德國留學生活討論區 (2)

279 回覆
4 Like 2 Dislike
2024德國仲好似當外國人唔係人咁
來讀書或者打工都要比佢地玩一輪先
反而你夠慘做難民就好快有Termin
都明既而且的確要既
但係
對社會有貢獻既人
好似得唔到應有既尊重

我個人覺得德國咁重官僚主義
反映整個國家既諗法或體制都仲有盲點
趕唔上現代生活應有既節奏
大家點睇
我覺得純粹係德國公務員廢
德國人自己都成日屌
afd 近排同其他far-right組織有個 secret meeting 討論緊deport外國人,分開3個階段
1. refugee/asylum
2. migrants/ citizens with migration background
3. German who help refugees

afd當然否認有deportation plan

https://www.reuters.com/world/europe/afd-denies-any-plan-deport-germans-after-officials-hear-proposal-2024-01-10/

因為呢單野,近日好多遊行protest against AFD。

好多香港人覺得afd只會target中東人。亞洲人係榮譽白人,唔會有事。

我就覺得呢個觀點好天真佢地連德國人都列入deportation plan;Nazi都搞過亞洲人。就算唔搞你,如果佢地執權,民間社會嘅仇外氣氛都唔會舒服。如果下次選舉AFD仲有咁多票,大家真係睇路
可唔可以咁講
德國Nazi 既諗法過左咁多年都仲係喺體系中
唔係
AfD絕對唔係體制內
而且AfD同CDU內部都有好多唔同嘅派系,默克爾都係CDU

BTW 我係睇呢條懶人包
https://www.youtube.com/watch?v=A57h1QIUAiQ
Commerzbank = tax id number + address 就得

(所有大bank都係)

排外只係一種政治取態姐
當個政府太廢,社會又多問題(通常都係經濟,啱啱今日公佈咗上年經濟衰退0.3%),咁啲人就會係支持在野黨㗎啦
最簡單就係入晒外國人數,仲要德國出名收難民收得多

講真而家個聯合政府都算有啲唔好彩,當然本身執政能力都低
啲政策完全唔用可行性去諗,淨係諗點樣去討好啲左膠
最簡單D-Ticket,根本就on9,有車嘅唔會去逼,窮嘅就無事無幹走去用嚟遊山玩水,一到星期六日NRW嗰頭一定全爆
連基本support都做唔到就玩呢啲懶環保嘅嘢,仲未計搞到啲regional交通公司全部蝕錢蝕到入肉

成個德國全部配套都support唔到咁多人,由去ABH到去睇醫生,全部都係人
如果你係德國人,日日生日附近都有堆唔識德文嘅人嘈天巴閉,好啲嘅咪支持CDU制衡吓,再去盡啲嘅咪AfD

就算而家民調AfD有21%,佢哋都無可能執政
1. 無黨會同佢合作,所以佢要自己拎50%嘅位
2. Bundestag有分區同黨嘅席位,基本上AfD係地區係無可能贏到議席
3. AfD只係一班反傳統政黨嘅人聚埋一齊,佢哋自己都有山頭主義,有時佢哋自己都傾唔掂數

D-Ticket幾好喎
令本身唔出街嘅人去旅行消費,咁先促進到經濟
同埋本身都係9-Euro-Ticket受歡迎先搞D-Ticket
八掛

大家租金幾多,?Zimmerwohnung ? Size
D-Ticket個原意係想吸引啲人唔好揸車用多啲交通工具
係想環保
而9蚊嗰陣真係無錯想谷啲人去周圍行吓
呢啲就係呢個政府成日諗住個口號個概念唔理實際操作,放棄核電都係一樣咁

因為個價錢太平所以好多公司根本圍唔到皮,政府補貼係唔夠啲交通公司維持日常開支
上年年尾已經想再加價

啲車又塞滿晒人,令到揸車嘅人繼續揸車
本身無需要係咁周圍去嘅人就一齊去逼落架車到

唔係靠呢啲Nahverkehr 返工返學嘅人梗係覺得爽,有人出錢俾自己去玩
公共交通工具減價係啱
問題只係政府dum唔夠錢改善鐵路服務,所以吸引唔人去搭
不過早排budget俾法院hold起咗,使唔到
但D-ticket abo個數量其實唔算高

唔知巴打你住邊區,
除咗直接經DBapp訂班人, 我以前住嘅省會, Abo佔緊居民數量~10%
宜家搬咗去郊區, abo佔居民數量3%

我由一個月畀緊220變緊畀49, 架火車又有位坐
我直程覺得係一年來最大德政
NRW
住緊WG
計埋電同暖氣大約一個月430€
學生咁...

no more WG for me

Düsseldorf有無去過,Weekend去好唔好
去食拉麵
今集勇氣爆發 BANG BRAVERN
有角色講咗幾句半鹹淡德文
之前上網見到
芙莉蓮直頭全部角色同地名都係德文
好正

Btw 巴打邊度睇動畫
驚犯法奶野
希特拉撐Die Grünen㗎喎
Nördlingen
報左Stuttgart 同 Tuebingen 嘅 master 2024 summer entry

收到Tuebingen offer,好開心
Student dorm 係咪勁難有,係咪第一時間申請左先
有冇咩特別野要注意/做左先
係,申請咗dorm先
跟住搞blocked account、mandatory health insurance同visa
巴打可能上telegram group問好啲
呢個post無人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞