德國留學生活討論區 (2)

280 回覆
4 Like 2 Dislike
啱牙
來到德國唔太識同香港人相處
其實咁講 只係香港既工特別易搵
英文programme預左難搵工
利申讀完個英文master之後考返個德文依家再讀過個Bachelor
浪費左唔少時間

如果唔係一定要留低/移民就冇所謂
當係享受下外國生活讀兩年
文科+英文programme呢個combo係咪唔洗諗留低?
可能做啲完全唔關事嘅工,但係申請居留證可能都有難度
師兄讀緊Master個陣有冇上德文course? 你再讀多個Bachelor都好有決心留喺度
份工人工唔夠/唔關事,政府嗰邊會唔撚批working visa
斷斷續續上到B2,畢咗業反而下定決心讀埋C1,因為有助搵工,但最後都係報返讀書轉行
加油各位
英文工好靠彩數 搵耐啲應該會搵到

利申:係德國做緊英文工
好多外國人搵工都因為呢個原因比agentür für arbeit reject,唔批簽證
德國唔係好似加拿大果d 咁讀完書 做奶茶鋪都有工簽
點小圈子法
師兄可唔可以分享下讀德文歷程
例如讀咗幾耐同埋有啲咩困難
食團年飯嗰陣 自己圍內傾自己嘢
佢自己本身又有小圈子WhatsApp group
不過咁都冇計嘅 本身佢哋圍內已經friend底唔想外人join都冇可奈何
大學啲免費course學左A1,A2 (2019尾至2020中)
出去比錢上語言班intensive B1,B2 (2021年中)
隔左都算耐 終於決心讀埋加考埋C1 (2023年頭)
language school加加埋埋應該洗左2500€

學得最多野真係B1,B2果期,但果陣冇考cert
grammar對我黎講唔算好困難,勤力啲做Übung就ok
C1開始就接觸多左唔同既Themen
我都係去到讀C1先開始睇Youtube德文video
(推薦Kuzgesagt)
聽Podcast都幾好
(推薦DW Top Thema, Dlf Wissen, NDR 10 Minuten Wirtschaft)
最緊要揀自己有興趣既類別
但其實都唔洗迫自己好認真咁聽
當train耳仔同洗自己腦

日常多啲讀聽說(寫就好少練)先keep到唔會生疏
巴打咁慘
我坐埋去嗰時,坐隔籬啲人都有問吓我嘢,之後佢哋先再圍內傾偈
不過可能係我喺香港已經慣咗靜靜哋食,無人同我講嘢,所以無乜所謂
小朋友係歐洲出世
想佢學多個外語
想問下你地點入手德語
小朋友點同大人
掟佢去啲興趣班係咁玩就得
再唔係學校多數有second language class
唔洗逼佢學
喺歐洲讀書通常都有得揀讀多兩、三種語言
去到外國就唔好催谷細路啦
佢哋學校自然會教 second 同 third language
唔好帶埋香港怪獸家長嘅文化過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞