海茵莊園|林氏姐妹斥千萬購兩伙 妹妹:都係自己錢無父母幫手

221 回覆
150 Like 12 Dislike
人哋都未賣樓點叫輸錢?
人哋銀行兩姊妹每月收入可能7、8萬,MMC每月收入連廣告可能六位數,供樓多咗幾千蚊出嚟當R痕

買完貨帳面價跌咗就係蠢嘅話,由今日開始所有連登仔叻過李嘉誠李澤鉅㖭啦弱智仔

退100步講,人哋差極,都起碼有幾球嘢呢個門檻去輸,你哋班連登公屋仔?一世萬零蚊咋

買樓輸樓價,輸機會成本,輸高息,輸雜費,輸時間,輸心力,每個月供緊空氣,樓價向下升,長期負資產賣樓要貼錢甩唔到貨

我做定期係咪好過你
你駁到我上面講既野先啦
唔係講兩句死廢淡就岩架
咁都岩既,上天咁公平

啲錢冤枉黎,咪瘟疫去

長實早兩年買地用咗成二百幾億,而家帳面地價都跌到仆街啦,連登仔係咪叻過李嘉誠李澤鉅啦?傻閪
其實認真,買樓用賭既心境去買,已經輸左,
樓長遠,當樓齡大左,未計你借錢個part, 邊有得唔輸
只不過話為為下一代好,緊係有番個單位好.
點講都好,你又講得冇錯,邊撚過唔撚想買正個最低位
問題係邊個會估得到
到升番個時又睇住佢升
但你話咩跌撚多5成,去番03沙士價,呢類鳩up話我就點都唔會信
除非香港經濟好撚差,差撚到倒番轉十幾年,我咪信
地產商,發展商一定賺?

好多細地產商都面臨破產邊緣
唔好講恆大big貴完呢啲
連因果都搞唔清楚,買到樓只係結果,原因係人哋有努力、聰明能幹、肯儲錢

我驚到時MMC兩兄妹搬去貝沙灣嘅時候,你班公屋仔連自己獨立房都冇,喺個廳度出緊post唱淡咋
老老實實
用同一舊錢 任何人買蟹茵裝完都係弱智到仆街
三線發展商,三線地點,個價仲貴過正版康城,大佬你入唔到日出公園架,扮咩康城。
人哋講香港你講大陸做乜春?咁使唔使講吓馬雲成個集團「貢獻」埋比國家,所以佢好撚蠢呀?政治嘅嘢你識條撚咩傻閪。

問緊你連登仔係咪叻過李嘉誠李澤鉅啊,顧左右而言他,你班樓淡fans會對你好失望㗎
如果通漲不斷我真會信.
某程度,樓價都係咁樣通出黎
2016年平均收入15,000
2022年平均收入22,000
所以你話跌多一半咩市區5000蚊呎
咪慢慢等,嘈黎都冇用
正如垃圾港股,跌撚左咁耐有,又話走資咩咩柒柒,有冇跌到得番8000點?
道理一樣
貝沙灣好撚醒咩

我地個個樓齡0
呢啲垃圾貝沙灣眨下眼就變廢老樓

你睇太古城就知 樓會折舊架師兄
邊有咁多人做對沖,入到ibank front office都未必入到去做啦
你條傻鳩
大乜鳩陸
中国香港呀 咪撚搞啦 報国安拉鳩你架

而家碧貴園,恆大喺香港冇盤咩
google先上黎柒啦唔該
aa狗真係弱智
同你討論真係嘥撚氣,講緊人哋買到樓係因為人哋搵到錢有能力,你就走去講節舊,真係九唔搭八到

而家加息,莫講話太古城,禮頓山都要跌啦,咁樣將個下跌原因歸納為樓齡折舊你有冇腦㗎 ?到啲利息落返去兩厘幾、美孚新邨又重上萬三蚊尺嘅時候,你個傻閪咪又係啞撚晒
年頭去做定期d RM已經吹定下半年美聯儲準備減息
咁呢個唔評佢
首先我唔知佢老豆老母係咪住附近,
住慣個頭諗住就腳
加上人地返工地點我都唔知邊到
但比我選擇,我一撚定唔會買康城
買大西北都好撚過
做銀行借錢極低息, 已經好過好多人
咪撚日日上黎打飛機啦
美孚新邨係你有生之年都上唔番30000蚊呎啦

歡迎cap圖鞭我屍
(不過相信都冇呢日)
咁恆大碧桂園係因為香港起樓出事定還是喺大陸起樓出事啊?你搵嚟同香港嘅地產商類比嚟做乜春?
死傻閪仲學人講因果,收皮啦,真係抵你哋一世住公屋。

自己唔夠人講,技窮到小學雞凶人國安,你快啲報國安呀,唔報你條契弟死全家呀
好多樓好話個市都無乜點跌,唔怕啦
日日上嚟打飛機都講得出口,唔該你搵盤水照下個樣先啦
日日出post唱淡、打飛機、叫春嗰個係你條窮酸蠢肥毒柒兼冇樓嘅死傻閪樓淡喎
想睇呢2姊妺近照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞