用IB買美債有乜要注意?

73 回覆
12 Like 2 Dislike
新手一問 如果張債券可以提前贖回係唔係通常個價高過100蚊先會發生?
公司決定
都係俾返100你
1. 應該唔會
2. 而我理解係
3. 你問嘅問題官網其實全部有寫
會執, 分身家咁比返錢你
但為左依樣野,佢臨尾就只會hold cash 而唔會再投資,所以我個人唔太建議。
我驚IB會執
唔好理個傻9啦由risk free變蝕一半,已經係on9
如果IB 報笠,可以問美國政府攞返美債?
Client asset同公司資產係分得好開,而且好多監管,公司欠債都唔可以拎client asset去還
除非佢癲到大量挪用客戶資產而又唔俾政府發現
就算係咁,佢執左要拎返錢都好麻煩
3月好似美國政府有查過,應該無問題
如果ib買完美債
再轉ib所有資產過去charles schwab
咁樣係咪可以用ib靚d 既價,又享受到cs 個sipc投資保障?
咁乜broker都可以執
定你知道有乜安全隱憂可以share吓?
其實點解隔一排就有人話驚IB會執?
係咪之前出過咩新聞?
就算有問題年頭爆SVB個排應該已經check 曬大部份有咁上下規模既金融機構,應該冇咩問題?
https://www.ishares.com/us/literature/tax-information/2022-qualified-interest-income-nra-summary-stamped.pdf
你可以搵番每隻etf 每期既分派實收幾%
例如TLT接近100%。如果扣左既會響下年2月退
係?我5月果時買左,月月都收我,冇退過。
係出年2月退。唔係即退
就咁放ib都4.8活期,爭0.幾比我唔鬼煩
想請教一下,擺現係IB金當唔當資產🤔執笠都可以拎得返嗎?
頭10000美金唔計wo..而且要有100000美先比足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞