急!點同外國同事解釋「太極生兩儀,兩儀生四象、四象生八卦」?

163 回覆
625 Like 42 Dislike
陽陰:日出/春
陽陽:正午/夏
陰陽:日落/秋
陰陰:夜晚/冬
Binary tree
有聲
如果 [太極] 係 "無野" , [無極] 點譯
細胞分裂
8,9,6,4
點同外國同事解釋「先天五太 : 太易、太初、太始,太素、太極」?

old time only East and West, then people added South and North, then further added NE SE SW and NW
Tai chi is god,Have two kids
Two kids fuck together and then have another four kids,
Fours kids that mean two pair couples
Each of couples have four kids again
2+2 is 4
Minus One that 3 quick math
你試下同左香港人用中文解釋下先?
一變四 四變十二 來到這禮拜更加諷刺
2 rays come from origin,
rays form 4 quardrants in 2 dimensions,
quardrants form 8 octants in 3 dimensions
Poe個AI回覆今次超快
實勁多人同我一樣咁無聊係到問
純粹講緊嗰三畫點畫咋嘛
畫一筆咪陰陽
畫兩筆咪四象
畫三筆咪八卦
你一筆都未畫嗰下白紙咪無極
呢三句嘢係講緊點樣用一長兩短畫八卦
有冇咁撚多人唔識解呢三句
Tachi gives birth to something and end up with gossips
鬼佬係點背乘數表
ching中咗今期六合彩嘅4,8,32

今期真係 4,8,32
其實係咪純粹想講2嘅GS
定係有啲更深層次嘅意義
睇中文都唔明呢句嘢想表達啲乜
莫講話用英文解釋
即係learn Chinese la diu
依個傳神
本身呢句嘢係本身來自萬物同源
繼而衍生萬物
呢個係道家主要思想

而2、4、8 兩儀四象先天八卦后天八卦六十四卦呢啲
係之後定義出嚟

你當佢地認為萬物來自一粒受精卵
然後每次細胞都係二元分裂
卜到你有xy 染色體就知你係男 xx就係女咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞