Google突破地質限制 人工製造地底岩層孔隙 全天候地熱發電供數據中心

185 回覆
292 Like 2 Dislike
【有線新聞】數據中心消耗大量電力,為了減少依賴化石燃料,Google首次以地熱發電技術為美國一個數據中心供電,24小時提供零排放電力。

Google在全球也有數據中心,每一座的用電量也很高,造成巨大碳排放。轉用綠色能源當然最好,但數據中心講求供電穩定,風力有季節性、太陽能甚至每日也有高低潮,不適合為數據中心供電。
Google認為地熱發電是出路,以地底深度3,000米內的淺層地熱,將水加熱成蒸汽發電,問題是對地質要求高,地底必須有多孔隙的岩層讓水流動,水才可以接觸到地熱。
Google在美國內華達州的數據中心,地質條件本來亦是不適合用地熱,但Google與一間能源企業合作採用一種新技術,就是以高壓水將岩層震碎,於2,400米的地底人工製造多孔隙的岩層,令水得以被攝氏190度的地熱汽化,推動蒸汽機發電,功率達3.4兆瓦、24小時提供穩定輸出,相當於2,600個家庭的用電量,足以支撐數據中心的電力需求。
Google認為今次的成功,意味地熱發電不再受地質限制,如果將新技術推廣到世界各地,地熱發電有望變得更普及。
如果唔係地震帶應該冇事?
石油收得皮
安全過核能?
石油佬好快會做野
唔好問我點解知,佢地bydjiwknsnwnwnbn$83’車劇大$3@救雷一
挖到3000米深成本好似係咁多種清潔能源中最高??
所以係Google先敢玩
規模細啲都唔敢
其實係咪開開採頁岩油啲技術
想知全世界都大量用地熱發電,會唔會對地球有影響
如果普及到真係做福全人類
GOOGLE 能源都玩埋
又話研究長生不老藥 研究到未?
我都想知, 抽晒地下熱能出黎,
會唔會世界未日.
咁天真咩
做福到megacorps渣
諗起啲sci fi 故仔,用盡行星能量之後逃離地球
但係用咗地熱嘅能量,energy loss之後地核點有energy gain?
靠地核nuclear fusion永動機??
(利申中學物理F)
玩撚,下年共和黨一上全力bump啲油平過水
抽唔抽 d 地熱都會keep 住散出黎?
會,會有哥師奶出現。
會噴熱水,燙傷
近來咁多標題成日打到九唔搭八
常識諗, 依家都係用淺層既地熱, 190度去整熱D水, 平時普通一次海底地震大量海水湧入地底都消耗左好多熱量, 同現階段GOOGLE用既熱量比真係九牛一毛, 所以短期(以千年萬年計) 應該都唔駛擔心呢樣野住
Cls 咁撚樣fracking法,唔撚驚有手尾
應該會
根據能量守恆定律
地殼應該要係其他地方吸收返失去既能量
因此有地方應該會出現地裂或者地震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞