬥緊已經係天后級嚟
王菲嗰陣應該啱啱彈起,睇佢髮型王菲嗰陣已經靠容易受傷的女人爆起做天后接班人(即係佢兩個嘅接班人,嗰陣重未有天后稱謂)
王菲心諗
做乜撚野跳出黎搶風頭
咁勁你唱哂佢,無諗住同你爭/癲
佢嘅樣一開始真係好似諗住交行貨唱完收工,點知對面咁勁咁認真搞到佢進退失據,feel到佢好尷尬
我印象中 sandy sally 係1988年
王菲容易受傷的女人係1989-90
梅姐1985年唱赤的疑惑,心債,唔算紅。係到壞女孩之後就彈起。
有冇聽過林憶蓮唱冷戰又係勁好聽
兩個都唱得好好聽
https://youtu.be/KjWbzI0YcJY?si=qxHgizgmJIERijZ4
林憶蓮不嬲都勁,不過係爭咗個樣。嗰個年代咁多靚女,所以佢唱得幾好都冇辦法去到一線。仲成日畀人笑佢矇豬眼
本身諗住唱完收工,點解咁認真

林夕講過,佢最憎幫林憶蓮做嘢,因為啲要求又高又多成日開會,最鍾意幫王菲做嘢,因為寫乜佢就唱乜,會都唔使開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞