Google突破地質限制 人工製造地底岩層孔隙 全天候地熱發電供數據中心

185 回覆
292 Like 2 Dislike
因為穩定同可控
有地方俾你煲水同有嘢燒就得
因為目前咁樣係最平同有效率。海水有源源不絕既供應,作為傳遞熱能既媒體好方便,成本極低
次次見到呢啲能源相關 都諗緊雖然啲技術好似不斷進步但係本質都係煲水發電 係咪冇更有效率嘅能源轉換方式
所以冇講錯 其實即係煲水發電
大部分發電只係用緊唔同既方法去煲水
風車 可以唔煲水
會有更高效既煲水方式
想問地核嘅熱消耗咗有冇得補充返,會唔會有用完嘅時候??
點會呀唔通班石油佬識chetghyujhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
人類喺煲水嘅方法上不斷突破
我哋係咁同太陽能
個太陽會唔會快啲收皮
地球壽命幾耐? 誕生至今 睇唔到有幾大分別
你同太陽能做咗啲乜嘢
木星the power
佢問得無錯
如果真係用得晒地熱 地核會冷卻
停止產生磁場
擋唔到大陽輻射就會世界末日
只係以人類目前既科技睇
好難會用得晒地熱

你一係就直接答佢你既睇法
就咁問人小學畢業未
只會顯得你on9
其實邊個知?又冇人去過地心check過
以前石油都係咁
一個開咗頭,個個跟普及咗就唔同講法,尤其係嗰啲鍾意掠奪資源嘅14億強国
地震帶先容易 而且技術難道仲低
你睇吓而家有用地熱發電嘅唔係冰島就係環太平洋火圈嘅國家
地核成6000度 同太陽表面差唔多 加上地殻包住成個地球 而且地殻係極之不便於傳熱 所以地熱發電散失嘅溫度根本可以忽略 放心用啦
環保狗嘈到冇野好嘈就會話破壞環境 然後乜鳩都起唔到架啦 有撚用咩
你係咪想講好少環保團體願意同石油公司合作 拖慢地熱能發展
地熱經過長期熱交換 溫度會逐漸下降 最後不但唔能夠產生蒸氣 甚至會令水結冰 形成孔隙閉塞 結果整個系統就會癱瘓
1000年後再諗啦,到時仲有地球人先算。
地熱依啲一地震就報廢
雖然起得data center 都係少地震
直接破壞地球都講得出口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞