試過最好福利嘅公司係點

315 回覆
574 Like 28 Dislike
濕碎一兩日嘅假係多咗嘅,但難咗請兩星期嘅長假。
Annual任攞,不過自己做開嘅返嚟要跟返,或者放緊嗰陣有限度跟進,同埋老細anytime有嘢問都會搵你,亦未必同工作有關,例如買手信
Sick leave 同上
有需要可以WFH
Medic 基本無上限
公司有免費泊車,如果嗰日唔想揸車亦可要求跟老細或其他管理層車返工
車係公司提供,公司名,不過型號款式可以自己揀,車自己keep,工餘時間可自用
大部份開資可以報銷,食飯衣着化妝品入油屋企車位電話費外遊酒店機票都得
上班零食自己買,都係買完claim返
任食任用任攞公司資源(或者貨不過主要係啲surplus嘢)
只要做得掂啲嘢同開會一定要準時現身之外上班時間行開一陣同唔太離普嘅遲到都冇人過問,有需要可以同老細講早走
公司提供住宿

缺點:
老細或其他管理層24/7都可能會搵你,不論是否同工作有關
有時放工後要同老細或其他管理層食飯,尤其過時過節(變相即係人哋中秋做冬嗰啲返半日,我放完幾粒鐘轉頭又要ot)
公司搞嘅活動annual dinner, gathering 之類嗰啲一定要出席
以上食飯或活動後有時要做司機
老細或其他管理層私人搞嘅活動有可能要出席
人工較市價稍低
忙嘅時候都要ot,ot冇補水或者你可以選擇帶返屋企做
基本上辭唔到職,即使後來幾經辛苦要求希望可以辭職專心搞副業,老細都會要求part time 返下去幫手,就算冇返工都會問你嘢

利申:
屋企生意
醫療保險冇上限中醫專科任claim
包早餐buffet, lunch, 無限snacks,返超過7點250$ dining credit
Pure gym/yoga pass任用
公司會請人上黎massage/整野食
帶曬全公司啲人飛東京disney+帶埋屋企人免費
早同夜返會有uber program cover曬
人工好,但假唔多,得20日
返工大壓力,啲福利都唔係成日用到
大把? 講幾間嚟聽下
80000x2公婆x24個月x2年
“加埋“ 應該八九萬一個月
老細或其他管理層24/7都可能會搵你,不論是否同工作有關

淨係呢樣已經多多優點都搞唔掂
可唔可以分享一下係邊間
有男性專屬待遇
交通費全津,包lunch
老細=老豆老母
其他管理層=兄弟姊妹或其他親戚
人哋入職要度身整制服
你哋入職要度春袋整凳?
冇咁大碌你想過interview?
你哋好撚爽
唔係我自己做,聽返嚟

有間外資asset management 會俾員工撘單買公司啲product (平時只會做CPI)
變相幫你投資埋
仲要講緊回報唔低
人工同bonus都同出面街一樣
但投資果筆賺到笑+工作量合理
所以唔係退休冇人肯走
ot有冷氣
係咪Viu pr
我舊公司都係
每個月有2日容許冇醫生紙情況下full pay sick leave
你夠無恥就可以一年多24日假
冇男同事點叫好
每日免費早中晚飯但係零OT....呢份工工時究竟幾長
假膠都算
膠得黎仲要唔撚好笑
收番埋啦
如果唔講錢淨講福利,
老婆以前返某財務公司文職,
有21日AL假,
有生日假,
有喪假,
有結婚蜜月假五日(結婚內3個月有效),
結婚仲會送少少禮金俾你,
平安夜中秋除夕做冬都可以早走,
雙糧+每年3個月bonus,
準時收工,
工作糧高到果陣佢半工讀可以返工時溫書準備考試,
一星期一日下午2點出去交文件做野3點半搞掂就叫你收工唔洗返公司。

女同事嘅福利係每日有撚含?
坐監咪係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞