邊間動畫製作工作室係最高質??

261 回覆
39 Like 7 Dislike
你到底講緊動畫風格定技術力
A1 既 86 正到癲 最佳改編
ばにぃうぉ~か~
光污染+冇意義嘅炫技,睇到頭暈
唔係選最劣喎
wit 巨人+甲鐵城

可惜巨人轉左手
甲鐵城 劇本又
畫巨人犧牲左終結的ppt
回應主題,一間studio高質唔高質
整體俾到嘅嘢,冇創新冇突破,咁多年嚟都係咁,定係你覺得因為作畫技術keep到就等於冇走下坡?
睇到我出晒水
作畫技術keep到所以走下波
先唔講Pixar作畫次次其實都有進步
你所謂ge無創新無突破純係講緊動畫風格=個人口味
你用spiderman 黎踩pixar隻風格就係最好例子
所以我先問你係咪即係睇動畫風格決左高質與否
工作室同畫面掛鈎哩點,有能力既原畫多數自由身,作畫靚既位通常出自嗰班人嗰班人跟開動畫P 制作desk,唔係跟公司,有人事變動嗰陣,工作室隨時廢九成武功
咪係 講技術一定係pixar勁d
而且佢d畫係一次比一次靚
蜘蛛似只不過係玩另類風格
咁多人負皮
Pixar 不論故事定係動畫表現(畫風)都係落後咗

https://youtu.be/l96IgQmXmhM

近年最高質 mario個間都ok既 但冇依套咁震撼
pixar已經回哂塘啦 近年美國堆動畫電影都係參考spiderman 不過套spiderman搞到d人爆哂肝真係慘既
https://youtu.be/JhXRNRmuYcc?feature=shared
班友9成冇睇過套野 係imax睇哂ufo pixar spiderman mario
得spiderman d畫風最震撼到我 奧斯卡9成都係比佢
我提出嘅論點係Pixar由初頭領先業界立咗standard, 到成為投資者play safe 要求其他studios整動畫嗰陣係跟Pixar,所以咁多年嚟西方大片都係Pixar畫風,而Pixar本身都冇突破明明講緊依樣關乜撚我個人口味事,你拉埋嚟講所以我唔知你啱啱講緊乜得閒就睇上面巴打貼Vox嗰段片,講緊我講嘅嘢

同埋你講嘅作畫進步同game engine ,cg render技術越嚟越好一樣,assassin's creed咁多集畫面越嚟越靚唔代表冇走下跛,唔代表越嚟越高質
Thank you巴打唔知點解我提出嘅points 冇人回,淨係focus 喺啲畫面越嚟越靚所以Pixar仲係高質依個層面
睇過86就明可以關事

好似畫到執
其實佢係外判出去俾人做
因為日昇呢幾年已經

佢係咪得返科砲可以拎出手
地下城都一時時
可以單獨提下,ufo既劇本係社內人夾份寫出嚟,所以ufo片9成劇本都係ufotable,真係關事
spiderman係漫畫改編又受到日本動畫影響所以先咁玩
pixar下下都係自己原創 個畫風仲變埋自己個signature 好難話變就變
https://youtu.be/Ek40XtVsO7g
畫風嚟講日本動畫同spiderverse個隻我覺得先係動畫出色嘅地方 個畫面係跟返個敘事/感情 (across spiderverse頭十分鐘勁正)
有好多動畫自己冇乜風格其實如果有錢係可以真人+cg咁拍出嚟 感受唔到作為動畫嘅特別之處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞