邊間動畫製作工作室係最高質??

261 回覆
39 Like 7 Dislike
你話係阿銀cosplay緊我都信
你想討論個點改黎改去你其實企好未
一開波就話pixar畫風表現手法out, 以為你想討論畫風作畫, 點知又無啦啦講AC, 但係AC明明差ge就唔係畫面而係劇情同內容, 結果你用黎做例子完全唔知你係想討論乜野等於高質

SpiderVerse 係好好睇好高質呢個絕對認同, 但唔代表其他畫風一定係低質, 如果你係都要話所謂Pixar畫風一成不變, 不如你先了解下Pixar題材同埋受眾係以咩為主, 走真實風都唔一定係壞事
屌係喎撈亂左JC同日昇
Pixar畫風冇驚喜,一成不變,啲人開始話悶,俾spiderverse puss in boot依堆比下去:fact

求其舉AC做例子係回應上面Pixar作畫次次其實有進步依句

隨時代進步畫面靚咗有乜出奇?

改乜撚嘢屌那媽講嚟講去都講緊依啲,不如你了解下點解Pixar慢慢收緊皮先啦咩受眾講明要追求似真實嘅動畫?
明明22年turning red 都比人讚到飛天又收緊皮
你覺得觀眾們真係咁著緊畫風

求其舉AC做例子但點知人地正正就係講3A大作但係無劇情無內容先會比人屌, 重點係內容啊Ching

咪一樣無觀眾指名一定要求要spiderverse呢種畫風啦
但係我認同呢種畫風黎畫spiderman係好過真實風wo, 但倒返轉pixar d 題材咪一樣唔可以亂用其他畫風, 咁你依家到底係屌緊畫風一成不變定題材一成不變je
turning red 讚到飛天
其實打鬥分鏡好一般,不過係啲型棍特效整得太好
Wit第一
JC算自己攞黎 地下城S2-3整得差到
好彩本身劇本夠好先頂得住
呢幕著衫j 死人,咁都仲係畫功普通
Gohands
京都呢幾年咩事點解出咁少
個人幾鐘意骨頭同Production IG
剩講畫功王立宇宙軍真係手繪動畫巔峰,唔識畫啲details就走去搵NASA幫手去美國研究點畫得好啲

https://youtu.be/WO90L3hkp3s?si=uJUN2WbzUq1CTQ2e
https://youtu.be/vVAyXyiQO9E?si=y5TEwUDr92t-u_NA
最好既動畫公司一定係班game廠
暴雪 riot
作品
古風寫實真係好好睇
好似係外判比公司做?
覺得ufo 畫面運鏡光影係最先進嘅技術,2d mix 3d有好新嘅感覺

但藝術只有達者為先,無話先者為達
唔認為一個工作室一定要有多種畫風
亦都唔認同一個工作室唔可以死守一種畫風

正如吉卜力一樣, 佢畫風一直無變
香港夠有一班人叫吉卜力已死講左咁多年
一套「蒼鷺與少年」又可以繼續靜音

唔同畫風就好似音樂入面唔同種類咁
唔會Expect Metallica玩Techno㗎喎
有係驚喜, 但無係正常
佢只要係佢既Metal入面做好自己依然無問題

我接受長江後浪推前浪, 百花齊放, 大家專注自己藝術既世界多D

得罪講句...SPA除左Spiderman全部都好一般咋喎...
真心問?
Karas
比人縱火
人都走哂
小圓新劇場版希望頂得住
可惜近年掛住做我英搞到冇乜出原創作品
反而女性觀眾向作品keep住唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞