邊間動畫製作工作室係最高質??

261 回覆
39 Like 7 Dislike
唔係
文戲差唔係講個劇本差
係講成個節奏包括氣氛渲染同present 個故都tick
故仔講到1999

經典例子係ubw
早2日套初戀
點解你d例子下下都奇奇怪怪
AC本身柒本身就係唔係畫面問題,你一開始明明就講緊畫風落後

其次pixar d題材又唔係重動作元素
Coco, soul,turning red有邊一隻岩玩spiderman呢一種風格,唔玩就一定唔高質
Spiderverse運鏡畫風係好高質,唔代表適用所有題材
Pixar用返最適合ge畫風唔代表不思進取
條友講到pixar d風格一成不變好out
但人地明明套套都有特色
你睇下套fate ubw就明
真係好大影響
所以原作對ufo好重要,劇本再差,故事搭救
刀劍亂舞、熱情傳奇冇人提,明明都係味精光污染
你講嗰兩套都係jc黎喎

日昇點會唔掂 佢唔開新ip 接job做係因為love live已賺到佢仆街 仲要高達個ip都係佢既
新嗰套不孝子高達又用咗新技術畫 好癲
齋藤圭一郎
葬送的芙莉蓮?
香格里拉??
Cyberpunk
見到Marvel 英雄片就以為行貨
佢哋走寶喇
睇Pixar點sell元素大都會
都係話點樣克服啲角色嘅texture,點難整點難整,點樣仿真
Sony Spider-verse 已經用緊插畫手法,用畫風同色調去講故事喇
而家啲CG越來越勁
咁嘅大環境之下睇唔到仿真有咩咁吸引
佢有能力做到Soul嗰啲神咁,遊走 2D 3D 之間,咁咪見到佢有新嘢,有創意
但之後嗰啲唔見佢有大膽玩下新嘢
只可以話不進則退
不過如果係mappa製作
應該會比人話好崩
點解冇人提夢工廠動畫剩係講pixar
魔伊同衛宮巨俠
「企響你面前嘅,就係真真正正嘅英靈複製品啊!!」
馴龍記3係幾靚
最記得龍巢個到幾震撼
不過好似都係輸哂比pixar
其實佢食緊乜嘢
AC本身係故事好,open world 加刺殺創新,之後食老本集集換皮玩法冇創新,畫面隨時代進步根本好撚正常,咁你講嚟講去Pixar咁多年有咩突破過,有咩創新過?見你淨係數得出畫面靚咗咪求其拎隻AAA game, AC唔啱用COD都得喎

Spiderman嗰種唔追求photo surrealistic,畫面背景風格多變,2d, 2.5d, 3d混用,依啲一定要動作元素?

再講一次,畫風曾經係業界standard所以個個抄,到近年有spiderverse puss in boot殺出條新路西方大動畫片終於唔死守pixar畫風,人地raise咗條bar, pixar最近幾套有冇令人眼前一亮?有冇拎返業界龍頭地位?咁樣一成不變都唔係落後?同埋講佢可以進步唔等於抄返spiderverse嗰種喎
腔棘魚 胃袋
for sure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞