[平行時空] 伴遊正傳 (暫名) 第一季 - 跟我去開展驚世故事

106 回覆
6 Like 2 Dislike
華生派 (Watsonian) 解釋: (之前已經被蝴蝶效應影響緊) 嘅美國喺1915年盧西塔尼亞號事件後參戰 ,所以本時空嘅一戰短咗好多,用少好多錢;連帶西班牙流感都冇咁勁,死少好多人,戰後生產力亦較快恢復。

同埋,後面會詳細解釋,但本時空嘅英國政府早至零零年代已經知道再維持現有嘅殖民體系落去都唔係辦法,所以一戰前已經溝掂咗愛爾蘭獨立運動 (愛爾蘭仍然係聯合王國一部份,但有真.高度自治 - 你當係原時空蘇格蘭+魁北克再 OP 少少 - 於是復活節起義同埋愛爾蘭內戰都冇發生到),一戰期間又溝掂埋印度獨立運動 (於是國大黨冇分裂,由黎克魯 Jawaharlal Nehru + 鄭慕瀚 Muhammad Ali Jinnah + 鮑紹邦 Subhash Chandra Bose 三頭馬車帶領印度循序漸進實現獨立,合稱印度三國父;呀同埋,阿姆利沙慘案 Amritsar Massacre 並冇發生)。一戰後,外交上採取收縮鞏固政策,食咗少少前德國殖民地就算,另外就一路實行改革,加強殖民地自治能力,最後就係三零年代大改組,成為咗不列顛帝國 Empire of Britannia / British Empire (大概係一個弱化版嘅帝國聯邦 https://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Federation)。

杜爾派 (Doylist) 解釋: 樓主用咗上帝之手開外掛怒 buff 日不落帝國 + 國協,確保大英帝國江山永固,各族人民緊緊團結喺以英皇佐治五世 (後來係六世、再後來係事頭婆) 為核心嘅溫莎王朝周邊,實現不列顛民族偉大復興

是咁的 (循例要加返),十年前 (!) 初初有平行時空呢個念頭嘅時候,主要係想 FF 一個比原時空好少少 (或者多多?) 嘅香港 ,而呢個虛構嘅香港如果要成功,我嘅判斷係唔可以由中國政府管治 (無論係國民黨抑或共產黨),否則我直接話 "國家好香港好,一國兩制行穩致遠" 已經完得

一個比較可行嘅選擇係美國佬,始終已經有菲律賓,但 Sam 叔叔除咗做生意外都好似唔多想介入亞洲大陸事務,所以冇乜動機擸香港;日本就冇考慮,因為北進需要朝鮮 (已擸) 加滿洲 (要擸)、南進就係台灣 (已擸) 菲律賓 (要擸),香港唔多啱使。

於是,就要諗辦法保住英治;於是,就要扭轉帝國衰落;於是,就要開外掛怒 buff。

所以回答唔到中國嘅政制係你個故事變成點樣,就好難架空咁合理化點解香港仲可以保持喺帝國入邊嘅版圖同埋維持經濟繁榮(搞到2004奧運會),同埋不能係民主定係專制嘅中國?大漢族主義喺十九世紀末嘅抬頭點樣都會令到中國內部有相當一部份嘅政治家同埋人民希望直接統治香港,英國點樣處理漢族民族主義?

同埋如果一次大戰之後嘅英國外交政策變成咁樣,一心作為英國同法國復仇工具嘅凡爾賽條約嘅懲罰力度咪會收細左?同埋戰爭早啲結束,即係死亡人數少咗,雙方仇恨咪相對低啲?咁咪令到戰後納粹主義抬頭嘅可能性降低?

咁呢個一次大戰之後德國,係唔係仲係第二帝國?定係出現咗共和國形態?同埋會唔會好似凡爾賽條約咁樣嚴重限制關閉?定係好似對二戰後嘅聯邦德國咁,將德國作為面對着布爾什維克主義嘅中歐盾牌?同埋點解波蘭好似比歷史上強大咁多咁?佢喺二次大戰嗰陣有冇好似現實世界咁樣俾人18日亡國?

如果係咁,咁點解仲會有第二次世界大戰呢?1929年嘅華爾街崩盤仲有冇發生? 30年代嘅美國經濟係唔係比現實世界之中崩潰得更加犀利,直到一個程度係極左或者極右主義抬頭,甚至內戰?

咁如果納粹唔係作為頭號敵人,呢個時空嘅英國人點樣同布爾什維克主義抗衡呢?

非常欣賞你有建立世界觀嘅格局,我自己寫故事都做唔到,最多都係基於現實社會去做一啲改動,但係唔會郁到歷史。
同埋愛爾蘭雖然冇內戰,但係1860年饑荒留低嘅歷史傷痕,同埋天主教同新教徒之間的衝突,又會用咩方式呈現呢?老實講我唔係好睇到和平嘅可能性,最多都係河水不犯井水。
仲有你喺一開頭嗰陣講過,故事有類似伊斯蘭國嘅極端原教旨瓦哈比派組織存在,但係呢一啲組織興起,都係因為英國同法國人刻意咁樣拆開舊嘅鄂圖曼領土,令到什葉遜尼兩派之間互相爭鬥。

冇呢個歷史背景,同埋冇蘇聯二戰後對阿拉伯民族主義國家嘅援助,諷刺地加上中情局喺巴基斯坦同阿富汗訓練嘅聖戰士,現代伊斯蘭聖戰運動係好難抬頭喎,咁你又點解釋點解最後都係出現咗類似伊斯蘭國嘅團體呢?我越睇你個世界觀就引伸左越多問題想搞清楚
全部問題都好精警,真係要少少時間慢慢解答。

寫論文答之前,容許小弟講少少經,介紹一個 term: Butterfly net 蝴蝶網。

理論上,一個時空轉折點 (point of divergence) 如果離而家越遠,原時空同平行時空嘅不同之處就應該越明顯。為咗慳返時間寫故,就要落(多過一)個蝴蝶網,將蝴蝶效應對某啲位嘅影響降到最低,咁就可以集中精力寫主線。

TL;DR: 樓豬懶過西,唔想用咁多時間做 background research,所以鳩up當秘笈
多謝留名
多謝支持
寫得唔錯
以下將會盡量解答呀~ 巴 (?) 提出嘅問題,不過請原諒樓豬有啲位唔可以劇透住,亦有啲位係為咗推進樓豬自己鍾意嘅劇情而 Kamchuria 扭橋鳩寫...

Here We Go! (Fabrizio Romano 上身 sor)

//所以回答唔到中國嘅政制係你個故事變成點樣,就好難架空咁合理化點解香港仲可以保持喺帝國入邊嘅版圖同埋維持經濟繁榮(搞到2004奧運會),同埋不能係民主定係專制嘅中國?大漢族主義喺十九世紀末嘅抬頭點樣都會令到中國內部有相當一部份嘅政治家同埋人民希望直接統治香港,英國點樣處理漢族民族主義?//

故事第二同第四季將會對中國s 有進一步描述,而第三季就主要會喺香港同埋英格蘭發生,且容許樓豬賣個關子 。

哦,係呀,中國有 “s” 架,你冇睇錯我都冇打錯,因為有兩個。

(提示:請參閱黎得志元帥嘅註解)

//同埋如果一次大戰之後嘅英國外交政策變成咁樣,一心作為英國同法國復仇工具嘅凡爾賽條約嘅懲罰力度咪會收細左?同埋戰爭早啲結束,即係死亡人數少咗,雙方仇恨咪相對低啲?咁咪令到戰後納粹主義抬頭嘅可能性降低?//

<凡爾賽條約> 落咗蝴蝶網,所以同原時空基本上一樣。

//咁呢個一次大戰之後德國,係唔係仲係第二帝國?定係出現咗共和國形態?同埋會唔會好似凡爾賽條約咁樣嚴重限制關閉?定係好似對二戰後嘅聯邦德國咁,將德國作為面對着布爾什維克主義嘅中歐盾牌?//

一戰後德國仍然係仆大街,極右民族主義照樣崛起,所以一樣會係納粹黨上台。

(冇錯,樓豬再度懶過西,又落咗蝴蝶網。)

初稿其實有 plan 過鬍鬚仔成功做到個唔嗲唔吊嘅畫家或者戰死,而二戰嘅德國元首就會由保克做 (https://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Boelcke),但最後都係決定落蝴蝶網就算。

杜爾派解釋: 二戰嘅德國唔可以太 OP,否則盟軍唔夠打,需要元首同埋納粹黨 nerf 一 nerf 佢。

//同埋點解波蘭好似比歷史上強大咁多咁?佢喺二次大戰嗰陣有冇好似現實世界咁樣俾人18日亡國?//

本時空嘅波蘭二戰開局有啲位仲慘過原時空,但完 game 嗰陣就係聲大大嘅戰勝國。

蘇聯同德國由 1939年9月1號開始就已經夾鳩波蘭,而唔係好似原時空咁等到17號先開戰。亦因為咁,波蘭政府更早察覺局勢陷包散,提早下令疏散,於是有更多波蘭軍人同埋平民 (仲有成個國庫) 逃出德/蘇軍魔爪,無形中避免咗原時空嘅卡廷森林慘案 [1],安德士兵團亦冇出現 (喺熊騎兵維德嘅註解有提及)。

但有得就必有失,本時空嘅華沙圍城戰更加慘烈,Holocaust 期間亦有更多波蘭人入咗集中營被殺。

戰爭期間,(起碼)十幾萬自由波軍喺歐洲各個戰場立下赫赫戰功,造就波蘭喺停戰後嘅談判中以戰勝國身份成功攞返被蘇聯短暫佔領嘅東部 (即係原時空白羅斯+烏克蘭西部地區,包括利沃夫),不過德國就保得住東普魯士以外嘅奧德河東岸領土。

就係咁,冇經歷過共產統治嘅波蘭成為冷戰對蘇聯/俄羅斯嘅其中一道屏障,綜合實力至少勁過原時空六成半。

[1] 卡廷森林慘案殺咗大量當時嘅波蘭社會精英,而本時空佢哋仍然在生,戰後佢哋喺各行各業繼續為波蘭民族偉大復興 () 作出貢獻。

//如果係咁,咁點解仲會有第二次世界大戰呢?1929年嘅華爾街崩盤仲有冇發生? 30年代嘅美國經濟係唔係比現實世界之中崩潰得更加犀利,直到一個程度係極左或者極右主義抬頭,甚至內戰?//

大蕭條照舊有 (又係蝴蝶網 ),不過美國本身二零年代經濟已經冇原時空咁強勁 (俾樓豬夾生 nerf 咗), 於是崩潰起上嚟就更加慘,再加上 1932年大選有賄選嫌疑 (順帶一提,FDR 好早已經病死咗,1932 年大選暫定係 Herbert Hoover (R) vs. Al Smith (D)),於是爆發內戰;美共最終贏咗 (樓豬開外掛),大量美國人流亡加拿大及世界各地。

//咁如果納粹唔係作為頭號敵人,呢個時空嘅英國人點樣同布爾什維克主義抗衡呢?//

呢個會擺落 <二戰簡史>,暫定第一季季尾出,敬請期待。

//非常欣賞你有建立世界觀嘅格局,我自己寫故事都做唔到,最多都係基於現實社會去做一啲改動,但係唔會郁到歷史。//

因為樓豬蒲開 alternatehistory.com,嗰班人玩平行世界觀仲癲過我。

//同埋愛爾蘭雖然冇內戰,但係1860年饑荒留低嘅歷史傷痕,同埋天主教同新教徒之間的衝突,又會用咩方式呈現呢?老實講我唔係好睇到和平嘅可能性,最多都係河水不犯井水。//

咁樣講啦,樓豬開 buff 都係拆唔晒啲彈嘅,只係用真.高度自治 (有找數) 將雙方最極端/勇武嘅一堆邊緣化/地下化咗。

政治上,用個唔恰當嘅比喻,本時空 Sinn Fein 算係本土自決派,大概同原時空加拿大嘅 Bloc Quebecois (1980-1990 年代) 差唔多;本時空 Fianna Fail 算係偏獨派嘅和理非;而本時空 Fine Gael 係有腰骨嘅本地建制派。至於愛爾蘭共和軍 (IRA) / 保衛奧斯特協會 (UDA) 呢類獨派/統派組織就踏上清初天地會後塵,慢慢變成黑幫 (或者可以話係俾愛爾蘭黑幫慢慢同化) 甚至恐怖組織。

//仲有你喺一開頭嗰陣講過,故事有類似伊斯蘭國嘅極端原教旨瓦哈比派組織存在,但係呢一啲組織興起,都係因為英國同法國人刻意咁樣拆開舊嘅鄂圖曼領土,令到什葉遜尼兩派之間互相爭鬥。冇呢個歷史背景,同埋冇蘇聯二戰後對阿拉伯民族主義國家嘅援助,諷刺地加上中情局喺巴基斯坦同阿富汗訓練嘅聖戰士,現代伊斯蘭聖戰運動係好難抬頭喎,咁你又點解釋點解最後都係出現咗類似伊斯蘭國嘅團體呢?我越睇你個世界觀就引伸左越多問題想搞清楚//

極端伊斯蘭恐怖份子劇情將會喺 (暫定) 第六、(暫定) 第七同 (暫定) 第八季發生,敬請期待。

(提示:本季第一、二章有提到內志王國)

而家可以講講鄂圖曼帝國嘅下場。

由於 [唔劇透得住,下一章會講少少],包人富 鮑延富宣言 Balfour Declaration 同沙吉士-碧高條約 (Sykes-Picot Agreement) 都冇發生。如前所述,一戰後嘅鄂圖曼帝國仍然逃唔過被分割嘅命運,不過分割出嚟嘅國家版圖就非常唔同 (地圖後上,俾住文字描述先)...

- 黎巴嫩共和國 Republic of Lebanon (同原時空一樣);由民選政府統治

- 漢志王國 Hashemite Kingdom of Hejaz (原時空領土 + 原時空約旦西南一部份 + 原時空以色列南部 + 原時空加沙地帶);由哈舒邁王朝 (直系) 統治

- 艾札斯華王國 Kingdom of Al-Jazira (原時空約旦其餘領土 + 原時空以色列北部連耶路撒冷 + 原時空約旦河西岸 + 原時空敘利亞西大部份 + 原時空伊拉克西部);由哈舒邁王朝 (旁系 #1) 統治

- 亞美尼亞共和國 Republic of Armenia (原時空領土 + 原時空納卡 “共和國” 1994 年領土 + 原時空阿塞拜疆納基凡地區 + 原時空凡湖北岸 + 原時空土耳其東北部,西至特拉布宗);由民選政府統治

- 庫德共和國 Republic of Kurdistan (原時空伊拉克庫德自治區 + 原時空伊拉克尼尼微省 + 原時空伊拉克杜浩克省 + 原時空伊朗庫德斯坦 + 原時空羅札華 aka 東北敘利亞自治區 + 原時空凡湖南岸 (唔包括被劃歸本時空亞美尼亞嘅部份));由民選政府統治

- 伊拉克王國 Kingdom of Iraq (原時空伊拉克領土減走上述被劃歸其他國家嘅部分);本身由哈舒邁王朝 (旁系 #2) 統治,後來被共產伊朗背後煽動嘅軍人政變拉落台,再俾由英國支持嘅 拉舒福 賴清德 賴書德王朝反政變上台,統治到而家

- 原時空土耳其歐洲部份以及施敏納地區 (原時空土耳其伊茲密) 劃歸希臘;馬摩拉海兩岸 (包括伊斯坦堡) 由英國、法國、希臘三國共管,二戰後經公投表決歸希臘
以下將會盡量解答呀~ 巴 (?) 提出嘅問題,不過請原諒樓豬有啲位唔可以劇透住,亦有啲位係為咗推進樓豬自己鍾意嘅劇情而 Kamchuria 扭橋鳩寫...

Here We Go! (Fabrizio Romano 上身 sor)

//所以回答唔到中國嘅政制係你個故事變成點樣,就好難架空咁合理化點解香港仲可以保持喺帝國入邊嘅版圖同埋維持經濟繁榮(搞到2004奧運會),同埋不能係民主定係專制嘅中國?大漢族主義喺十九世紀末嘅抬頭點樣都會令到中國內部有相當一部份嘅政治家同埋人民希望直接統治香港,英國點樣處理漢族民族主義?//

故事第二同第四季將會對中國s 有進一步描述,而第三季就主要會喺香港同埋英格蘭發生,且容許樓豬賣個關子 。

哦,係呀,中國有 “s” 架,你冇睇錯我都冇打錯,因為有兩個。

(提示:請參閱黎得志元帥嘅註解)

//同埋如果一次大戰之後嘅英國外交政策變成咁樣,一心作為英國同法國復仇工具嘅凡爾賽條約嘅懲罰力度咪會收細左?同埋戰爭早啲結束,即係死亡人數少咗,雙方仇恨咪相對低啲?咁咪令到戰後納粹主義抬頭嘅可能性降低?//

<凡爾賽條約> 落咗蝴蝶網,所以同原時空基本上一樣。

//咁呢個一次大戰之後德國,係唔係仲係第二帝國?定係出現咗共和國形態?同埋會唔會好似凡爾賽條約咁樣嚴重限制關閉?定係好似對二戰後嘅聯邦德國咁,將德國作為面對着布爾什維克主義嘅中歐盾牌?//

一戰後德國仍然係仆大街,極右民族主義照樣崛起,所以一樣會係納粹黨上台。

(冇錯,樓豬再度懶過西,又落咗蝴蝶網。)

初稿其實有 plan 過鬍鬚仔成功做到個唔嗲唔吊嘅畫家或者戰死,而二戰嘅德國元首就會由保克做 (https://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Boelcke),但最後都係決定落蝴蝶網就算。

杜爾派解釋: 二戰嘅德國唔可以太 OP,否則盟軍唔夠打,需要元首同埋納粹黨 nerf 一 nerf 佢。

//同埋點解波蘭好似比歷史上強大咁多咁?佢喺二次大戰嗰陣有冇好似現實世界咁樣俾人18日亡國?//

本時空嘅波蘭二戰開局有啲位仲慘過原時空,但完 game 嗰陣就係聲大大嘅戰勝國。

蘇聯同德國由 1939年9月1號開始就已經夾鳩波蘭,而唔係好似原時空咁等到17號先開戰。亦因為咁,波蘭政府更早察覺局勢陷包散,提早下令疏散,於是有更多波蘭軍人同埋平民 (仲有成個國庫) 逃出德/蘇軍魔爪,無形中避免咗原時空嘅卡廷森林慘案 [1],安德士兵團亦冇出現 (喺熊騎兵維德嘅註解有提及)。

但有得就必有失,本時空嘅華沙圍城戰更加慘烈,Holocaust 期間亦有更多波蘭人入咗集中營被殺。

戰爭期間,(起碼)十幾萬自由波軍喺歐洲各個戰場立下赫赫戰功,造就波蘭喺停戰後嘅談判中以戰勝國身份成功攞返被蘇聯短暫佔領嘅東部 (即係原時空白羅斯+烏克蘭西部地區,包括利沃夫),不過德國就保得住東普魯士以外嘅奧德河東岸領土。

就係咁,冇經歷過共產統治嘅波蘭成為冷戰對蘇聯/俄羅斯嘅其中一道屏障,綜合實力至少勁過原時空六成半。

[1] 卡廷森林慘案殺咗大量當時嘅波蘭社會精英,而本時空佢哋仍然在生,戰後佢哋喺各行各業繼續為波蘭民族偉大復興 () 作出貢獻。

//如果係咁,咁點解仲會有第二次世界大戰呢?1929年嘅華爾街崩盤仲有冇發生? 30年代嘅美國經濟係唔係比現實世界之中崩潰得更加犀利,直到一個程度係極左或者極右主義抬頭,甚至內戰?//

大蕭條照舊有 (又係蝴蝶網 ),不過美國本身二零年代經濟已經冇原時空咁強勁 (俾樓豬夾生 nerf 咗), 於是崩潰起上嚟就更加慘,再加上 1932年大選有賄選嫌疑 (順帶一提,FDR 好早已經病死咗,1932 年大選暫定係 Herbert Hoover (R) vs. Al Smith (D)),於是爆發內戰;美共最終贏咗 (樓豬開外掛),大量美國人流亡加拿大及世界各地。

//咁如果納粹唔係作為頭號敵人,呢個時空嘅英國人點樣同布爾什維克主義抗衡呢?//

呢個會擺落 <二戰簡史>,暫定第一季季尾出,敬請期待。

//非常欣賞你有建立世界觀嘅格局,我自己寫故事都做唔到,最多都係基於現實社會去做一啲改動,但係唔會郁到歷史。//

因為樓豬蒲開 alternatehistory.com,嗰班人玩平行世界觀仲癲過我。

//同埋愛爾蘭雖然冇內戰,但係1860年饑荒留低嘅歷史傷痕,同埋天主教同新教徒之間的衝突,又會用咩方式呈現呢?老實講我唔係好睇到和平嘅可能性,最多都係河水不犯井水。//

咁樣講啦,樓豬開 buff 都係拆唔晒啲彈嘅,只係用真.高度自治 (有找數) 將雙方最極端/勇武嘅一堆邊緣化/地下化咗。

政治上,用個唔恰當嘅比喻,本時空 Sinn Fein 算係本土自決派,大概同原時空加拿大嘅 Bloc Quebecois (1980-1990 年代) 差唔多;本時空 Fianna Fail 算係偏獨派嘅和理非;而本時空 Fine Gael 係有腰骨嘅本地建制派。至於愛爾蘭共和軍 (IRA) / 保衛奧斯特協會 (UDA) 呢類獨派/統派組織就踏上清初天地會後塵,慢慢變成黑幫 (或者可以話係俾愛爾蘭黑幫慢慢同化) 甚至恐怖組織。

//仲有你喺一開頭嗰陣講過,故事有類似伊斯蘭國嘅極端原教旨瓦哈比派組織存在,但係呢一啲組織興起,都係因為英國同法國人刻意咁樣拆開舊嘅鄂圖曼領土,令到什葉遜尼兩派之間互相爭鬥。冇呢個歷史背景,同埋冇蘇聯二戰後對阿拉伯民族主義國家嘅援助,諷刺地加上中情局喺巴基斯坦同阿富汗訓練嘅聖戰士,現代伊斯蘭聖戰運動係好難抬頭喎,咁你又點解釋點解最後都係出現咗類似伊斯蘭國嘅團體呢?我越睇你個世界觀就引伸左越多問題想搞清楚//

極端伊斯蘭恐怖份子劇情將會喺 (暫定) 第六、(暫定) 第七同 (暫定) 第八季發生,敬請期待。

(提示:本季第一、二章有提到內志王國)

而家可以講講鄂圖曼帝國嘅下場。

由於 [唔劇透得住,下一章會講少少],包人富 鮑延富宣言 Balfour Declaration 同沙吉士-碧高條約 (Sykes-Picot Agreement) 都冇發生。如前所述,一戰後嘅鄂圖曼帝國仍然逃唔過被分割嘅命運,不過分割出嚟嘅國家版圖就非常唔同 (地圖後上,俾住文字描述先)...

- 黎巴嫩共和國 Republic of Lebanon (同原時空一樣);由民選政府統治

- 漢志王國 Hashemite Kingdom of Hejaz (原時空領土 + 原時空約旦西南一部份 + 原時空以色列南部 + 原時空加沙地帶);由哈舒邁王朝 (直系) 統治

- 艾札斯華王國 Kingdom of Al-Jazira (原時空約旦其餘領土 + 原時空以色列北部連耶路撒冷 + 原時空約旦河西岸 + 原時空敘利亞西大部份 + 原時空伊拉克西部);由哈舒邁王朝 (旁系 #1) 統治

- 亞美尼亞共和國 Republic of Armenia (原時空領土 + 原時空納卡 “共和國” 1994 年領土 + 原時空阿塞拜疆納基凡地區 + 原時空凡湖北岸 + 原時空土耳其東北部,西至特拉布宗);由民選政府統治

- 庫德共和國 Republic of Kurdistan (原時空伊拉克庫德自治區 + 原時空伊拉克尼尼微省 + 原時空伊拉克杜浩克省 + 原時空伊朗庫德斯坦 + 原時空羅札華 aka 東北敘利亞自治區 + 原時空凡湖南岸 (唔包括被劃歸本時空亞美尼亞嘅部份));由民選政府統治

- 伊拉克王國 Kingdom of Iraq (原時空伊拉克領土減走上述被劃歸其他國家嘅部分);本身由哈舒邁王朝 (旁系 #2) 統治,後來被共產伊朗背後煽動嘅軍人政變拉落台,再俾由英國支持嘅 拉舒福 賴清德 賴書德王朝反政變上台,統治到而家

- 原時空土耳其歐洲部份以及施敏納地區 (原時空土耳其伊茲密) 劃歸希臘;馬摩拉海兩岸 (包括伊斯坦堡) 由英國、法國、希臘三國共管,二戰後經公投表決歸希臘

頭先柒咗,有幾個爛 gag 位唔記得整返,有咩 comments 請回覆呢個 thanks
感謝解答 我都有睇開alt history d channel

最感動莫過於庫爾德人終於有自己國家
我多謝你提問就真,因為諗答案都刺激到我思考 + 補完成個世界觀;例如愛爾蘭嗰段就真係今朝先搵資料補充。
我係睇過倫敦帝國戰爭博物館嘅北愛爾蘭衝突館 先對呢段歷史認識多左 海外愛爾蘭人真係好勁 差d連防空導彈都搞到返黎畀IRAcls的 佢地同英軍/警傷亡交換比都好有效率 後期直頭用反器材步槍狙擊英軍巡邏隊同警察 效果奇佳

不過都佩服英國人嘅勇氣 面對自己嘅歷史瘡疤 中立持平咁present各方觀點 再道出Good Friday Agreement嘅實際效果 強烈建議有機會去參觀下 個館會開多大概半年
至慘未來半年都過唔到大海
4. 妖女掹槍側望 Bad Boy (1)

過咗咁多年,回望返女子動態射擊決賽,我印象最深刻嘅反而唔係比賽過程,而係... errrmmm,咁講啦,你哋都知我後來發生咗好多事,而又有唔少原來都可以 trace 返落呢場比賽。

哦,係呀,由於時間關係,小妹同 Daphne 已經過五關斬六將,由六十四強一路殺到入十六強決賽。

Anyway,決賽當日大家都好緊張,明明係 12 點先開波但係 9 點半前已經差唔多齊晒人。既然咁齊人,圍爐吹下水先囉,順便同大家介紹下其他參賽者。

同我最熟嘅,唔使講,Daphne 之外一定係廣州絲打潔寧公主、韓妹裴妍惠、同埋烏克蘭裔加拿大鬼妹 Mila。Caitlin 係阿 Bev 同 Ceci 由細玩到大嘅好姊妹,所以佢地有時去玩都會叫埋我;Yeon-hye 就之前幾次亞洲區比賽都交過手,可以叫做不打不相識;Mila 就直頭係當年喺多倫多嘅高中同學。

比較熟嘅新朋友方面,普魯士表姐 Hilda Tank 人如其名,望落骨架大大、掗掗拃拃,但其實真人非常 nice;Giulia 同佢代表嘅聖馬力諾一樣,為人比較低調,比賽時亦冇乜包袱;亞美尼亞 153 Hasmik、以色列姐姐 Talia 同埋艾札斯華宅女 Jamila 三個就嘈到癲,無論係講八卦定係嗌交都一定最大聲。

其他幾個 - 森巴女郎 Flavia、剛果高妹 Ruth、神俄飛機場 Svetlana、美國少女 Virginia、委內瑞拉 TB Arianna - 就冇話好熟,都係萍水相逢點頭之交咁囉。

等陣。

係咪發覺有古怪呢?點解數嚟數去都好似得 15 個嘅?

冇錯,淨低嗰個就係華北蘿莉,郝曉月小朋友。

頭先係專登冇數埋曉月嘅,因為佢存在感實在太低;誇張啲講,如果你打開字典 search 隱形人嘅 definition,彈出嚟嘅就係佢。

可能初賽嗰時佢都仲有隊友都仲會講下嘢,但當動態射擊嘅華北代表得返佢一個之後,佢就喺眾人視線中消失咗。

好似而家咁,個個都圍緊爐嘅時候,零零舍舍就得佢一個面青口唇白咁坐咗喺度食餅乾。

「其實有冇人知佢咩事?」Svetlana 問 。

「吓,如果連你班人都唔知,你點解覺得我哋會知?」Mila 即刻上身。

「咩意思呀你呀?」

呢兩個真係火星撞地球,次次講多兩句都幾乎開拖。

「收下把口啦屌你老母...」 Ruth 同埋 Arianna 分別扯開咗佢哋然後再各自開佢哋波。

「即係咁,我哋都知華北隊集體自閉唔係第一日架喇,但理論上你哋應該比較大機會會同佢有多啲交流咁解姐。」Flavia 出嚟兜。

言下之意,中美算係傳統盟友,而中俄又成日有交流,理應會熟絡啲掛。

「咪就係連我哋都唔知嗰下奇怪囉。」Virginia 表示無奈。

「我哋尋晚先喺度講佢係咪機械人。」Hasmik 無啦啦講起。

「喂咁係吖嘛。樣又靚,身材又好,靶又打得準,又唔見佢食嘢乜滯,仲唔撚係機械人?」Talia 一本正經地鳩噏。

「大佬呀你唔好咁黐線啦...」

趁班八婆七嘴八舌咁討論緊,我靜靜雞走咗去攞杯寶礦力補吓水。

又咁橋,曉月啱啱都喺水吧位。

又點會估到,呢杯寶礦力將會改變我一生。
神聖俄羅斯帝國華北西朝鮮廣州帝國公主?
你又唔好咁樣老屈人地;神聖姐,唔係帝國嚟嘅,政府一人一票民選嘅...

至於公主... 咁花名呢啲就冇限死嘅,潘杰寜都公主啦,唔通佢又真係王室成員咩

另外,Caitlin、Beverly 同埋 Cecilia 三姐妹咁 friend 係因為佢地都係軍人家庭出身。除咗 Caitlin 阿爺 (太爺?) 係原創角色之外,Bev Tang 同 Ceci Chiu 祖上都係真有其人 (當然命運被改變咗) (hints:兩個都係祖籍浙江,一個武義一個永嘉;估到嘅請俾負皮,最遲第三季會開估)
希望華北畀戰無不勝嘅紅太陽搞到人口得返幾千萬(幾百萬更佳),唔好毒害地球學波爾布特咁就更佳
https://youtu.be/lwFEyfUYnGI?feature=shared

Active shooter response training, 都似Tonya玩嘅嘢
我唔準你咁樣嚴重傷害六億華北人民感情!

我只可以講,即使我唔將每個 step 都寫晒出嚟,但類似嘅嘢喺之後幾季將會出現。
4. 妖女掹槍側望 Bad Boy (3)

呢輪嘅抽籤少有地俾我哋自己抽,結果如下:

#1 Arianna S. PEREZ (VEN)
#2 Jamila SAID (JAZ)
#3 Flavia NASCIMENTO (BRA)
#4 Hasmik GHAZARIAN (ARM)
#5 Xiaoyue HAO (PRC)
#6 Daphne M. P. TRAN (HKG)
#7 Virginia FOWLER (APS)
#8 Yeon-hye BAE (KOR)
#9 Giulia D’AMBROSIA (SMR)
#10 Lyudmila S. BONDARENKO (CAN)
#11 Caitlin C. N. YOUNG (FRC)
#12 Talia STERN (ISR)
#13 Hilda TANK (PRU)
#14 Svetlana Y. UTKINA (HRR)
#15 Ruth KASONGO (CGO)
#16 Antonia F. HEYDRICH (HKG)

「屌你老母。」抽到支咁嘅爛籤真係當場屌咗出聲。打你咩,最最最後先出場係想點。

「Diu lei lo mo。」「Duel nee low moo。」睇嚟唔止我一個唔滿意抽籤結果,有好幾個人都屌緊鬼。

呀,冇錯,啱啱 language exchange 嘅時候我、Daphne 同 Caitlin 三個已經教晒其他人講廣東話粗口。

#homekong #canto #文化輸出,baby。

屌鬼還屌鬼,始終都係要面對,大家都係死死地氣搵自己教練做 final briefing。

唔使問,麥 sir 又照例講經,所以我都費時嘥篇幅講。

「... clear eyes,full hearts!」

「CAN’T LOOSE!!」我地履行初賽嗰時既承諾,今次冇 hold back,鳩叫到拆天。

然後就係 Arianna 上線。

「嗶~~」

一個又一個,參賽者離開等候區進入賽場。

一次又一次,buzzer 發出了比賽開始的聲音。

平時都冇咩特別,但今日佢每響一次都好似係牛頭馬面拖緊人落地獄咁。

好撚驚呀屌。

「Number 16,Antonia Heydrich,to the Stgaging Area。Number 16,Antonia Heydrich,to the Staging Area。」

終於到我。

Fuckkkkkkk。

掉那媽,頂硬上。

我上好架生,(盡量) 調整心情,行去 start line,預備開波。

「嗶~~」
巴打犀利,一個人可以創造出咁豐富嘅世界觀
劇情更正:#15 Ruth KASONGO (ZAI) 來自扎伊爾 (即係原時空剛果民主共和國) 而唔係剛果共和國

以下露出胸部道歉:https://missav.com/dm1/cz0006
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞