照顧小朋友都幾辛苦(6)

131 回覆
5 Like 1 Dislike
再大d日日都好chur...
點會叫唔好側訓

平訓先唔好喎
打錯字唔好平訓先岩
訓練自己訓覺點部署

仔7個月大 有兩隻牙仔
仲係一日要食5餐 2餐有比加固佢再補奶
夜晚10半-11點訓 近幾日中間都無點醒 但6點幾7點幾就會醒有時爆喊有時淨係ee umum
比條巾仔佢淨係食同捽眼 得一兩次佢會訓返
佢訓自己張床但同我地同房
從未試過自己訓得到 佢眼訓會喊同發脾氣 抱先肯訓
每餐中間訓到30-60分鐘
呢幾日狠心啲日間佢唔訓就由鳩佢 但食奶就好快就會訓著
要日頭訓得夠
夜晚先唔容易太累訓唔好
日頭每次醒既時間幾耐?
呢個年紀應該最多3個鐘就要訓
建議你試下最多兩個半鐘就哄佢訓
趁佢未好眼訓 試下其他哄睡方式
有時bb就算眼訓都唔似
照哄佢訓都會訓得到
同埋有無睡眠儀式?
同埋早d訓 aim長睡眠10-12個鐘
半夜要飲奶既話
dream feed肯唔肯?
佢個食玩訓cycle都差唔多係3-3.5個鐘
但佢一日5餐 咁計數法佢無乜可能可以9半訓8半起身
通常每餐中間要比佢訓幾耐?

日頭見到佢攰會比佢試下自己訓 但都要抱先肯訓 就咁引佢訓佢又係張床碘下碘下反下反下唔訓
其實唔會日頭訓得太多令佢夜晚訓少啲?反而係太攰所以訓得唔好?
佢半夜好少要飲奶 但就係早醒
訓太多會訓唔著 但係會係peaceful既唔訓
而唔係爆喊個d
一日5餐好正常啦
但係7個月大就未必再係食玩訓cycle了
因為清醒時間長左
可能會訓之前係食兩次

記得嗰陣應該仲係小睡3次 未轉2
但係都準備轉2
有時會skip左nap3
nap1/2最少一個鐘 nap3可以半粒鐘/skip
我b大概係咁:
8點起身奶
10點訓
11半起身固
2點訓
4點起身奶
6半訓
7點起身固
9半訓
11點dream feed
你話cycle3-3.5hrs
照計都合理
應該唔會係訓太多
而且你話佢有時都唔肯訓
點會多得去邊
所以我覺得似係太累多過唔夠累
or入睡方法令佢唔可以自己繼續訓
因為暫時既方式係抱睡
你有無用奶嘴/白噪音?
我b開頭係2/3個月由抱睡轉包巾+奶嘴+白噪音
之後再唔要包巾
淨係奶嘴+白噪音
就兩歲突然間唔肯自己訓
希望陪一陣就ok
恭喜
細女濕疹好嚴重, 轉左能欣低敏, 有無人試過D深度水解蛋白既奶粉???
6年, 足足6年
我放棄晒所以私人時間去照顧兩個細佬
返工放工仆返屋企接佢地放學, 帶佢地出去玩, 返屋企沖涼買佢地鍾意食嘅餸菜, 教佢地功課, 溫書, 帶佢地去公園

6年照顧兩個小朋友, 除非我要返工照顧唔到, 我應該有7成時間都係我陪住佢地,我真係無偷懶

兩個仔仔開始大, 兩個都唔知係講笑定講真
兩個細佬都唔鍾意我
原因係我會鬧佢地

我好傷心
加上之前提過同我老婆關係唔好

我呢兩星期,
好想死
有冇人買過4個月大hipp純米糊

個bb唔多肯食奶,諗住每日餵一餐糊仔
但佢個說明寫3-4湯匙米糊粉,加成200ml奶,或者100ml水加100ml全脂奶
咁咪成200ml
個bb依家先食120ml奶

其實要點沖比4個月大bb食
FULL TIME DAD? 我都係WO

BTW細路講野我諗唔洗太上心, 加油
佢地唔鍾意你係因為佢地仲細姐,第時大個佢地就會識
加油!
邊有人鐘意比人鬧
我唔係FTD ,我都有正職要返㗎
不過份工唔係 星期一至五,9至5 咁解
好明白你成幅心機放落去湊仔,聽到咁樣一定好大打擊
不過小朋友唔記仇,ching都唔好太上心

小朋友啲情感好直接,但又好簡單
佢哋唔鐘意你只係係鬧佢嗰一刻唔鐘意你
唔係真係全方位否定你
下次試下引導佢哋「咁爸爸同你哋做xxx(玩/開心嘢)嗰時你鐘唔鐘意我?」
如果情況真係好差,可能ching你都要調節吓鬧仔嘅方式
會唔會平時真係下下都鬧得甘?之類?
鬧完之後,雙方心情回復理性之後
你平心靜氣去同理佢哋嘅感受+ 解釋你嘅出發點
小朋友會慢慢會明白你對佢哋係用心良苦

聽落你都好耐冇屬於自己嘅時間,真係要俾返啲自由時間自己,唔好100%注意力放曬落去湊仔
湊仔真係耐力賽嚟,要無限耐性同心力,抽少少時間俾自己鬆一鬆
對你同小朋友嘅情緒同親子關係都好啲
加油呀
個説明只作參考
自己因應bb需要加減

我嗰個中意食杰啲
4個月應該食幾啖only
你同老婆本身有無濕疹?
係先天定後天?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞