照顧小朋友都幾辛苦(6)

131 回覆
5 Like 1 Dislike
我嗰個依家10個幾月
試9點半訓覺前飲奶取代11點dream feed
暫時幾好
照舊8點起身
BB6個月大 兩個月戒咗夜奶
三星期前開始夜晚會喊醒兩至三次
抱住塞奶嘴都唔制 飲完奶就訓返
要返工真係好眼瞓
到底佢係唔夠飽定係睡眠倒退期
想幫佢cut一次nap 但未成功
午睡一次約12-2
9點前訓
6點起身自己坐起,然後係度自己講野「dadada」望住我地,可能想叫醒我地
同路人

我個個好d,唔係喊,係笑
自己醒左,傻笑,玩5-15分鐘,就訓番

問過身邊朋友,話出牙wor

可憐我,日日番工都釣魚
恭喜
實際我唔知幾時轉一次小睡
見網上寫13-18個月轉一次小睡
但係如果佢起身唔係嘈/扭既
應該唔係唔夠訓

你地繼續咋訓/照平時咁哄翻佢訓
佢會唔會訓得翻
幾多個nap?幾點訓幾點醒?
六個月大應該仲係3個先頂到
我嗰個去到8個月先開始慢慢兩個nap
到10個月先穩定兩個
仲係4個nap呀
呢兩個星期11點先肯訓 7點-8點起身
佢日日nap時間都唔同 唔知點搞
多數係太累唔肯訓
清醒時間我會計大約2.5個鐘
起床時間日日固定
去計佢個nap time
差唔多時間就哄佢訓
就算佢唔想訓都哄
有時佢地眼訓都死唔肯訓
但有時訓半個鐘就醒 咁點計時間
呢兩日想佢早啲訓 夜晚9點氹佢 佢會訓 但10點又醒
試下換嘴? 係咪嫌出得慢 冇耐性飲
我嗰陣都係
訓exactly半個鐘就醒
死都唔肯繼續訓
唯有再玩一個鐘再哄佢訓
or照計清醒時間
而家老婆37week 但訓教都係平躺多
上網睇完又有d 驚平躺對個b 唔好
想問各位有冇人係平躺到生
其實唔洗諗咁多,咩姿勢都無所謂,最緊要你老婆覺得舒服,同訓到

去到37週,訓得著,已經好好架啦~
有無人分享下點教bb用廁板柯屎,個囡1歲9個月,買左個bb廁板,so far 得一次捕捉到佢準備柯屎時搬佢去坐廁板
呢幾日仲衰 訓一陣就喊 成晚幫佢執奶嘴
懷疑吽緊牙仔 但牙床又冇嘢
1歲9個月訓練去廁所會唔會太快 佢地未ready好難迫
咁大概幾大左右開始, 我都係放佢上去, 等佢柯完, 再陪佢同D屎SAY BYE BYE, 睇下佢會唔會GET到急屎搵廁所
大個d就會講到幾時有poo poo同we we
到時先train都唔遲
我小朋友2歲3個月左右戒片,佢地成功屙到尿尿之後就好快學識急就去坐塔塔,跟住就自然急屎都識得講要去屙屎
但柯尿難捉摸,柯屎就話有樣睇,定放佢係上面放到柯尿為止
一開始要定期每45分鐘左右帶佢坐塔,佢好快會學識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞