[有虎之夫]繼續答大家裝修、油漆問題,盡答(10)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
除非張單真係好大
其實無分平貴
我frd用貴野都中伏
只可以話呢行太無監管
根本做咩都冇後果

同埋其實又唔覺昌師傅啲野叫做好好
除非你本身自己有監工底,日日喺度管住佢做,咁就可能會放心啲

我哋呢啲咁嘅普通人,係唔撚係都俾人賣豬仔

想做得靚,真係冇咩可能
我已經3個人輪流監工
都係出晒事
轉過另一間又係低質素同漏氣
講真,我哋係行外人
班老狐狸要陰人呃人好簡單啦
真心覺得要上世係觀音,今世幫襯裝修先至唔會出事
工程呢家嘢千變萬化,就算你話想俾俾足錢跟晒正統工序做,都唔係咁易
認同,呢行就係無監管
你估真係個個熟裝修咩…
要學裝修點防騙,又要用時間去搞,
日常已經要返工,放工又要照顧家庭,
仲要抽時間學防騙,其實真係搞著個客

同埋真係要夾人,佢地人有少少良心先唔會搞死個客
巴打點樣評價立邦漆,波蘭漆同冰島漆?
算啦,香港裝修呢行既生態實在太神奇
冇裝到要賠錢俾隔離屋已經算執到身彩
你睇啲滲水落樓下、鑽穿牆、拆主力牆,都cls

同埋想手工好真係不如信自己手工
一分錢一分貨,有錢就有時間做,有時間做就有好手工
利申啱啱裝完都一肚氣,不過價錢合理就由佢
有本事評人手工差,都真係寧願自己慢慢每日執手尾都唔想叫返手工差過自己既人黎執
櫃門自己較,玻璃膠自己再痴,水喉自己卷返厚啲膠布
除非係啲水電有緊急野先要即刻搵人攪

泥水、水電出事就慘啲,呢啲真係自己唔得閒做
不過最緊要都係呢三part睇實啲,泥水水電攪得夠好,後面嗰啲再煩都可以慢慢解決
真係出事咪再搵第公司拆咗佢重做,呢啲最緊要合約階段傾好,泥水水電做唔好真係要即刻停
我就係泥水出事,即刻踢走佢
但上哂磚已經返唔到轉頭

果啲補油、執掃口、填釘lone, 我都諗住自己搞返就算
廢事勞氣
巴打泥水就出事路仲好長
但重做又6-7皮又要時間
我宜家浸過缸無事,但磚有空鼓
再睇返啲相發現水喉有啲鬼
但宜家死無對證,我拆哂又唔係,唔拆又唔係
層樓樓齡8年,現要裝修,本身發展商係用複合木地板,上手用到少少殘,其實翻新好定換左佢好?價錢差幾遠?
呢兩年既居屋廁所防水會唔會好差?
諗緊全爆再整過防水
怕過幾年先漏就仆街
即係慳啲工夫
而家九成師傅都會用乾濕沙
要睇嗰個位置屬嗰屬於佢
硬底比較少空鼓問題
不過做法貴啲
即係乾濕沙用青州英泥、河沙混合英泥寶批
效果係咪差D
良心師傅都未必會咁做
後生嘅就有可能
但要睇手門
唔算
唔洗
未必嘅
但老實講肯答人嘅唔多
呢樣真
有個真係識嘅人去跟係好好多
立邦其實唔差
波蘭就一般性價比唔高
冰島就好但要有筆直
過幾年再算啦
昌師傅自己都話自己野係唔係好 但係合格水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞