[有虎之夫]繼續答大家裝修、油漆問題,盡答(10)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
ching想請教下 租緊橦樓道牆比個朋友整凹咗 自己填返佢麻唔麻煩? 又驚油唔返隻顏色
thank you in advance!
英泥沙重身 會收水
膠沙輕身 硬啲 bonding好啲
硬鋪 硬底?
打完平水落餅仔 英泥沙落水溝好倒用壓尺刮好
等收水硬身就可以鋪磚
買最細size既現成灰自己批都得既
但新舊油漆一定有色差
英泥同膠砂開料有咩分別?
膠砂加水 之後鋪磗?
🙇🏼‍♂️🙏🏻
英泥沙開料落牛奶水
膠砂唔洗
開袋溝水

出面裝修多數都奧迪美313嫁啦唔期待佢用咩emix料
同埋依加一般做法唔會英泥沙鋪磚
咩底都係英泥沙 分別係撈完乾做定濕做
硬底會貴啲 但空鼓少啲
師傅唔油Primer直接面油,會有咩問題
如果用木板間兩間房
連門、門框、門鎖、拉電線兩房燈制、油牆
大約幾錢?
請教大家,廁所地下瓷磚有啲圓圈類似水漬嘅污跡,一路都抺唔走,摸上去係平滑嘅。想問吓係咪蝕咗?冇辦法清得走啲漬?唔該晒先

想問下樓主關於 喺香港用 美國120V 筒燈問題

因為本身自己屋企之前裝修
都轉晒用 Philips Hue Smart Light
最近想搵電工師傅,換埋廚廁筒燈,共4盞

但上網搵 Philips Hue 香港 / 英國 / 澳洲 (220 V)
都無一d 假天花開窿比較大嘅智能筒燈

搵下搵下,就見到 Philips Hue 美國
有啱假天花開窿 120 V (15 W) 嘅智能筒燈,但未買

而睇圖,見佢組燈,
好似可以分開盞燈同火牛

咁係咪可以搵電工師傅
叫佢幫手每盞都換個變壓火牛落去
同埋會唔會好易燒

https://www.philips-hue.com/en-us/p/hue-white-and-color-ambiance-slim-downlight-5-6-inch/046677579579

唔算好麻煩
係對色可能難啲
會容易起泡
啲油黐牆身黐得冇咁實
報唔到
485尺 兩房兩應廚廁全基本裝修就預幾錢同幾耐?
試下用刀片睇下推唔推得走
你落鴨記兜一轉好過
連木工48-50萬內
平少少都得
請問吓樓主2023新居屋政府話用新建築方法組裝合成
咁仲做唔到拆改廁所廚房塊牆
想油藝術漆
前排去valpaint問大約1.5-2萬 100平方尺
係咪就算油其他都係咁上下價錢?
如果呢個價封頂唔貴wor明碼實價,
比起設計公司之前quote我做特色牆,13000,之後再加做木廊要兩皮幾
想問芬蘭油 冰島油 同波蘭油有咩分別 邊個好d 同埋見波蘭平d
四百幾尺兩房淨係做兩房床櫃+廳櫃(唔包廚廁)
幾間designer 都quote 十幾萬合唔合理
居屋用返原裝廚廁有冇問題?(冇重做防水)

平時使用嗰陣有冇注意事項可以減少漏水機會
冇睇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞