補習集中討論post

102 回覆
2 Like 2 Dislike
咳咳咳堂堂都講經濟科冇技巧、題型可言
只要明左堆concept、知道當中推理嘅流程
話之佢乜春題型都食硬佢
真係教緊你經濟之餘
同時最實際咁幫到你考試
係少數唔似補習佬嘅補習佬

反而學校miss剩係識叫學生做past paper 背marking
學生問到past paper題目又只係對住嗰答案讀一次
比咳咳咳更似補習佬

咳咳咳係咪唯一一位個個高登仔都捧既補習佬

我就話kevin ko 先係最好
利申2016dse 分享下自己補習選擇先

中文5底->5**
補基爾獸 利申本身中文底好 所以基爾獸係用黎錦上添花穩5** 如果冇基爾獸就可能有機會跌到落5 建議如果本身中文好既話跟佢係好有用嘅

英文4底->5
補過pchan 覺得幫助唔係太大 始終係真係學緊英文 skills就唔多 不過叫做唔多唔少學到啲英文嘅 如果本身冇level4底子唔建議

另外試過marc wong 覺得上堂節奏有啲慢 教嘅嘢比較淺 同埋好悶下

kenneth lau極唔建議 開頭language enhancement果部分會教好多collocations同idoms 但好多係唔常用兼正常人唔會用 試過用出黎俾學校老師話odd 同埋教嘅skills係廢嘅 上堂極悶兼overrun 惟一好處係資源好豐富 有好多mock paper notes等等 個人認為可取之處就係可以買佢啲paper黎做下

但老老柒柒 turn out英文細分係5*544 但事實上reading嘅5*同writing嘅5都唔太關呢啲名師事 主要都係靠自己同私補

有冇交過文比yy?你點溫中文?分享下

我果陣都補左好多個
中文:歪歪
我真係好憎呢條友 又扮野 又chok 上堂講野好似好勁( 呢啲係presentation skills?) 不過我中文綜合卷靠佢拎左5*. 未補之前校內拎緊15/50
補左一排其實冇乜特別 係突然有一堂聽佢拆解綜合卷 突然好似叮一聲明白左份卷想要啲咩 咁之後照返佢講既野做突然校內拎32-40
不過佢啲作文 可能唔岩我style 好憎睇佢啲文
閱讀卷見仁見智 佢俾咁l多文章 睇得多就實有進步既

5/10

kenneth lau
補左4年 補緊唔補 而家睇返轉頭真係做乜勁
好多野送 教好多無無謂謂但聽落又好似好勁
不過佢個advanced grammar 對打好個英文底係幾好 學tenses 同sentence structure 變到輕鬆左

3/10

pchan
補左兩年 出曬名抄抄抄 個人唔係好接受到自己要做埋整理notes果個位 啲字好亂 上堂好chur 英文底麻麻地 最後一年quit 左(lvl4)
lvl5 or above 而又非常非常想考好英文可以考慮佢

5/10

koopa koo
乜plan 都報曬 自己個數底算ok 上到去覺得講好多野都好廢 樓上有巴打話唔照顧數底差既人 反而我覺得聽左成堂佢有2/3時間講埋啲基本野 但我入去係想聽有乜特別技巧/點樣做快啲份卷 結果最後用左好多錢 分好多plan
而家睇返 其實都係包裝 不過條友係幾有料 不過報得佢要有心理準備放好多時間去補數(幾個plan 每堂個半鐘)
5/10

康sir (唔知仲有冇係燈塔教)
其中一個救左我既人 當年通識連續3年徘徊低谷 最差考過校內f6 pre mock 2/30分 已經絕望 之前試過燈塔另一通識老師(係咪叫141?唔記得左咩名 所以都唔再開評語俾佢 得一個字伏)
之後最後兩三個月補康sir 教識返好多野 唔單止concept 仲有答題技巧 最後拎返個4 好感激
不過上堂係悶 好多野 同埋講野好溫柔要用啲時間適應
7/10

「燈塔某肥佬facebook唔小心like錯野」sir
唔記得咩名 詳細見上一段comment
0/10

phys 有底果啲真係唔洗諗
一定係揀cw sham
成個course outline 清到不得了 清埋啲concept 又唔會俾你學埋啲唔等使野 phys 變到機器式考試拎分
唔好處 無乜 係都要講既話就係啲live 開曬係6-8pm 上堂好肚餓 要買定啲野食
9/10

wayne leung
補過兩期 一期用錢報另一期唔知果陣做乜野送既
睇得出都有心教 好適合啲底差既人 上堂講啲野大部分時間好簡單 可能要幫啲人清基本concept
可能個評分都有啲偏頗
4/10

kelvin lau (定kevin/calvin lau?)
條友好煩膠 好中意chem 但講野教書真係煩膠feel
真係超級典型大學入面果啲讀書讀上腦果啲科學怪人 上堂中意搞埋啲唔好笑既gag但前排幾個科學怪人feel既學生又跟住笑
結果就係全班得幾條友係度騎騎咁笑
俾好多野做 但如果你中五尾或中六就唔建議 因為你負擔唔到放咁多時間落同一科度
2/10

bio 補過simon chiang 幾期 然後冇補 唔知佢退左休未 上堂又係抄抄抄 note 又係好亂 但bio既市場冇乜競爭 最後3年邊個都冇補 拎左個4
3/10

chem 仲補過古代果個靚女miss (真係唔記得名 搵都搵唔返 但果陣覺得好似謝安琪而補)
成日坐頭一排 上堂係種享受 把聲同個樣都好chok
但係睇得唔打得 教得麻麻 慢得來講唔到重點
6/10 (5分俾個樣)

終於講到最後一個 最想講既
利申定:sam chai 免費打手
chem 補佢冇得輸 好少補習老師有熱誠得來又有料教得明 最大既賣點係跟住個syllabus 唔會讀多左無謂野 tip 題更加係出神入化 我果年基本上係背返佢啲答案出來就得(當然唔係成份卷 但都夠我拎5)
靠呢份卷個5入u 所以自願做十年免費打手
連續3年校內拎F 最後4個月補左佢intensive 最後5左
120/10

結論
真係有用既:(排名分先後)
sam chai
cwsham
hong sir
歪歪(綜合)

中文5底->5**
補基爾獸 利申本身中文底好 所以基爾獸係用黎錦上添花穩5** 如果冇基爾獸就可能有機會跌到落5 建議如果本身中文好既話跟佢係好有用嘅

英文4底->5
補過pchan 覺得幫助唔係太大 始終係真係學緊英文 skills就唔多 不過叫做唔多唔少學到啲英文嘅 如果本身冇level4底子唔建議

另外試過marc wong 覺得上堂節奏有啲慢 教嘅嘢比較淺 同埋好悶下

kenneth lau極唔建議 開頭language enhancement果部分會教好多collocations同idoms 但好多係唔常用兼正常人唔會用 試過用出黎俾學校老師話odd 同埋教嘅skills係廢嘅 上堂極悶兼overrun 惟一好處係資源好豐富 有好多mock paper notes等等 個人認為可取之處就係可以買佢啲paper黎做下

但老老柒柒 turn out英文細分係5*544 但事實上reading嘅5*同writing嘅5都唔太關呢啲名師事 主要都係靠自己同私補

有交過不過唔係成日交 大約一個月交一篇
paper1係主攻文言文 所以會做好多yy notes入面嘅exercise 不過主要係練自己語譯成篇文 反而答題唔重要 keep住做會見到進步 去到最後我文言文嘅程度係 任何一篇文言文我都可以解到8成
btw咪撚背文言字詞嘅解釋!!!

paper2我作開Q1 所以主要係睇佢範文 拎佢啲story plot同佳句 抄埋抄埋就成本notes都係 最後真係用到佢嘅橋段立意同埋佳句 turn out作文好撚高分
不過最緊要係扣題 文筆正正常常嘅人扣到題就有level5

paper3而家嘅玩法係瘋狂elab 每段字數最少400 一段入面係會有最少3個pt 記得果陣係寫左差唔多2500字

paper4我就level5就唔誤人子弟了

中文5底->5**

英文4底->5

paper1係主攻文言文 所以會做好多yy notes入面嘅exercise 不過主要係練自己語譯成篇文 反而答題唔重要 keep住做會見到進步 去到最後我文言文嘅程度係 任何一篇文言文我都可以解到8成

paper2我作開Q1 所以主要係睇佢範文 拎佢啲story plot同佳句 抄埋抄埋就成本notes都係 最後真係用到佢嘅橋段立意同埋佳句 turn out作文好撚高分

paper3而家嘅玩法係瘋狂elab 每段字數最少400 一段入面係會有最少3個pt 記得果陣係寫左差唔多2500字

Yy今年又派左本文言超級厚裝字典俾學生背 背完包你5**

中文5底->5**

英文4底->5

Yy今年又派左本文言超級厚裝字典俾學生背 背完包你5**

果本真心冇用 不過啲冇腦學生覺得有嘢溫會實在啲
背文言字詞係咪真係work
去到考場咁緊張,
撈亂咗咪弊

on9仔先背
背文言字詞係咪真係work
去到考場咁緊張,
撈亂咗咪弊

on9仔先背

On9仔先背
Geog j Yeung la 教concept 一流 ,仲要好入腦,變相用好少時間就背哂d野。而且佢跟本唔洗tip 題,因為佢著重跟Syllabus教 ,教既野考評局一定出。
其實Titus 份notes 係幾好,好多框架比你背,但係講解就真係冇j Yeung 咁好,如果你係想背少d野 上完堂入腦既 j Yeung 真係唔錯,想要份notes 背多d野入場就Titus la btw Titus map-reading > j Yeung 呢個係我上完之後既感覺
利申:用左20日溫geog 5*

20日geog 5*
依家geog Titus 緊
2016dse
中文補左兩年yy 佢啲資源係好好 但其實又係咪真係有咁多時間做 所以覺得作用唔算好大 上堂其實都係聽佢up 真心買notes同書仔就得 可以慳返好多

仲補過洪偉權一期 覺得麻麻地 不過見佢好似好有心改文咁

英文就補過pchan cs
pchan就真係可以幫你學到好多英文字 如果作文一般 或者識唔夠多vocab 我覺得應該補佢 不過勸大家如果補佢要早少少 因為去到後期其實真係冇乜用 一黎冇時間記 二黎佢skills比較少

cs reading真係幾好 啲skills幾有用 同埋佢會不斷提醒你一啲容易犯錯嘅位 所以你一定唔會唔記得 同埋佢有時幾搞笑上堂冇咁悶 不過就真係用得太多時間解釋功課

Econ補過Carl Hung
上堂不斷用螢光筆highlight 不過佢解一啲concept解得幾好 算係幾易明 好過我日校老師好撚多 上堂節奏算係快

仲補過cliff yeung 我知好多人讚佢教得好好 但我自己真係覺得好悶 佢把聲真係好沉 雖然佢解釋concept係好清晰 但自問真係冇咁嘅定力可以忍住唔訓
有冇人講下Kelvin Lau同KC 分別
Phys補邊個好?
我elective係 e1同e3
Phys補邊個好?
我elective係 e1同e3

cw sham
出面個希哥大屌billy ng教ban Phrase ,大家覺得點
奿名跟進chem
留名跟進chem
出面個希哥大屌billy ng教ban Phrase ,大家覺得點

冇所謂ban phrase 係啲人用錯先會ban
其實 econ
一定係 cliff

真係頂唔順 cliff 把聲,可以試下 Michael

不過點都係 cliff 最好
思維 👍🏻👍🏻
Phys補邊個好? 我elective係 e1同e3
cw sham

Cy chau好唔好?
我聽人講上cw sham堂不如買佢d notes
所以諗緊補cy chau + 買cw sham notes
冇所謂ban phrase 係啲人用錯先會ban

即係點?考評局唔係話唔好用咩
cw sham

Cy chau好唔好?

你頂得住唔訓着就補cw 唔得就買note 上cy
本來想轉billy ng,點知都唔少人話伏
中文得兩個補得過
一個係歪歪一個係吹吹
歪歪勝在綜合教得好好
作文思維吹大左, 但好多範文俾你參考
吹吹綜合都教得唔錯 但配套一定冇歪歪咁好
黃海星之前補過一陣
教reading文言文係唔錯既 好過歪歪
但有d題目apply唔到 。唔知我學藝不精定點
其他卷有d1999
利申: 中文predict 5出黎5**

英文試過幾個
Billy同肥辛一定最好
Billy教writing行文elaboration好好
同listening捉points有用
肥辛就grammar同reading勁
學完拆clause 睇篇篇reading都明哂
建議中五肥辛之後中六billy
pchan學黎學去都係果堆vocab不停番loop
kenneth補過兩期除左收左兩本筆記之外都唔知學過咩
利申: 英文predict 4至5出黎5*
中文得兩個補得過
一個係歪歪一個係吹吹
歪歪勝在綜合教得好好
作文思維吹大左, 但好多範文俾你參考
吹吹綜合都教得唔錯 但配套一定冇歪歪咁好
黃海星之前補過一陣
教reading文言文係唔錯既 好過歪歪
但有d題目apply唔到 。唔知我學藝不精定點
其他卷有d1999
利申: 中文predict 5出黎5**

英文試過幾個
Billy同肥辛一定最好
Billy教writing行文elaboration好好
同listening捉points有用
肥辛就grammar同reading勁
學完拆clause 睇篇篇reading都明哂
建議中五肥辛之後中六billy
pchan學黎學去都係果堆vocab不停番loop
kenneth補過兩期除左收左兩本筆記之外都唔知學過咩
利申: 英文predict 4至5出黎5*

Cs 太淺, billy 好似有伏,仲有咩選擇?
利申 : pchan
cw sham

Cy chau好唔好?

你頂得住唔訓着就補cw 唔得就買note 上cy

呢個真,真係瞓夠先好上佢堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞