港漂怒吼:香港為甚麼沒有"山姆"!?

198 回覆
9 Like 184 Dislike
支蝗講一套做一套
佢哋最崇拜民主大美國
搬返去深圳咪唔洗漂囉

屌你又係唔捨得香港份糧
家樂福似係經營手法問題
係係支那都敗走左
黃埔收得皮啦 連donki 都死城咁
灣景有小小機會, 但係太小車位

其實機場K11 應該ok
夠大夠多車位
不過去到機場不如轟撚埋過珠海
其實去郵輪碼頭開應該有得平租,不過果度都幾唔方便,開都開日本or 韓國樂天果啦
嘉樂福唔係比百佳惠康圍攻搞死既咩
香港根本唔啱依類型超市
第一開到新田咁遠,新屎坑 三日香,之後平日放工搵鬼去
第二香港地邊個屋企有三四部雪櫃放D凍肉
根本係班綜陰新先會上去
大劣人食開大劣嘢不意外
香港租貴人工貴
開啲咩都唔會夠支那平
支那連食環署都冇個 過關檢測都冇
食得開心就好
香港有呢D地皮 不如開Lalaport
已經做留港撚
仲要食乜都計住算住咁小心
要咁長命真係把撚
仲要90%都啪埋針
what happen in 廣西
諗嚟把閪
條路自己揀啦
除左租金,香港消費模式唔同外國,香港地方細,日日落街買都得,
外國地大,一星期一次grocery shopping, 先會養得起Costco Walmart
香港揸車人士一定少過搭巴士地鐵嘅人,如果真係起,又冇鐵,我怕佢捱唔到幾耐就執
來到香港就無咁平
北美淨係雪櫃都大過九成香港家庭,有啲家庭仲另外有埋freezer可以放多啲凍肉, storage 更唔駛講。
所以Walmart模式根本係香港行唔通

個個區都有街市買餸唔撚識去?
New York City 都無Walmart 啦
大城市就係咁
同你問點解大城市d屋咁細一樣
大城市係咁架啦
外國Walmart Costco target 開得大鋪既地方,都係近乎無public transit
Suburb同city 既分廿
因為香港係獨市生意
競爭委員會又唔做嘢

香港睇落似係自由市場
但本身超市d嘢全部都係合謀定價

之前wiki咪試過可樂賣得平過人咪比人警告唔比賣咁平.

依家百佳賣2 packs 8罐裝可樂已經由50蚊加到60蚊
出面雜貨舖都加到$55
之前係50
總之超市一加價....雜貨舖都逼住加
要有一個集團有決心去挑戰惠康同百佳先得
依家兩間超市輪住減價
但其實兩間做嘅價錢都差唔多一樣
同埋香港居住地方咁細,邊有咁多位擺
收啦
蚑那野緊係值

北上飲食注意 ! 內地奶茶店 被揭加禁藥西布曲明調味 ! 客人飲後頭暈心悸
https://lih.kg/3553528

其實開係深圳都已經窄窄地
不過深圳多人揸車都仲頂得住

香港數據每10個人先有1個有車
大約70萬部車, 即係得70萬個家庭係目標顧客
但係香港鋪租貴到hihi

唔揸車既, 叫你拎兩排可樂都已經買唔到其他野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞