試過最好福利嘅公司係點

315 回覆
574 Like 28 Dislike
個人開支audit都過到?
條友打成篇廢話利申一句兒子咪搞掂囉
Free宿舍 公司食飯有canteen
食住都唔洗錢淨袋

不過唔係香港
外資企業

60日AL
可以claim gym room+有住宿提供(唔係宿舍)
全家醫療保險
自己決定wfh
有各種免費membership (遊艇會之類)

但要放棄做partner黎換
樓豬職業係兒子
呢度無大家嘅事可以走啦
想問邊間公司
想入去做
冇打卡 你唔好唔出現都冇乜人理?
所以咪話大部份開支唔係全部囉
都要講得通同公司/工作有關先得㗎
唔通連自己屋企水電煤差餉管理費
買貓糧狗糧胸圍底褲落吧睇戲嗰啲都claim得咩
另外兒子係唔駛做但我哋呢啲真係要做㗎
做過一間醫包好好 癲在女人生仔包3.5m美金/1個仔女
但利申:男
不過outpatient hkd150k limit no reference letter 都已經好好
低grade都係禁?
我都有,有早餐午餐同下午茶
基本上行埋去就有得食
返Times Square

(唔講太多,費事自爆)
第一點通常代表份工做到仆街
放假都有野要跟隻
咁你咪放飽佢

第二點好多外資都包lunch
講緊百幾蚊一日任你叫
零食汽水就算啦寧願佢冇
吊打好多人
唔算係福利因為只係被揀中嘅員工先有
舊公司全球幾十個精英青年員工去培訓
我被揀中
一年內有四個trip去
兩轉去東京
兩轉去紐約 (business class)
東京個酒店係我咁耐以嚟住過最好嘅business trip hotel
當年剛開幕冇耐唔係好貴
頭先google發現已經要過萬蚊一晚
個trip就係去見下啲高層
玩下啲leadership games
又請咗啲好pro嘅導師教演講同body language
最後每人做一輪mini-ted talk
仲有唔少team building環節 (喺東京一大班人學打太鼓)
又可以識下全球各地被揀中嘅精英
無限al無限wfh
我公司各區都有一team有差唔多福利
免費
但唔係女同事
估唔到呢間有
自己公司都懶係多rule 咁, 你自己間屋會唔會作到住酒店咁 海景房 免費高級浸浴

有錢無腦真係唔洗人話佢 自己柒出黎
上班下班時間自己揀,有自己廚房,中午有姐姐煑家常飯, 無限上網打PS 加 私人電影院,重有私人房間可隨時瞓覺!

work from home
自助餐日日差不多野咪好易厭
唔識搞笑真係唔好格硬
Google
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞