補習集中討論post

102 回覆
2 Like 2 Dislike
咩都講得
問補邊個好又得 自己分享又得 講老師八掛嘢又得 講內幕仆街嘢都得
但禁打手
中文 星河羊加信嗰個教得好好😊
中文 星河羊加信嗰個教得好好😊

中文 冬天都好好
個人認為好過佢老細
中文徐永豪覺得點 , 想報intensive 試
Chem補邊個好?

補緊regular 唔錯 佢真係毒撚黎

吹吹堅好 中六開始補 堂堂都好有得著 記得報埋mock! 最後dse 5 本身中文底一般
咳咳咳堂堂都講經濟科冇技巧、題型可言
只要明左堆concept、知道當中推理嘅流程
話之佢乜春題型都食硬佢
真係教緊你經濟之餘
同時最實際咁幫到你考試
係少數唔似補習佬嘅補習佬

反而學校miss剩係識叫學生做past paper 背marking
學生問到past paper題目又只係對住嗰答案讀一次
比咳咳咳更似補習佬
咳咳咳堂堂都講經濟科冇技巧、題型可言
只要明左堆concept、知道當中推理嘅流程
話之佢乜春題型都食硬佢
真係教緊你經濟之餘
同時最實際咁幫到你考試
係少數唔似補習佬嘅補習佬

反而學校miss剩係識叫學生做past paper 背marking
學生問到past paper題目又只係對住嗰答案讀一次
比咳咳咳更似補習佬

咳咳咳係咪唯一一位個個高登仔都捧既補習佬
減分AK Bafs 🤘🏻🤘🏻清concept一流

吹吹堅好 中六開始補 堂堂都好有得著 記得報埋mock! 最後dse 5 本身中文底一般

好過乜柒歪歪成條街
梨伸:歪歪轉會吹吹

好過乜柒歪歪成條街

Tsuitsui mock 真係良心價,3舊水上下 ,唔似人地成七八舊
減分AK Bafs 🤘🏻🤘🏻清concept一流

呢樣真
好過燈塔肥仔
我講下我自己既經驗啦 市場上我大部份既都試過

中文:
蕭源
佢會教你一D好基本既野 但係追唔到潮流 作文題型永遠留返係檸檬茶既年代 又無咩特別skills
評分 2/10

黃海星
上堂成日overrun 我自己就鍾意既 教好多skills 尤其係作文 如果學期初真係keep住溫佢D野同交作文比佢 作文應該會好有進步(ps 我後悔當中) 其他卷都有佢獨門既concept同技巧 唔錯
評分 7/10

YY
好多notes 要溫一定有野溫 不過就唔見得有用 上堂教好多skills 但係作文既skills我覺得要底好先有用 但係綜合既skills真係好有用 我第一次綜合得2 但第二次卷三(聆聽+綜合)竟然有4 呢個成績可以歸功於佢
評分 6/10

洪偉權
跟得一個月 當初係英皇99四堂所以試下 佢會教你skills我覺得幾有用 不過D skills就同海星既有D相似 所以我就繼續補海星啦(唔係話緊邊個抄邊個)
評分 不適用

英文
P Chan
上堂係咁抄抄抄 落堂係咁背背背 背既就係vocab or phrasal verb 等等令你識多D英文既野 但係如果你gramma底唔好 上佢堂係唔會幫到你進步(佢好似有gramma班 但係我無上過)另外 其他卷無咩點教 淨係叫你做 而佢咁多份卷都無咩教skills
評分 5/10

KO Ten
呢個前補習界巨人 當年我就係因為佢既往績跟左佢 佢上堂每卷都有skills 而且D skills個名霸氣十足 但係真係考試就有D有用 有D無用 而且每年都會話tip中 係因為佢真係捉到考評局既作文問題路數 而整左三個skills出黎 破龍 我道 破論 而我覺得都真係tip中而唔係9up話中就中既

我跟完佢既感覺係 好似學到好多野 考試既時候好似用到出黎 但係成績就好似無進步過

評分 6/10

Calvin Sun
佢我跟得唔多 但我後悔無跟佢 因為佢每卷都好多skills 而D skills就實實在在咁可以用係考試身上 要講既野就係咁多 因為太好上述既就係評語

評分 9/10

Mia Wong
跟得一個月 上佢堂同上學校老師堂都無分別

評分 3/10

數學
Dick Hui
佢可以幫D數差既人 但唔一定幫到數好既人 因為佢會先講下基本既concept 由淺入深咁教D深既題目 MC佢有D特別既方法做 同埋計數機係佢手上只係一部幫助計數既計數機
評分 7/10

Koopa Koo
佢係我見過最串既老師 但係上完佢最後一堂然後同佢傾左陣計扭轉左我既諗法 畢竟 佢係最top既大學既數學博士

我唔推薦數好差既人補佢 數中間既跟佢都會辛苦 你補佢 首先一定要chur 做曬佢比既難題目 而佢係無淺or中間既題目既
你跟佢唔會由淺入深 而係由中間入深 佢有好多神技幫你做long q 而mc佢都有一套方法可以做快好多

最緊要係 計數機係佢手上 並唔係一部普通既計數機 而係一部幫你搵答案既計數機
評分 7.5/10

講住咁多先 我做完D野先打埋落去
有問題歡迎發問

好過乜柒歪歪成條街

Tsuitsui mock 真係良心價,3舊水上下 ,唔似人地成七八舊

吹吹真心

中文:
蕭源
佢會教你一D好基本既野 但係追唔到潮流 作文題型永遠留返係檸檬茶既年代 又無咩特別skills
評分 2/10

黃海星
上堂成日overrun 我自己就鍾意既 教好多skills 尤其係作文 如果學期初真係keep住溫佢D野同交作文比佢 作文應該會好有進步(ps 我後悔當中) 其他卷都有佢獨門既concept同技巧 唔錯
評分 7/10

YY
好多notes 要溫一定有野溫 不過就唔見得有用 上堂教好多skills 但係作文既skills我覺得要底好先有用 但係綜合既skills真係好有用 我第一次綜合得2 但第二次卷三(聆聽+綜合)竟然有4 呢個成績可以歸功於佢
評分 6/10

洪偉權
跟得一個月 當初係英皇99四堂所以試下 佢會教你skills我覺得幾有用 不過D skills就同海星既有D相似 所以我就繼續補海星啦(唔係話緊邊個抄邊個)
評分 不適用

英文
P Chan
上堂係咁抄抄抄 落堂係咁背背背 背既就係vocab or phrasal verb 等等令你識多D英文既野 但係如果你gramma底唔好 上佢堂係唔會幫到你進步(佢好似有gramma班 但係我無上過)另外 其他卷無咩點教 淨係叫你做 而佢咁多份卷都無咩教skills
評分 5/10

KO Ten
呢個前補習界巨人 當年我就係因為佢既往績跟左佢 佢上堂每卷都有skills 而且D skills個名霸氣十足 但係真係考試就有D有用 有D無用 而且每年都會話tip中 係因為佢真係捉到考評局既作文問題路數 而整左三個skills出黎 破龍 我道 破論 而我覺得都真係tip中而唔係9up話中就中既

我跟完佢既感覺係 好似學到好多野 考試既時候好似用到出黎 但係成績就好似無進步過

評分 6/10

Calvin Sun
佢我跟得唔多 但我後悔無跟佢 因為佢每卷都好多skills 而D skills就實實在在咁可以用係考試身上 要講既野就係咁多 因為太好上述既就係評語

評分 9/10

Mia Wong

評分 3/10

數學
Dick Hui
佢可以幫D數差既人 但唔一定幫到數好既人 因為佢會先講下基本既concept 由淺入深咁教D深既題目 MC佢有D特別既方法做 同埋計數機係佢手上只係一部幫助計數既計數機
評分 7/10

Koopa Koo
佢係我見過最串既老師 但係上完佢最後一堂然後同佢傾左陣計扭轉左我既諗法 畢竟 佢係最top既大學既數學博士

我唔推薦數好差既人補佢 數中間既跟佢都會辛苦 你補佢 首先一定要chur 做曬佢比既難題目 而佢係無淺or中間既題目既
你跟佢唔會由淺入深 而係由中間入深 佢有好多神技幫你做long q 而mc佢都有一套方法可以做快好多

最緊要係 計數機係佢手上 並唔係一部普通既計數機 而係一部幫你搵答案既計數機
評分 7.5/10

有問題歡迎發問

點解會試洪偉權同Mia Wong 既😂 感覺上好冷門
利申2016dse 分享下自己補習選擇先

中文5底->5**
補基爾獸 利申本身中文底好 所以基爾獸係用黎錦上添花穩5** 如果冇基爾獸就可能有機會跌到落5 建議如果本身中文好既話跟佢係好有用嘅

英文4底->5
補過pchan 覺得幫助唔係太大 始終係真係學緊英文 skills就唔多 不過叫做唔多唔少學到啲英文嘅 如果本身冇level4底子唔建議

另外試過marc wong 覺得上堂節奏有啲慢 教嘅嘢比較淺 同埋好悶下

kenneth lau極唔建議 開頭language enhancement果部分會教好多collocations同idoms 但好多係唔常用兼正常人唔會用 試過用出黎俾學校老師話odd 同埋教嘅skills係廢嘅 上堂極悶兼overrun 惟一好處係資源好豐富 有好多mock paper notes等等 個人認為可取之處就係可以買佢啲paper黎做下

但老老柒柒 turn out英文細分係5*544 但事實上reading嘅5*同writing嘅5都唔太關呢啲名師事 主要都係靠自己同私補

中文:
蕭源
評分 2/10

黃海星
評分 7/10

YY
評分 6/10

洪偉權
評分 不適用

英文
P Chan
評分 5/10

KO Ten

評分 6/10

Calvin Sun

評分 9/10

Mia Wong

評分 3/10

數學
Dick Hui
評分 7/10

Koopa Koo

評分 7.5/10

有問題歡迎發問

點解會試洪偉權同Mia Wong 既😂 感覺上好冷門

mia係想搵下其他試下 洪偉權係因為英皇做特價99 4堂
數學補邊個好
有冇人補過henry law 同 james fong?
利申2016dse 分享下自己補習選擇先

中文5底->5**
補基爾獸 利申本身中文底好 所以基爾獸係用黎錦上添花穩5** 如果冇基爾獸就可能有機會跌到落5 建議如果本身中文好既話跟佢係好有用嘅

英文4底->5
補過pchan 覺得幫助唔係太大 始終係真係學緊英文 skills就唔多 不過叫做唔多唔少學到啲英文嘅 如果本身冇level4底子唔建議

另外試過marc wong 覺得上堂節奏有啲慢 教嘅嘢比較淺 同埋好悶下

kenneth lau極唔建議 開頭language enhancement果部分會教好多collocations同idoms 但好多係唔常用兼正常人唔會用 試過用出黎俾學校老師話odd 同埋教嘅skills係廢嘅 上堂極悶兼overrun 惟一好處係資源好豐富 有好多mock paper notes等等 個人認為可取之處就係可以買佢啲paper黎做下

但老老柒柒 turn out英文細分係5*544 但事實上reading嘅5*同writing嘅5都唔太關呢啲名師事 主要都係靠自己同私補

有冇交過文比yy?你點溫中文?分享下
窮撚只係補到中英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞