照顧小朋友都幾辛苦(6)

131 回覆
5 Like 1 Dislike
無人開

我個個都開始認人,對住婆婆笑得最開心
我哋聽過有好多故事 為咗夢想一走了之
去到陌生嘅都市 搵到人生嘅意義
以前我覺得好熱血 系勵志 嘅例子
而家大個啲諗真啲 出走反而係容易
只要搵一次狠心啲 自私啲 留低反而係難事
對住弱智嘅波士 白痴嘅上司
閒言閒語當閒事嘅同事同時喺公司共事
忍受社畜嘅日子 日日如是
想變魔術師最後變會計師
想做咖啡師最後沖咖啡俾上司
難以想像 細細個明明仲想 有夢想
點解會變到咁樣咁誇張
原來係為咗家室同家長
原來偉大嘅唔係為咗夢想 選擇放棄呢樣嗰樣
而係為咗最愛嘅對象 選擇放棄夢想
戥你心傷 同時想 為你鼓掌
夢想好多好多個個個繽紛 好吸引
幻想花光一生去全力追尋 不過份
為咗家室仔女與最愛雙親 雖不忿
仍然願意將夢想犧牲
你係最偉大嘅平民
我知你仲有夢想喺入面 只係忍住冇去實現
旁人對你 視而不見 睇低你一線
佢笑你 唔敢向前冇勇氣搵自己一片天
其實你係 守護梗 其他人嘅生活 不變遷
努力不懈 攞面奧運金牌
唔出街 煮飯 洗衫 餵奶
邊個敢話邊一個先系勇敢邊一個至系偉大
清曬 啲債 定 拍拍蘿柚 走埋
你有你抱負 你又要照顧八十歲嘅老父
點樣兩者兼顧
勇敢地 負責任 媲美 出走嘅勇氣
比起吹捧 追夢 你 更值得讚美
肯承認自己嘅平凡 已經係好偉大
系 龜 就 咪 去搵隻兔仔比賽跑得快
醜小鴨 變天鵝 唔係因為努力過
係因為 佢父母 都係天鵝囉
仍然願意將夢想犧牲
你係最偉大嘅平民
想流浪地球 孭住背囊漫遊
亞洲行到非洲 非洲行返轉頭
有個小朋友嗌 老竇 老竇
一步都唔走 咁就 足夠
想放低家業 立新破舊
唔想接手 闖自己一片宇宙
家書 寫住 加油 奮鬥
一步都唔走 咁就 足夠
想做個樂手 路過路口
即興演奏 有人拍手就享受
有對老人家 摸摸你額頭
一步都唔走 咁就 足夠
想浪漫自由 玩夠先抖
冇承諾束縛 遊走花花宇宙
有個人等候 十指 緊扣
一步都唔走 咁就 足夠
仍然願意將夢想犧牲
你係最偉大嘅平民
Lalalalalalala
Lalalalalalala
Lalalalalalala 雖不忿
仍然願意將夢想犧牲
你係最偉大嘅平民
Hi 上po爆左?
上星期有n班offer
以後就少好多時間見話咁快
係,好矛盾,但同時又會多返自由時間
Lm
1歲大
朝朝好準時6點起身,+/-唔多過3分鐘
點搞,仲準時過鬧鐘,起身自己坐側邊,不斷係度講野好多意見咁,又想爬落床
每晚8:30-9:00訓,試過夜啲訓,一樣係6點準時
爸爸媽媽想訓覺呀
1歲大
點搞,仲準時過鬧鐘,起身自己坐側邊,不斷係度講野好多意見咁,又想爬落床
爸爸媽媽想訓覺呀

未戒片夜晚瀨尿慘d
想知你哋見到有班人唔生仔唔結婚

會唔會覺得好羨慕?
想知你哋見到有班人唔生仔唔結婚

會唔會覺得好羨慕?

各有前因莫羨人

你睇我好 我睇你好
夜用片
1歲大
爸爸媽媽想訓覺呀

未戒片夜晚瀨尿慘d
夜用片

過渡期唔肯著片

捱左大半年夜媽媽逗佢去廁所
冇逗就瀨濕換衫換床單
bb啱啱個半月人仔 本身飲開120 琴日開始唔肯飲奶 最多飲60-80
但有咁快厭奶期咩?點處理好?
應該未咁快厭奶
會唔會係奶樽問題?有d b好揀擇,轉咗奶樽會唔飲
冇轉過奶樽
唔緊要的 bb同大人一樣會食多食少
只要唔係日日都咁就得
最重要去健康院檢查嗰陣生長線同體重正常比例就得
bb麻煩個陣,咪會羨慕囉
但bb對你甜笑,就慶幸自己有生。

做人係咁架啦

除非你真係憎小朋友憎到佢對你笑,都覺得煩。

不然有小朋友,真係有得有失
無得搞,過一排又正常番
好似你有時都會有一排無胃口咁,如果有人迫你食,你都想死
中間唔洗餵奶?
我個BB 4個半月大,要10-11點或以後食多餐奶先瞓過夜,第二朝準時7點起身
不過其實佢而家8-9點就瞓
最後一餐係瞓住食
想知幾時可以連10-11點果餐都唔洗餵,早D瞓
1歲大啦
佢自己每餐會隔耐D先食定點?
會唔會係太夜瞓?
overtired/ undertired都係會瞓得唔夠冧
一覺訓天光算係咁我個女歲半都係差唔多,前幾日打完針而家又晚晚醒一次成個鐘
我個女都係咁,個半月人仔,而且佢依家朝早食奶又會無啦啦喊好耐,之後先瞓到,但又瞓得30分鐘至1個鐘又瞓,都唔知佢搞乜,日日都有屎屙,又無其他問題。可以點搞?
午睡點樣?
日頭會唔會太累?
每次延遲d回應佢得唔得?
再哄佢訓得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞