補習集中討論post

102 回覆
2 Like 2 Dislike
有冇人同意補都補精讀 常規好多廢話 曬錢

精讀好似少好多堂,學唔足
我講下我自己既經驗啦 市場上我大部份既都試過

中文:
蕭源
佢會教你一D好基本既野 但係追唔到潮流 作文題型永遠留返係檸檬茶既年代 又無咩特別skills
評分 2/10

黃海星
上堂成日overrun 我自己就鍾意既 教好多skills 尤其係作文 如果學期初真係keep住溫佢D野同交作文比佢 作文應該會好有進步(ps 我後悔當中) 其他卷都有佢獨門既concept同技巧 唔錯
評分 7/10

YY
好多notes 要溫一定有野溫 不過就唔見得有用 上堂教好多skills 但係作文既skills我覺得要底好先有用 但係綜合既skills真係好有用 我第一次綜合得2 但第二次卷三(聆聽+綜合)竟然有4 呢個成績可以歸功於佢
評分 6/10

洪偉權
跟得一個月 當初係英皇99四堂所以試下 佢會教你skills我覺得幾有用 不過D skills就同海星既有D相似 所以我就繼續補海星啦(唔係話緊邊個抄邊個)
評分 不適用

英文
P Chan
上堂係咁抄抄抄 落堂係咁背背背 背既就係vocab or phrasal verb 等等令你識多D英文既野 但係如果你gramma底唔好 上佢堂係唔會幫到你進步(佢好似有gramma班 但係我無上過)另外 其他卷無咩點教 淨係叫你做 而佢咁多份卷都無咩教skills
評分 5/10

KO Ten
呢個前補習界巨人 當年我就係因為佢既往績跟左佢 佢上堂每卷都有skills 而且D skills個名霸氣十足 但係真係考試就有D有用 有D無用 而且每年都會話tip中 係因為佢真係捉到考評局既作文問題路數 而整左三個skills出黎 破龍 我道 破論 而我覺得都真係tip中而唔係9up話中就中既

我跟完佢既感覺係 好似學到好多野 考試既時候好似用到出黎 但係成績就好似無進步過

評分 6/10

Calvin Sun
佢我跟得唔多 但我後悔無跟佢 因為佢每卷都好多skills 而D skills就實實在在咁可以用係考試身上 要講既野就係咁多 因為太好上述既就係評語

評分 9/10

Mia Wong
跟得一個月 上佢堂同上學校老師堂都無分別

評分 3/10

數學
Dick Hui
佢可以幫D數差既人 但唔一定幫到數好既人 因為佢會先講下基本既concept 由淺入深咁教D深既題目 MC佢有D特別既方法做 同埋計數機係佢手上只係一部幫助計數既計數機
評分 7/10

Koopa Koo
佢係我見過最串既老師 但係上完佢最後一堂然後同佢傾左陣計扭轉左我既諗法 畢竟 佢係最top既大學既數學博士

我唔推薦數好差既人補佢 數中間既跟佢都會辛苦 你補佢 首先一定要chur 做曬佢比既難題目 而佢係無淺or中間既題目既
你跟佢唔會由淺入深 而係由中間入深 佢有好多神技幫你做long q 而mc佢都有一套方法可以做快好多

最緊要係 計數機係佢手上 並唔係一部普通既計數機 而係一部幫你搵答案既計數機
評分 7.5/10

講住咁多先 我做完D野先打埋落去
有問題歡迎發問

Koopa勁串 不過佢又串得起
神枝真係好有用 會教埋你點樣逆推present返落paper 1到
大部份program都係拎黎做mc or check答案 同埋上網都差唔多有齊
所以唔算神之program
不過分plan真係好q昆水

利申 s6 plan a+b live
有冇人補過kris lau?

超級多廢話
本身英文坐1望2
中六補過Kenneth 同calvin
燈塔啲note大大本 好似好扺補但你跟本温唔哂
返而肥cal啲note係好針對性 好實用會記得 仲有分開Aim 3或aim5 就返你程度
利申: 11月開始補肥cal 補到最後合格(2015DSE)
本身英文坐1望2
返而肥cal啲note係好針對性 好實用會記得 仲有分開Aim 3或aim5 就返你程度
利申: 11月開始補肥cal 補到最後合格(2015DSE)

有冇aim 4班?我唔想得3
但係佢呢個時候唔係已經開始直接教操pp?
本身英文坐1望2

Cs太淺啦做練習好晒時間,冇補了

超級多廢話

勸你唔好補 唔係名校串死你 而且d skills真係冇乜用 咪又係抄
英文CS教reading好有用,但其他就
Econ跟型佬cliff實冇死,如果cliff yeung幫唔到你可試Michael G
再唔得我建議你唔好讀,再讀都係浪費時間
中文補完徐永豪跌grade 信不信由你
Dick hui清數學concept一流 粒星靠佢走唔甩
英文CS教reading好有用,但其他就
Econ跟型佬cliff實冇死,如果cliff yeung幫唔到你可試Michael G
Dick hui清數學concept一流 粒星靠佢走唔甩

Econ都係cliff,但上堂前要訓夠先好上,因為佢講野個tone好沈,不過清concept一流

徐永豪有師兄retake 3升5,今年聽左佢講去補regular,暫時覺得綜合同閱讀skills都教得幾好 會跟到尾

數學來緊會試Wilson liu mc,聽講幾好
Cliff 清concept一流 但上堂要好專注同用腦去理解 明佐真係好清
<blockquote>英文CS教reading好有用,但其他就
Dick hui清數學concept一流 粒星靠佢走唔甩</blockquote>

Econ都係cliff,但上堂前要訓夠先好上,因為佢講野個tone好沈,不過清concept一流

徐永豪有師兄retake 3升5,今年聽左佢講去補regular,暫時覺得綜合同閱讀skills都教得幾好 會跟到尾

數學來緊會試Wilson liu mc,聽講幾好

數學唔洗補咩MC 啦, 睇HERMAN YEUNG明左CONCEPT就夠
利申:2016 DSE MC 41/45,果4題係錯ON9野

超級多廢話

勸你唔好補 唔係名校串死你 而且d skills真係冇乜用 咪又係抄

我見到佢有個新plan for補底
同埋佢ig嗰度好似真係好有料咁
如果係咁的話補billy定krislau好
Phy的話 Wayne Leung個起死回生班堅係掂
利申,aim3

人唔笑,狗都吠
phy cw sham上堂唔訓着 温note 做曬佢俾既 pp 就無死
econ 咳咳咳 推理方法好正 利申16 dse 評論題 10/10
eng 我補幾個 starr lam 既 paper 3 long task 好有用 佢教既phrase reading
會常見 Edward fung grammar+瘋狂改文+listening 生字簿(温到熟晒一定掂)+news exe. (利申16 eng retake 2上3)
Titus 喇 由其map reading 班冇理由唔報
我考dse鳩考一份卷都冇操都有4 唔係elective 炒撚到得43%既話5/5*都有機

超級多廢話

我見到佢有個新plan for補底
同埋佢ig嗰度好似真係好有料咁
如果係咁的話補billy定krislau好

Billy la
Phy的話 Wayne Leung個起死回生班堅係掂
利申,aim3

十五十六緊想報
其實我最愛koopa
其實我最愛koopa

Not only what he can teach me, but the whole person
Geog j Yeung la 教concept 一流 ,仲要好入腦,變相用好少時間就背哂d野。而且佢跟本唔洗tip 題,因為佢著重跟Syllabus教 ,教既野考評局一定出。
其實Titus 份notes 係幾好,好多框架比你背,但係講解就真係冇j Yeung 咁好,如果你係想背少d野 上完堂入腦既 j Yeung 真係唔錯,想要份notes 背多d野入場就Titus la btw Titus map-reading > j Yeung 呢個係我上完之後既感覺
利申:用左20日溫geog 5*
中文徐永豪覺得點 , 想報intensive 試

補緊regular 唔錯 佢真係毒撚黎

歪歪上年補過 跟補足咁多期 最尾2 可能本身中文底廢 而家補緊tsuitsui 份人好毒但好有良心 份mock先300幾
Chem補邊個好?

有冇興趣去小型補習社
師生比例相差好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞