港漂怒吼:香港為甚麼沒有"山姆"!?

198 回覆
9 Like 184 Dislike
屌,真係未聽過,原來美國Walmart 旗下
依家都仲係到以我記憶起碼個鋪位同十年前都差唔多大細
其實應該係按返比例
香港地方細屋又細交通方便
根本冇需要買咁多嘢放喺屋企亦都冇咁多地方擺
香港同大陸生活方式唔一樣需求就會唔一樣
都唔明近排做咩成日攞嚟比
有乜好比?鍾意大陸咪返大陸住囉
我以前係入面盪失路,係果到又有機打(試玩),又多玩具睇,門口對出仲有迪斯食,港英時代香港多麼美好
香港地邊有咁大個雪櫃擺咁多嘢打風搶多幾日糧都俾連登仔串放到生谷牛
香港選擇多又新鮮 買又方便真係唔需要呢啲大大件
做品牌自己採購就不嬲有 惠康個meadows hktvmall仲做埋會員制
想知佢哋啲倉係邊? 如果搵到咁大塊地可以做埋銷售都唔係唔試得呢個模式
死場租又唔係平得幾多
呢啲玩法係倉店一體 慳返倉儲物流錢
Sam’s mom
咩叫港漂同山姆?
灣景aeon 已經係類似咁嘅模式,成個商場做晒aeon,但灣景始終唔夠大
香港啲屋咁細,冇位擺
當年家樂福都係畀租金/百佳惠康威脅貨商 敗走
認真答:Sam's Club
開市區又冇咁大地方俾佢開 仲要租貴
開山卡啦又圍唔到皮 點會黎開
其實唔只睇普通屋企需求,夠唔夠多小商戶都好重要
係英國去親costco一定見到大把做生意嘅瘋狂入貨trade membership 係人哋一個大category
有我都唔撚係香港交智商稅la
寧願上福田個間
開去新田
其實香港山姆門市只需要
麵包,熟食做吸人

教啲人用app 買乾貨,做埋凍鍊運輸急凍貨去香港上門

已經可以慳返啲鋪租,打死埋維基百佳惠康
首先一定唔會有

個模式係一定要超大個場, 最高樓底
即係一定要自己起個building出黎

以香港地價 建築成本
不計成本賣十年野都填唔到條數
間舖大粒過d代理商就得啦,好似Sam's咁,背後就係Walmart ,人地想點就點,買唔晒都可以迫你食返d貨佢,代理想加價?唔比貨玩嘢?吔屎啦你
應該得既
佢呢d大型超市模式根本只有係偏遠地自己起一間出黎, 先fit到佢地營運要求

以香港地價, 根本無可能做

深圳做到, 除左建築成本低, 深圳市政府都用左相對優惠既地價稅款吸引人地黎開, 人地深圳市係想同上海"練“過, 爭做內地城市一哥

香港政府邊有呢個guts, 難得有地放比發展商起樓, 收足錢同稅唔好?
唔係你見到條路多車就叫比例多
上網google 下唔係好難
香港油費太貴
真係想平既
上網店買
俾幾十蚊送貨好過(有d仲免埋運費)
香港買新鮮野咁方便,
邊個會同你去荒山野嶺囤一堆野喺屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞