[平行時空] 伴遊正傳 (暫名) 第一季 - 跟我去開展驚世故事

106 回覆
6 Like 2 Dislike
TL;DR: 中共係仍然有嘅

L;R: 下一季劇情應該會更詳細地答到你嘅問題;呀仲有,下一季重甜
頭先 quote 錯,自膠
3. 華沙の國的闖關者 (1)

港隊本身係預早咗兩個禮拜到華沙,連埋滯留多哈嗰日半,即係我地仲有十二日,足夠時間校返好生理時鐘然後進入比賽狀態。

其他人我唔知亦都唔理,我同 Daphne 就朝朝早六半俾教練 morning call 烹起身,跑步去 gym 做重訓之後食早餐,返房沖涼後就出去訓練場燒槍燒到五六點先返村,食埋晚飯再去 gym 做下 cardio 先瞓。

聽落好 chur 呀呵?係架,運動員吖嘛,專業架嘛,唔通真係出公數去旅行嘆世界咁撻皮咩。

如是者過咗十二日,終於到咗第三十屆夏季奧林匹克運動會開幕嘅大日子。

嗱,真係要逐個逐個 item 講嘅話,淨係開幕禮都要講到二零四六。一係咁,唔好嘥時間,你都係想睇 22 歲的我嘅花生姐;AV 玩法,飛住嚟講,點睇?

好,就咁話。

--------

開幕禮詳情就唔多講嚕,MyTelly 大把片,咩語言旁述嘅都有。都係講講個人感受啦,你應該會比較有興趣。

由奧運村上車去薛高盛奧運運動場 (Władysław Sikorski Olympic Stadium)、跟字母順序排好隊 (英屬香港 Hongkong 夾喺洪都拉斯 Honduras 同埋匈牙利 Hungary 中間)、喺通道入面等大會嗌咪、著晒熊騎兵維德戲服嘅工作人員舉住牌帶我地入場、親眼見到遠處嘅奧運聖火熊熊燃燒、聽住現場觀眾拍手歡迎,成件事感覺其實好唔真實。

因為有大量 cam 影住,所以一定要保持笑容揈旗仔揮手打招呼,但我同你講,我由頭到尾都好想摑自己兩巴。

呢啲畫面,以前真係睇電視或者發夢先會見到架嘛,太夢幻喇你明唔明呀?

Fast forward 到 D+3,女子動態射擊嘅第一輪淘汰賽。如前所述,由於 IOC 大減價益街坊,最後共有 180 人合資格參加今輪比賽,成績最好嘅 64 人可以晉級。

屌,淘汰率超過一半,仲黐線過 <全民造星> 頭 round。不過既然 Elfie 條柒頭都撐到決賽,我都應該頂到兩輪起碼。

嗱,唔係我寸佢呀,佢自己講架。

Tonya’s Oranje I-Mobile 6 Deluxe --> Pigeon --> Conversations --> (Pinned) SMRMC 同學會 (非官方)

@GeorgiJor: 喂你幾點比賽呀
@TonyaFriedChicken: in an hour or so
@TonyaFriedChicken: fuck, now I’m scared
@ElfChewwy: look
@ElfChewwy: me is 7 head
@ElfChewwy: me made it to Queenmaker Finals
@ElfChewwy: you is not 7 head
@ElfChewwy: you is ba cannon
@GeorgiJor: 屌你講返中文啦
@TonyaFriedChicken: 屌你講返中文啦 x2
@ElfChewwy: me talk goodest english
@ElfChewwy: you shut up
@ElfChewwy: [錄音] 我呢啲柒頭都頂到入決賽,Tonya 你咁叻女,兩 round 基本啦
@GeorgiJor: 啱呀,等你餐飯架喇
@ElfChewwy: lunch break over, ttyl
@ElfChewwy: good luck Tonns!!!
@GeorgiJor: 加油呀!! 錫晒你!!
@TonyaFriedChicken: Thanks
@TonyaFriedChicken: [kiss emoji]

當然,今次都唔係小妹第一次比賽,面對住壓力,我已經摸索出一套方法俾自己減壓同埋做好心理準備。
師兄可以po下動態射擊嘅比賽片畀大家睇睇wor

世界觀都可以圖像化 例如用地圖顯示各方勢力範圍 畢竟唔係每個人都係Reading learner 有好多人都係Visual learner

或者搵AI畫下角色圖都好
動態射擊片係會有嘅,遲少少擺。

同埋其實 plan 好咗第二季開季就會出角色示意圖,不過你啱,可能會提前放。
3. 華沙の國的闖關者 (2)

Daphne:「… shields shall be splintered!A sword day,a red day,ere the sun rises!!!」

我:「Whatever happens,stay with me,I'll look after you。」

麥 sir:「Ride now!Ride now!Ride,ride for ruin,and the world’s ending!Death!」

我:「Death!」

麥 sir:「Death!」

Daphne:「Death!」

麥 sir:「Death!」

Daphne、我:「Deathhhhh!!!!!」

麥 sir:「Forth Eorlingas!」

Daphne、我:「Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~~」

冇錯,由於蘇(格蘭)籍教練麥敬賢 (David McGuinness) 係魔戒迷,每次出場前我地都會圍一圈睇一次魔戒第三集嘅帕蘭諾平原戰役,specifically 洛汗驃騎衝鋒嗰段。

認真,點會可以拍得咁好,次次睇完都會熱血沸騰 CLS。

「Now then,how are my fifth favourite lassies?」

Daphne 同我並列第五,前面四個分別係師母、師妹、師婆同埋師姑。

「非常緊張。」Daphne 比較含蓄。

「好撚淆呀仆街。」我答得好直接。

「掉那媽,頂硬上。」麥 sir 忽然袁崇煥上身。「你地一定會入到決賽。」

「真咩?」麥 sir 語出驚人,令 Daphne 同我兩個都黑人問號。

「真呀。」

Daphne:「大家咁熟,唔使咁樣氹我地喎,麥 sir。」

我:「係囉,留返溝女嘛麥 sir,咁識講嘢。」

「唔係車大炮架,嗱,(下刪幾千字講經 + 戰術分析)...」為免被偷聽,麥 sir 專登轉台用廣東話講。「... 要講嘅係咁多。Clear eyes,full hearts!」

「Can’t lose!」Daphne 同我就好有公德心嘅,就算係 team cheer 都係細細聲,唔似啲法國妹喺度鳩叫。Well,公平啲講,其實又真係唔止佢地以鳩叫作為 team cheer。

Du ma,睇嚟真係唔可以就住。」Daphne 同我講。

「下 round 一於拆天。」我同佢握手再攬咗下就返埋枱預備。
呢個就係魔戒第三集 (豪華完整版) 嘅帕蘭諾平原戰役。洛汗驃騎日以繼夜夜以繼日咁行軍,終於喺米那斯提力斯圍城戰第三日 (第三紀元 3019 年 3 月 15 日) 趕到戰場...

https://www.youtube.com/watch?v=l8yOdAqBFcQ&ab_channel=RokujyuuyonShou
3. 華沙の國的闖關者 (3)

動態射擊比賽嘅玩法大致如下。

Target 有三種:鋼板、紙板 (啡色)、No Shoot (白色)。

鋼板每個 5 分,打得冧就有分。

紙板每個最多可以打兩槍,上面有 Able、Baker、Charlie 三個 zone,A = 5 分、B = 3 分、C = 2 分,即係話最多每個 10 分。

No Shoot,顧名思義,唔可以打,打中嘅話每發扣 10 分。

打唔中鋼板或者紙板 target 嘅話,每 miss 一發扣 10 分。

跌槍、走火、手上嘅槍槍口對住防彈玻璃、拎住已上膛嘅槍進入安全區,呢啲全部係天條,衰一次即時 DQ。
本時空嘅動態射擊參考咗原時空 IPSC 同埋 Two-Gun

港產經典電影 <鎗王>,劇情主要圍繞 IPSC
https://www.youtube.com/watch?v=v2bgl4PF1VQ&t=8s&ab_channel=zhetay

Two-Gun 片段
https://www.youtube.com/watch?v=bzWd2q5G0wo&t=1s&ab_channel=SureFire

仲有多段 T-Rex Arms 訓練片,俾大家攞個 idea
https://www.youtube.com/watch?v=-Flb7eBK5Gs&ab_channel=T.REXARMS

呢個最正,日本 Airsoft 友用氣槍技術玩實彈槍
https://www.youtube.com/watch?v=qQDfwyUgtjg&t=954s&ab_channel=T.REXARMS
3. 華沙の國的闖關者 (4)

喺 180 個參賽者入面,我抽籤抽到 #58,Daphne 抽到 #71。

我頂。

樂觀啲諗,起碼唔係行先或者最後嗰幾個,佢地就真係壓力山大喇。

But still... 好喇好喇,冷靜,冷靜。

早一日已經同大隊行過一次賽道,返村就同 Daphne 同埋麥 sir 做 mental rehearsal 做到勁夜,基本上可以 prep 嘅都 prep 晒。

「嗶~~」

嘭。嘭。嘭。嘭。嘭。嘭。

來自英屬拜亞法拉嘅 #1 號佳麗開始比賽。

係時候觀察下對手,睇下到底自己有冇機會。
3. 華沙の國的闖關者 (4)

「我到底睇緊啲乜撚嘢?」呢個係我喺 #46 打完之後對住 Daphne 耳仔細聲講嘅 comment。

「信心大增喎絲打,咁樣得唔得架?」Daphne 個樣簡直係懷疑人生。

「唔得都要得架啦,最多咪晉級。」

「咦,你又啱喎。」

點解兩個明明頭先仲係驚驚青青嘅毒 L 會突然間咁沙塵?

因為 turns out 我地嘅對手有好多分分鐘業餘過蒲開廣華街嗰班氣槍玩家。

反應慢、off target、意外甩匣、打完唔記得清槍上保險,諗得到嘅低級錯誤都幾乎有人中過。

呢班女人平時應該真係接 job 出 show 影相做網紅多過練槍,難怪麥 sir 話我地會入到決賽。

「Number 58,Antonia Heydrich,to the Stgaging Area。Number 58,Antonia Heydrich,to the Staging Area。」

咁撚快?

「Good luck。」

出去嘅時候,每位參賽佳麗都同我 high-five。

都係女人,都知有唔少係扮架喇,但就算係扮你都會感到安心啲,覺得有人傍住你,唔係孤軍作戰。

為咗避免危險同埋任何不君子行為,賽會規定所有比賽用槍會由自己教練拎出去預備區俾自己條女。

「You can do this。」麥 sir 將我個槍袋遞俾我。

「承你貴言啦。」我由佢手中接過槍袋,擺上枱面,然後開始上裝。小妹嘅兩把槍分別係 P30 手槍同埋 G25 步槍,都係 Heckler & Koch 嘅產品;咁德國貨真係好用啲吖嘛,唔係都唔會有德國寶啦。

先放低阿婆俾嘅金手鈪,再將 Lorraine 幫我求嘅幸運御守同埋自己買嘅康仔熊頸鏈放好,扣好腰帶,確保彈匣入足彈,塞埋入彈匣袋,就啱啱好撞正 #54 開始比賽。

「嗶~~」

Relax,冇事嘅,最多咪出局,出咗局咪做社會寄生蟲嘆世界囉。

唔會嘅唔會嘅唔會嘅。

呼~~ 吸~~ 呼~~ 吸~~ 呼~~ 吸~~

「Number 54,course complete。Range is cold。Commence clean-up。」大會喇叭宣布。

到我鳥。

「Number 58,on the line。All personnel,clear the range。」

金翅仆街鳥。

我企起身,鬆一鬆筋,戴好風鏡,好似準備上刑場咁埋線。

「Shooter,load your weapons。」裁判指示我。

我將手槍彈匣放入把 P30 度,擺返入槍套,再拎起把 G25 然後上彈匣。

「Weapons hot。」我 feel 到自己把聲少震。

「Range is hot。Shooter,are you ready?」裁判繼續指示。

我點咗下頭,雖然其實裁判唔會理我。

「Standby…」

Let’s go,let’s fucking go。

「嗶~~」Buzzer 發出了比賽開始的聲音。
大讚 張國榮為咗準備演出套戲 用咗幾個月時間辛苦練習 變成一個頂尖嘅業餘射手讓我們一起懷念哥哥

日本仔Liku都好犀利 用氣動槍練習真係會build個好好嘅底子 起碼知道用槍四大安全法則

btw呢個時空無北約音標?點解唔係Alpha Bravo Charlie? 師兄用緊二次大戰嘅美軍音標wor
P30打9毫米帕拉貝倫彈 應該都好容易控制後座力 G25係咩設計?類似G11咁嘅無殼彈bull pup?定係G36咁?
之後嘅註解會詳細講,但本時空嘅美國同原時空嘅 Uncle Sam 絕對唔係同一回事。

另外,本時空都係有個類似北約嘅軍事同盟,不過佢地主要用英式 7x43mm Enfield 而唔係 5.56x45mm 做步兵輕武器嘅標準彈藥,Phonetic Alphabets 亦唔同咗 (季尾會補返個 list,但我可以講定會係 mix and match 咗原時空二戰英/美軍同埋現行嘅北約音標系統)。
本時空嘅 G25 其實即係原時空 HK416 (不過係打 7×43mm),但因為本時空嘅 M4/M16 唔係叫 M4/M16,所以品牌名就唔同咗。

唔怕話你聽,輕武器呢 part 我基本上係鳩寫;真係要仔細整個發展圖/plan 嘅話,應該 2046 都寫唔出/完個故。
FYI 7x43mm Enfield 即係呢個

https://en.wikipedia.org/wiki/.280_British
非常好 EM1步槍同7x43mm彈藥輸畀閹割版.30-06彈藥真係輕武器發展史一大恥辱 兜左幾十年大圈先話採用返6.8mm彈藥 白癡美國陸軍

M193嘅火藥成份成日搞到卡彈 M855嘅鋼芯彈頭打軟目標穿透力又太強 好喇終於轉M855A1EPR D膛壓又直逼60000PSI 搞到D步槍短命好多不知所謂

HK416嘅活塞後座力系統可靠過傳統AR-15嘅吹氣傳導好多 我對兩款槍械都有一定飛行哩數 經驗之談 HK416敗筆在於比較重 長時間渣住好撚累(除非落返high-ready)同埋射擊超過80-100發子彈之後條rail會好熱 一定要用Fore-grip同埋hand guard cover
講開 EM-2,本時空係會有嘅,但唔係由英國佬發明。

都唔怕劇透埋,本時空嘅英軍同埋英聯邦軍隊都係用 FN FAL 做上一代嘅主力步槍,不過 a) 如上所述,彈藥用 7x43mm Enfield,同埋 b) 把槍由二戰期間流亡英國 (後來入籍) 嘅波蘭裔武器設計師 Mariusz Lewinski (你當係本時空版嘅 Eugene Stoner) 發明,叫做 Lewinski-Enfield Infantry Rifle (LEIR,讀 "lair")。
呢張係 (錯 scale 的) 賽道地圖,香港時間聽朝會出下一 part。

有趣 lm跟進
3. 華沙の國的闖關者 (5)

六個鋼板 target,平均佈置喺十二點至兩點鐘方向,低位。

可以邊行邊打。

嘭。嘭。嘭。嘭。嘭。嘭。

冧晒。

賽道喺左前方,move。

左邊,兩個坐地紙板 target,中距離。

Stop。

嘭-嘭。嘭-嘭。

Move。

右邊,兩個紙板 target 晾喺木架上,遠距離,高位;另外兩個紙板 target,近距離,低位。

Stop。

嘭-嘭。嘭-嘭。

嘭-嘭。嘭-嘭。

Move。

步槍打咗十幾飛,reload。

鬆彈匣,由得佢跌落地,喺腰帶度拎個新嘅,隊入步槍,仲有 one in the chamber。

左前方,賽道邊有塊大概心口高嘅木板,上面有兩個打橫嘅長方形窿,左高右低。木板後面三個紙板 target,遠距離。尋日 walk the course brief 過,呢段一個紙板可以就咁企喺度打,但另外兩個就一定要穿過兩個窿射,即係要踎或者跪先射到。

Stop。

企喺度;嘭-嘭。

半踎;嘭-嘭。

右腳單膝跪;嘭-嘭。

起身,move。

賽道左邊,兩個紙板 target,中距離,下半部有 No Shoot 遮住,要小心。

Stop。

嘭... 嘭,嘭... 嘭。

Move。

轉彎位,賽道左邊,兩個紙板 target,遠距離;仲有兩個俾 No Shoot 遮住下半部嘅鋼板 target,近距離。

Stop。

打咗紙板先;嘭-嘭,嘭-嘭。

再打鋼板;嘭,嘭。

Move。

下一 set 喺隔嚟,兩個紙板 target,中距離,一個低位一個坐地。

Stop。

嘭-嘭,嘭-嘭。

Move。

賽道左邊,槍桶,係時候轉手槍打。

鬆彈匣,由得佢跌落地,步槍 on safe 後一嘢隊落桶度。

呢 part 要小心,因為下一 set target 喺賽道右邊,一個唔小心就會槍嘴對咗玻璃導致 DQ ,頭先至少兩條友就係呢個位瀨咗嘢。

右手喺槍套掹手槍出嚟,同時身向左擰,咁就唔驚。

兩個紙板 target,中距離,低位。

Stop。

啪-啪,啪-啪。

身向右擰,右手放喺左邊腰間,槍嘴指住分隔賽道嘅泥沙牆。

轉個彎,賽道左邊,四個鋼板 target - 兩個 eye-level、一個低位、一個坐地 - 全部近距離。

Stop。

啪,啪,啪,啪。

Move。

前面轉左,賽道右邊有塊大概心口高嘅木板,上面有兩個打橫嘅長方形窿,左右平衡。同之前嗰個一樣,都係兩個紙板 target,遠距離,都係要踎 / 跪穿過個窿射。

跪啦,瞄得準啲。

啪-啪,啪-啪。

Move。

十幾飛,又夠鐘 reload。

鬆彈匣,由得佢跌落地,喺腰帶度拎個新嘅,隊入手槍,仲有 one in the chamber。

兩步就到下一 set 靶。兩個鋼板 target,近距離,低位。一個... 屌,呢個 kem,係一個左右搖擺嘅鋼板 target,中距離,eye level。

Stop。

啪,啪。

KO 兩個鋼板先。跟住呢個...

… 嗯 … 嗯 … 嗯 …

啪。

Move。

擰轉身,賽道左邊。仆街,又係大木板,又係兩個窿,今次右高左低。要打嘅兩個紙板 target,中距離,eye-level;另外仲有一個紙板 target,近距離,坐地。

Stop。

踎少少;啪-啪。

右腳單膝跪,身向左傾;啪-啪。

起身,打埋 last 嗰個。

啪-啪。

Move。

跟住呢 set,賽道左邊兩個鋼板 target,中距離,低位;呢個冇乜問題,但關鍵係賽道上梅花間竹嗰三個水馬矮欄。正常嚟講,應該係預我地打一個鋼板、兜路然後再打埋另一個。

不過,我尋日靜靜雞問過裁判組,證實咗我接住落嚟嘅舉動係啱規矩嘅。就係打晒兩個鋼板 -

啪,啪。

- 然後用左手做支撐,一鳩跳過矮欄。

當然啦,唔止我一個人有問過可唔可以咁做,亦都唔止我一個人事實上真係咁做,但你估個個都咁好彈跳力咩,所以呢 set 障礙物先有意義架嘛。

Anyway,跳過咗矮欄之後,沿住賽道轉右,前面另外一 set target,兩個紙板 target,中距離,eye level;仲有一個又係鳩 fing fing 嘅搖擺鋼板 target,今次擺咗喺個大窿入面。

Stop。

打咗紙板先。

啪-啪,啪-啪。

再打埋個鳩 fing。

… 嗯 … 嗯 …

啪。

Move。

終點在望,前面分岔路轉左就係。不過規矩話明要去咗右邊先,頭先有三位佳麗就係衰咗喺呢個位度,一心以為破紀錄成績打晒個 course 完然後發覺 miss 咗幾十分。

嗯,所以要轉右,順便 reload 埋。

打咗賽道右邊嗰 set 先,兩個紙板 target,中距離,eye-level。

Stop。

啪-啪,啪-啪。

Move。

分岔路對正有一個紙板,近距離,低位。

啪-啪。

分岔路右邊盡頭,夾埋四個紙板 target,中距離,eye-level。左邊兩個俾 No Shoot 遮咗下半,右邊兩個遮上半。

啪-啪,啪-啪。

啪-啪,啪-啪。

Move and reload。

最後三個鋼板 target 要用 weak hand 仲要只可以單手,所以而家轉定手先。

左手揸手槍,放喺右邊腰間。

賽道左邊,weak hand targets,近距離,低位。

啪... 啪... 啪。

換手都慳返,直接用左手打埋個 Stop Plate。都係下面有個 No Shoot 姐,校得返正嘅。

啪。

「叭~」Buzzer 發出了比賽結束的聲音。
3. 華沙の國的闖關者 (6)

「If you are finished,unload and show gun clear。」裁判拍咗我膊頭一下,示意我除耳塞同埋清槍。

我將手槍彈匣鬆出嚟,再掹 slide 褪子彈。

「Gun is clear,hammer down,holster。」裁判望咗眼,confirm 槍膛已經冇子彈。

我對住泥沙牆再掹多下雞,確保係打空炮之後就塞返手槍入槍套度。

「Number 58,course complete。Range is cold。Commence clean-up。」大會喇叭宣布。

Whew,咁就打完。

仆你個街,好彩而家先嚟心跳加速手震腳軟。

我長呼一口氣,慢慢沿住 Stop Plate 左邊嘅通道離開,俾時間啲腎上腺素消散。

前面有個用防彈玻璃圍住嘅救護站,見到 #41 坐咗喺度,似乎係拗咗柴。我行入去拍拍佢膊頭以示鼓勵,然後喺外面嘅長枱度拎咗支水,就頭也不回咁走返等候區。

趕時間睇 Daphne 呀大佬。

好彩我又趕得切,一返到出去等候區,就啱啱好撞正嗌咪嗌到 #69。

Heh,69。

「喂喂喂,點呀點呀?」Daphne 一個箭步衝上嚟問我。

「6.311,冇 miss 冇 no shoot,應該夠做。」我答。

6.311 係咩回事?

是咁的,因為比賽淨計分數冇辦法準確反映參賽者實力,所以會連埋時間一齊考慮,方法就係將打靶所得嘅分數,減咗犯規所扣除嘅分數 (如有),再除以完成時間,得出嚟嘅就係 Hit Factor。我頭先用咗 61 秒打完成個 course,冇犯規嘅情況下總共得到 30 + 18 + 36 + 28 + 20 + 24 + 20 + 20 + 20 + 18 + 15 + 26 + 10 + 25 + 8 + 16 + 36 + 15 = 385 分,所以 385 / 61 = 6.311。

「Number 71,Daphne Tran,to the Stgaging Area。Number 71,Daphne Tran,to the Staging Area。」PA 呢個時候宣佈下一位參賽者。

「Good luck。」「Good luck。」「Good luck。」隔嚟左右再一次充滿住唔知真心定係假意嘅祝福。

「加油!」我就一定真心嘅,所以加多個擁抱再啜咗佢塊面一下。利申:非 les。「記住呀,尾段個護欄跳得架。」

「得喇得喇,老娘有分數喇,睇我表演啦。」Daphne 扮晒鎮定,一邊扎起頭髮一邊頭也不回咁行咗入預備區。

我目送住佢嘅背影,默默地行返埋位坐低準備睇電視。
3. 華沙の國的闖關者 (完)

當 Daphne 帶住勝利嘅微笑行返出嚟,我就知道佢成功咗。

佢以 57 秒完成賽道,總分 348,HF 6.105。打少咗兩個鳩 fing fing 扣咗 20 分,但因為時間快咗,所以大致拉返勻。

「又俾你搏到喎,衰妹。」我同佢 high-five。

「冇計啦,唔夠你射嘢射得多,係冇咁準架喇。」佢寸鳩我。

「過兩招俾你囉,等你唔好咁青頭。」

「你係至好講呀。」

搞完笑,講返認真。

事緣係尋晚戰術討論嘅時候,麥 sir 提醒咗我地一樣嘢,就係與其嘥時間瞄 + 打一個難度高嘅靶,不如直接 skip 咗佢然後打下個,咁樣反而可能慳返啲時間而做返靚個 HF。

Daphne 就係冇嘥時間打嗰兩個鳩 fing fing,快我四秒,HF 亦都唔少得過我幾多。

所以話,我地呢個比賽真係實力與智慧並重。

美貌呢啲,收皮啦。
註解 (兼無恥自推) (III)

呢一章動作為主,冇咁多 worldbuilding / 講經,所以註解相對比較短。

薛高盛: Władysław Sikorski (https://en.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Sikorski),原時空波蘭流亡政府總理兼自由波蘭軍總司令,1943 年死於空難。本時空入面,嗰架飛機冇出事,喺戰後成為波蘭第三共和國嘅首任總統。籠統嚟講,可以視佢為波蘭版嘅戴高樂。

英屬香港: 正式全名係香港帝國直轄市 Imperial City of Hongkong,不過香港所有嘅官方體育代表隊係以 Team Hongkong 名義出去比賽。

Du ma: 越南文 "屌你老母" /
想問吓呢個時空英國係點樣做到兩次世界大戰入邊瘋狂借貸之後,都冇搞冧自己經濟?同埋主力去殖民化嘅工黨係咪死咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞