用IB買美債有乜要注意?

73 回覆
12 Like 2 Dislike
Tlt 就真係唔屌。蝕價都蝕死。
Bil都仲好啲
宜家入tlt 就啱 暫停加息 開始升返
用TWS 睇market depth,睇ask price賣盤落既min size係幾多,買得少係會經常遇到
想不停roll tbill 賺五里息
想請問下IB買債show果個ytm包唔包埋補俾上一手既票面利息?
做緊 1 year 美國國債,到期之後再買。

但係最近發覺d order 成交唔到,上面d 師兄有提到。就算用 market order 都等好耐都唔得。
Accrued interest. 即係上家嘅利息,你下期收息就會補番條數
咁減息又賺到笑遮
過去半年好多人咁諗
然後豬左好多錢

higher for longer, 有排你坐艇
仲要而家短息高過長息
我就入左啲10年以上嘅美債,揸住有息收,除非永遠高息,唔係息跌時就升價。
長揸唔係唔得
但唔知要坐到幾時先跌
坐多幾年你個bond duration 短左,就算息跌到時個升幅又會少左

而家yield curve又倒掛緊,中間長息低過短息其實係蝕緊少少息差
我嘅經濟一定易挨過美國經濟,睇死佢高息頂唔到好耐。
係蝕少少息差摶capital gain。

買短債倒番轉咪有re-investment risk. 到左期如果息低左,新債就低啲息。

最後邊個嬴都係睇佢幾時減息
你預左長揸咁緊係無問題
到最後個倒掛yield curve 其實都price in 左減息預期
差在你覺得市場係高估定低估減息機會姐

最驚係以為好快減息諗住有得炒果d 人
太多人低估債市難度
炒減息嘅話炒equity快靚正啦,買債主要都係要fixed income
tbill最正
唔洗煩派息
如果keep住加息仲可以越roll越高yield
咁應該買邊隻?佢個Profile隻隻買幾個%好煩
有排跌 通常連登仔就係指標
債價會跌
有樣唔明,例如IBDP 佢債券係2024年1月至12月到期,咁2025年果時隻ETF會點?執?
買bond收息都要搞到咁複雜,搞得愈複雜賺得愈多咩戇鳩
係上面班友懶姐,債券就淨係識TLT又話唔識英文,公司債到期可以拎返所有錢跟住個Holding 搵又懶
記得係買美國國債, 唔好買錯公司債
佢到期轉返做錢/錢equivalent 要唔要手續費
如果你隻IBTE yield 5.29% 係未計expense 同30%?
到期變現金退 ,要唔要手續費就未試過。但斷估都唔會好貴掛同埋主要取決用邊間券商,要試下先知
佢計數機計5.29%係包左佢etf expense,你券商收費當然唔計
國債30%div tax會退稅,佢每月派先扣30%,ib出年3月一次退
你睇呢份search番隻野。會知幾%係免稅既dividend, 國債果堆(包括tlt /ibte)都係絕大部份免tax, 先扣後退

https://www.ishares.com/us/literature/tax-information/2022-qualified-interest-income-nra-summary-stamped.pdf

純粹分享下有d咁既野,可能買直債對大家黎講簡單d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞