Google突破地質限制 人工製造地底岩層孔隙 全天候地熱發電供數據中心

185 回覆
292 Like 2 Dislike
唔生鏽無水垢?
美國有太陽能係用緊煲水, 效率好過panels
解釋唔到即係而家冷卻得太慢

如果正常冷卻 係幾多年會凍晒?
佢想講氫氣電池瓜
其實係地震帶應該都用得 因為佢唔會好似核災咁嚴重
咪即係液壓頁岩油d frd,感覺到會好浪費水資源。
笑左
我最唔明個位係radioactive decay可以用radiation emission估倒個量,加埋地球形成嘅殘留 d科學家計過去到依家應該冷卻晒 一係就遠遠低估形成果時嘅殘留量(多左d未知熱能) 一係就另外有未搵倒嘅continuous source 姐係都係解釋唔倒
electromagnetic field
同埋electrochemical reaction

利申:物理攞F
megacorps呀 講緊襲斷市場嘅megacorps呀 transnational什至transplanetary嘅megacorps呀 仲有咩其他market呀呀師傅
transplanetary乜撚野
我真係load唔到你所謂地熱發電普及可以點淨係益大公司唔益其他人
冇所謂
真係震都係震斷條管唔會有咩災難
點解人類成百萬年都係用口進食
唔進化用屎眼食野
除左太陽熱能有咩野比水更多
絕對會,地球失溫。
煲水應該唔會浪費水

蒸氣會冷卻翻變水

只會係用咗燃料(好似係)
未來技術普及嘅時候你覺得人類只會有地球文明?
當資源集中晒喺megacorps度你覺得一般人可以合法咁將技術應用從而獲取資源?你咪試下你而家開間公司出海採天然氣,睇下你採唔採到?當你採到班og會唔會受你玩?政府又會唔會畀你採?同樣道理 Google個方法work嘅話佢就會同多幾間做相同嘢嘅企業壟斷 人地到時有晒patent 又有政府regulate 只會益到佢地 只會係佢地嘅expansion唔係所謂嘅普及 唔會益到其他人 load到未?
係呀, 其實核能都係發熱拎去煲水
咁可能真係能量除咗轉換外無方法可以由無變有
可以用海水做冷卻,蒸氣用嚟做埋飲用水,一雞兩味
照你諗法其實我地係唔應該有車搭有手機用, 因為石油同手機製作工藝都係比大公司壟斷哂
港燈南丫發電廠 3,402 兆瓦
google 地熱發電 3.4兆瓦
啱啱好 千份之一

如果有好多地就啱
香港呢啲地少嘅城市區都唔得
淨係講重力(引力)傳遞方式,人類暫時重未理解清楚。
光波電波現時都可以人為製造或者控制,但人類重未可以發明到點阻隔or 控制引力。
如果將來成功利用引力,至少人類可以征服整個太陽系。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞