一人一套『我最喜愛的』動漫神作

386 回覆
237 Like 61 Dislike
好似又係我阿爺年代嘅嗰啲冷門神作嚟
烏間似A0
送玫瑰送到咁
jojo
一拳第一季
邊撚個負評我隻小貓
Jojo 睇過第一季,覺得幾撚悶
其實係咪唔講得進巨啲人每次一講進巨係神作就會被人屌
但無論世界觀同劇情都係神級
只係漫畫結尾有沙石結果跌出神壇
動畫最後一集諫山創同mappa一齊fix bug
進巨真係可以上返神壇
聽過吓咁,Ching大推?
我又要嚟傳教喇

少女終末旅行神作For Sure

呢套嘢嘅畫風同風格都好獨特,有點似日本文化入面嘅「物哀、幽玄、侘寂」
但比起單純派刀 or 胃痛嘅番,少終係一套令你體驗
「喺世界嘅最後一刻,人類文明盡數崩潰嗰陣,我哋仲會喺前面見到嘅咩風景呢?」
動畫中女角尤莉講過一句嘢
「等我哋同絕望好好相處啦!」

呢句話可謂係貫徹曬成套番,由中間其他角色嘅遭遇,去到千都同尤莉向上移動嘅困難。每一幕都見到作者想表達嘅思想,真係難以用言語去形容
望住佢哋兩個揸住架坦克,一邊探索住荒廢嘅世界,一邊用稚嫩嘅言語講出啲發人深省嘅對話,一邊又互相打鬧嬉戲,配上各種出色嘅BGM。呢種感覺真係好正

作為睇曬漫畫同動畫嘅忠粉,我覺得雖然漫畫更加有嗰種「世界末日後嘅寂靜感」,但動畫嘅OP同ED令到成套動畫昇華咗
由OP嗰種電子音樂下,聽到小千同小尤嘅聲優演唱兩個女主喺動畫中嘅表現
「明明喺已經崩壞嘅末世中,依然輕鬆看待,只要有嘢食,同到自己鍾意嘅人瞓返覺,聽朝仲見到陽光,咁一切順其自然又如何?」

ED嘅感覺冇咁強烈,但以輕快嘅旋律,搭配片尾作者手繪嘅Ending,CLS,原來結局已經昭然若揭,要睇曬全部先會明

雖然呢套嘢冇好出彩嘅畫面,論劇情同設定深度都不如某啲神作。但作為第一套嘅番(仲要喺中武肺最撚辛苦嗰陣睇,為我帶嚟一種難以言說嘅希望)佢已經係我心目中嘅神作
儘管之後睇到更加多好作品,但少女終末旅行喺我心目中嘅地位依然唔會改變

強烈推薦未睇過嘅各位去睇一睇
處男仲正,第一次就俾d咁嘅女,人生再無憾
有外傳講佢地生咗個女
我唔會屌,進巨都係我心中神作之一,就咁講個世界觀設定已經吊打90% 作品
真?邊度有得睇?hentai?
史上最悲慘男主角
佢描寫小粉紅個part真係睇到我拍手掌
咒術

Bible Black
呢套真係神作好可惜動畫唔再做落去
喰霊零
https://disp.cc/amp/ACG/9uzE

屌你 hentai
作者本身話會出渚動畫篇
最後又冇咗件事
天氣涼係時候整件煲仔飯食
依套如果唔玩後宮我覺得仲正
動畫上返神壇啦

接唔接受到係另一回事

如果成日要比較世界觀,成堆廢萌後宮番就係下面先
gundam seed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞