德國留學生活討論區 (2)

279 回覆
4 Like 2 Dislike
係Erfurt
好似幾正
但係我嘅德文搞唔掂
之前瞓唔着打咗篇FAQ
完全憑記憶打無查證過,幾乎全部都係錯,唔好信

你份FAQ咁廢,有無份好啲嘅FAQ?
https://www.reddit.com/r/germany/wiki/faq/
https://www.reddit.com/r/germany/wiki/index/

我適唔適合嚟德國?
建議對呢個國家有愛先過嚟
你會好容易俾呢度嘅官僚同語言障礙磨滅你嘅心志
而且攞永久居留權嘅年期比其他國家長

有無Telegram group?
tg : Hugo1991

讀書

去邊度搵大學programme?
https://www.daad.de/en/study-and-research-in-germany/courses-of-study-in-germany/all-study-programmes-in-germany/

是咪唔使學費?
唔同州規定都唔同,上面DAAD個網有寫

語言有乜要求?
大部份係德文programme,通常要德文CEFR C1,但據講喺香港學嘅C1係唔足以應付讀大學嘅德文
小部份係英文programme,通常要英文CEFR C1,大學會寫對應嘅IELTS/TOEFL成績

Fachhochschule/Hochschule(University of Applied Sciences)同Universität有乜分別?
基本上一樣,不過得Universität有doctorate
Fachhochschule情況似以前嘅香港理工學院、香港城市理工學院(而家嘅Poly、City U)
以前Fachhochschule嘅學位係Diplom (FH),比Universität嘅Diplom低一等,不過因為歐盟嘅Bologna declaration,而家兩邊都係一樣嘅Bachelor

政府嘢

點申請簽證?
https://hongkong.diplo.de/hk-en/service/05-VisaEinreise/-/1611680
記得預留足夠時間,例如student visa就要1-2個月
無walk-in,一定要預約
德國領事館嘅職員出名閪,記得要睇清楚同埋跟足佢哋嘅要求,例如佢會寫明啲文件係要跟checklist嘅順序排好(Please submit the documents listed below in according order in original and one copy each.),唔跟嘅話會俾職員屌

德國嘅官僚有幾唔掂?

Stuttgart嘅Ausländerbehörde,啲人要出面紮營過夜

讀大學是咪有一定宿舍住?
嚟到德國即刻有宿舍住嘅機會微乎其微,通常要自己搵到地方住(exchange嘅唔清楚是咪優先)
有啲城市要排超過一年先有宿舍住
最好一收到大學offer,就即刻去申請,Google keyword:城市名 + Studentenwerk + Wohnanlagen

去邊到搵樓?
WG(Wohngemeinschaft)即係shared flat,最出名係https://www.wg-gesucht.de/,但係爭崩頭
https://www.kleinanzeigen.de/係德國版Carousell,喺Kategorien揀Immobilien > Mietwohnungen,然後Angebotstyp㨂Angebote,然後PLZ oder Ort寫城市名
要留意,嗰啲話要你先畀按金,之後寄條匙畀你嘅,100%係scam
基本上租樓一定要親身去過個單位睇過一次先

有咩銀行揀?
好多銀行要德國住址證明,同埋要收月費

N26係無分行嘅虛擬銀行,最出名係debit card成日俾人盜用
香港人開戶口唔使住址證明同德國電話號碼,只要video call同passport認證就得(2022年嘅經驗,而家應該無變;不過我之前開戶唔認BNO,要廁所板先得,唔知而係仲係唔係)
最平嘅戶口(N26 Standard)免月費,但係實體debit card要收€10,同埋無girocard

Wise唔係德國銀行,但係可以開歐羅戶口,有IBAN可以用SEPA過數,同埋有debit card,但係都係無girocard

另外仲有Deutsche Bank、Commerzbank等等,但係我唔知開戶要乜文件

Sparkasse係公營銀行,最出名係收費貴,reddit啲人話老人家先用
唔同地方嘅Sparkasse雖然叫同一個名,但係係獨立營運,戶口唔係通用,而且收費同服務到到都唔同

去邊度開Sperrkonto(blocked account)?
最出名係Fintiba同Expatrio,佢哋仲有連埋保險嘅package
Coracle少人用啲
呢三間上網摷referral code有少少優惠,或者你去tg group問,我諗肯定有人好樂意畀你
Deutsche Bank手續非常繁瑣,唔喺德國嘅人唔建議用
某啲城市嘅Sparkasse有得開Sperrkonto,不過唔喺德國無可能開到

櫃員機㩒錢使唔使手續費?
首先要睇你張卡嘅發卡銀行收費係點,例如N26 Standard而家(2023年)得每個月頭3次㩒錢免費
另外要睇櫃員機owner嘅手續費
千祈唔好用privately-owned嘅櫃員機,即係無銀行名、通常喺機場或者火車站、寫住多國語言嘅櫃員機,通常手續費好揦脷
個人經驗係,去唔係發卡銀行嘅櫃員機㩒錢,Mastercard通常唔使手續費,girocard要
櫃員機owner收手續費嘅話,㩒錢嗰時會彈warning

咩係girocard?
類似香港嘅銀通(唔係銀聯)
以前叫electronic cash/EC-Karte
有啲地方嘅櫃員機唔收Visa/Mastercard,淨係收girocard,但係連鎖舖頭通常邊款卡都收

點解轉完帳對方未收到錢?
通常要等1-2個工作日
有啲銀行,例如N26,可以畀手續費即時轉帳

交通

Deutsche Bahn有幾垃圾?
https://www.youtube.com/watch?v=6t45omSXncE

搭火車有咩德文要識?
Verspätung,或者任何有spät嘅句子:你班火車delay咗
fällt ... aus:你班火車cancel咗

有咩類型嘅交通?
Bus:巴士
Straßenbahn/Tram、Stadtbahn:電車、輕鐵
U-Bahn:地鐵
S-Bahn:連接市中心同市郊嘅鐵路,同U-Bahn比,站同站嘅間距長啲,亦都去得比U-Bahn遠,相當於香港嘅九鐵,連接市區同新市鎮
RB(Regionalbahn)、RE(Regional-Express):州入面城際鐵路,但係都有啲去到其他州嘅邊緣
IC(InterCity)、ICE(InterCity-Express)、EC(EuroCity):城際鐵路
Flixbus、Flixtrain:私營嘅巴士長途同鐵路,定位係巴士、火車版嘅廉航

咩係Deutschlandticket?
2023年政府推嘅全國交通飛,除咗CE、IC、EC同私營嘅Flixbus等,其他交通工具都可以任搭
目前計劃去到2025年
月費€49,平過大部份地方嘅月票

點cut Deutschlandticket?
經DB買嘅話,會自動續期,要喺每個月10號之前經網上取消,唔係佢會自動續下個月
https://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.how-to-cancel-deutschlandticket-mhsd.bd12b574-efd0-4bb6-a0d6-39fcd11f1188.html
買嘢

唔用現金生唔生存到?
同香港一樣,除咗連鎖舖頭,好多地方都唔收卡,淨係收現金

消費稅點計?
VAT目前(2024年)係19%,麵包、牛奶嗰啲生活必需品係7%
零售嘅價錢牌已經包埋稅,唔使自己計
買外國嘢,寄過嚟嘅包裹要另外交稅

點解買嘢飲,佢收多我€0.25?
按金(Pfand)
Einwegpfand:一次性膠樽,€0.25,樽上面有Einwegpfand logo,甩咗嘅話退唔返按金
Mehrwegpfand:可重用玻璃樽/膠樽,通常係€0.08或者€0.15
有啲嘢飲,例如紅酒、牛奶,係免按金(Pfandfrei)
通常超市有收樽機,但唔一定收Mehrweg,就算收Mehrweg都唔係款款Mehrweg都收
個人經驗係,賣Mehrweg嘢飲嘅超市(例如REWE),佢部收樽機會收Mehrweg
收樽機會出張飛,可以買嘢用,如果Pfand多過買嘢嘅錢,收銀會退返現金俾你
理論上可以拎去任何一間賣嘢飲嘅舖頭退按金,但係要同收銀拗,唔建議

去餐廳使唔使俾貼士?
有侍應嗰啲公價10% (好似係)
同美國唔同,德國嘅侍應係收最低工資嘅,所以唔係一定要俾貼士
Döner嗰啲無侍應,唔使俾貼士

屋企附近無M記點算?
自己煮

想食豪啲,唔想自己煮點算?
食Döner

有咩特色嘢飲?
Club-Mate,我個德國朋友話係煙灰缸啲灰溝水嘅味道
Spezi,其實即係可樂溝芬達
Glühwein,聖誕先會飲

生活

唔識德文生唔生活到?
唔係好得
同香港唔同,幾乎所有嘢,例如路牌、車站廣播、舖頭嘅價錢牌,都係得德文。無英文
有禮貌咁問:「Entschuldigung, sprechen Sie Englisch?」後生嘅可能會話「識少少」(ein bisschen),然後開始講流利到不得了嘅英文;老嘅唔一定識英文,甚至有可能鳩噏打發你走

德文易唔易學?
德國人鍾意講德文難學
美國國務院外交學院(FSI)將對母語係英文嘅人嚟講,學唔同外語嘅難度分做5個categories,所有Germanic同Romance languages都係最易嘅Category I,零零舍舍德文係Category II

有無咩香港人組織?
https://www.facebook.com/hkerinde/
每年春茗、中秋會搞飯聚

識唔識黃世澤?
請問,係香港有咩地方學德文好?
N26係無分行嘅虛擬銀行,最出名係debit card成日俾人盜用

如果開 N26 可以 disable 咗個磁帶交易去減低被盜用機會
回上面幾點:

德國嘅官僚有幾唔掂?
Stuttgart嘅Ausländerbehörde,啲人要出面紮營過夜

而家如果你住個city 仲有得你排隊,可以用時間解決問題,已經唔係最唔掂
更大ge 城市如柏林,而家係叫你上網填form 或者約 termin,然後就算你等到visa 過左期都唔會有人覆你
甚至身邊有朋友之前係明明交哂form,等緊ausländeramt 覆,然後有日landesamt 突然出信話違反左逗留條件,兩星期內無合理解釋要deport 等等
welcome to Germany

去邊到搵樓?
有去過單位都唔一定代表安全,因為騙徒可以airbnb 租番黎然後話係自己屋
除左你講個例子,最緊要係,無論點,deposit 一定一定唔好俾cash,叫得話deposit 俾cash一定有古怪

搭火車有咩德文要識?
仲要zug teilen; 例子係München 去北面,好多時班車會係8卡車一齊行,然後月台個info 會寫話 zum am Hannover geteilt。過左Hannover 之後,頭4卡車去Bremen,尾4卡車去Hamburg
記得睇清楚,唔係坐錯車卡然後冇睇就

櫃員機㩒錢使唔使手續費?
有D 情況係可以第二間銀行㩒錢唔係手續費,如果係同一個cash group 銀行
如deutsche back 卡可以去commerzbank, hypo-verein bank 同postbank 都得
而Euronet 機,即係你講多國語言個D,如果用virtual bank 如N26 會唔使錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞