有冇人發現溫和伊斯蘭同埋極端伊斯蘭其實係冇咩分別?

160 回覆
350 Like 11 Dislike
以毒攻毒
新約最重要就係講牙穌為人而死
所以舊約嘅事你地要記得要知但唔駛再背負過錯
(咁但係人點解仲係冇永生?明明冇咗原罪
伊朗土耳其明明世俗化左都要行返政教合一
真係痴撚線跟本冇得救
政教合一基本上都係cls,完全無邏輯可言
一物治一物
本身個教義就唔容許存在「溫和」教徒,只要你係真正溫和,嚴格嚟講你就唔再係伊斯蘭教徒
啲穆斯林幾時去新疆解放同胞
嗰班伊斯蘭都知道自己有問題
同華人競爭 佢哋會輸蝕好多
温和可以變極端、極端唔會返轉頭做温和!
條片
大部份muslim嘅真實諗法
新加坡嘅伊斯蘭教最正常,頭巾大個先戴得,甚至唔戴頭巾示人
回都信嘅話不妨信埋強國
因為新加坡管得嚴格
啲伊斯蘭教好撚醒目㗎
識得揀地方黎激進
Frank Herbert
"When I am weaker than you, I ask you for freedom because that is according to your principles; when I am stronger than you, I take away your freedom because that is according to my principles."
睇返啲統計數字,各國穆斯林人口增長同比例都幾快速。
尤其係歐洲國家

//// 1950-2020 數字

https://www.semanticscholar.org/paper/World-Muslim-Population-%3A-1950-–-2020-Kettani/7c2b9fea1298362898bb577f06c42f8a12a30e77
極端伊斯蘭教啲聖戰者係真係洗撚曬腦
由招募去到馴化啲follower 再去到引誘參加聖戰 成件事係極manipulative 極有計謀
會有班所謂"mentor" train 你 洗你腦點解一定要打聖戰
好多高學歷嘅人都洗曬腦
有興趣可以睇下下面呢套docuseries 我覺得描寫紀錄得好好

https://youtu.be/X4otYJGByic?si=oCobRiVAsCFmAuvx
如果你侮辱聖經 最多比人屌吓
你侮辱可蘭經 比人斬死都似
之前法國有單新聞講個老師侮辱伊斯蘭教
轉個頭個老師係條街比人斬首 點知最後發現其實係個女學生老屈
侮辱聖經 咪啲教會譴責你兩句
侮辱可蘭經 搵兩個槍手直接殺你成間查理周刊都仲得 甚至話經書justify 佢地咁做
真係唔撚明咩叫 「聖經都唔好得幾多」 我就真係未聽過有基督徒會引用聖經經文去玩恐怖襲擊
同埋天主教基督教都世俗化咗
會慢慢演變
剩係對同性戀睇法呢幾年教宗都鬆口咗好多
回教就鐵板一塊乜都唔肯變
建議全部餵豬油子彈
分清楚
唔好成日撈埋講
剩係錫克教印度教班南亞人都唔妥回教嗰班南亞
好簡單咁講
基督徒按經文去生活 係遵守十誡
就算唔同嘅教派 (基督vs 天主教) 都係acknowledge 大家係和而不同

伊斯蘭教徒按經文生活 極端嘅就玩到要喺人地國家set 據點推行恐怖主義
遜尼 什葉派 打到變內戰
Salafist 教義直頭講明傷害non-islam 係得 因為佢地唔當係人
最傳統嘅派別依然會對小偷斬手 向通姦者掟石至死
用埋幾千年前嘅經文去限制女性人權

聖經點樣唔好得幾多唔好撻個論點講完一句就收工
蘇聯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞