[DIVE into IVE] 아이브 討論區 (1) 第三次DIVE大戰喜迎香港場!

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
變咗罵戰
原來一張大頭成家比人放上網公審
都唔系私隱
私隱條例如果無公開名電話地址,淨係得張相同網名犯唔犯法?
瀏覽互聯網時,我發現自己一幅相片被放在某個本地網站內,但該網站並無事先取得我的同意,估計這幅相是當我在逛街購物時被人在商場內偷拍的。我可否根據《個人資料(私隱)條例》去控告有關網站管理人或攝影師 ?
有關法律問題是究竟這幅相是否屬於個人資料? 若不屬於個人資料,條例便不適用於上述個案內。

高等法院上訴庭於 2000 年有一案例 ( Eastweek Publisher Limited and another v Privacy Commissioner for Personal Data ) ,裁定 個人資料可以透過拍照而收集得到 ,但並不表示所有相片也一定是 個人資料。法官指出在收集個人資料時,資料使用者必須正在匯集某位已被認定或欲被認定人士的個人資料。換句話說,如相片只顯示出某人的樣貌,但沒有包含該人的姓名或其他個人資料 (即該人只是一個「匿名拍攝對象」 ) ,這幅相片一般不會被視為個人資料。
權律二爸爸?
唔犯,下面講左
秋蟲D靚幫手倒米?
仲有咩講
反抽虫的
lm..
仲係唔係起底呀?

邊撚個唔支持唯一港站抹黑唯一港站
請死返出去
Spin完未
整deepfake唔講,屈人起底又屈唔到
係到單單打打
多謝晒師兄既小分享
我以後會記住
貼人大頭po上網公審唔系起底

今日我地dive學會了很多 謝大大
唔洗紅色大字啦
柒左就收嗲搵個另一樣嘢spin啦
港場可以整張dive全家福
我個女咁得意,作為家長最擔心佢遇人不淑俾人傷害!

開哂嗰班人渣嘅樣,我先安心俾佢跟d同學繼續追星!
條廢人都唔知有咩可憐
收皮啦食屎狗..!
唉..
小朋友返去玩人班蜈蚣啦
連登本來就唔應該比你啲心智未成熟連駁咀都唔識既人上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞