用IB買美債有乜要注意?

73 回覆
12 Like 2 Dislike
見五厘息幾正咁
想問有無乜要留意?
唔好輸
買TLT 好過
TLT唔係會蝕價?2020年高位166,靠收息補唔到個價差
但美債我只要揸到到期拎哂本利,我都一定可以確保我個回價
咁理解啱唔啱?
你上etfdb 睇吓 手續費唔算高 成交多又有option買 靈活好多
最近研究下國債堆etf, 除左直債都可以考慮有期日既bond etf, yield好接近
唔好處係有fee, yield少dd
好處係似股咁逐股買,月月派coupon
Eg 2024年12月到期隻IBTE yield都有5.29%,俾你參考下
https://www.ishares.com/us/literature/brochure/ishares-ibonds-etfs-building-better-bond-ladders-investor-guide-en-us.pdf
債ETF派息要交稅
國債ib不嬲自動退稅
但都解決唔到蝕價個問題
160蚊跌一半,你乜靈活性都補唔到
有冇圖比較點蝕價?
即時退定係遲啲退?
借post問個弱智問題

US-T Govt Note 0.625 Oct15'24 *10
Total to Pay: 9,527.80 USD
用Post Trade Available Funds計翻: 實際扣9,558, 有30u差額

US-T Govt Note 4.5 Nov30'24 *10
Total to Pay: 9,895.10 USD
用Post Trade Available Funds計翻: 實際扣10,082, 有187u差額

想知點解實收會多過order amount, 係咪因為要補翻個已派coupon差額?
你有冇差上家利息?
上面兩隻都係出咗一段時間嘅國債

正正想請教多過order amount嗰百幾u,係咪就係用嚟填上家坐貨期間嘅未派嘅息? 同埋ib個yield係咪已經計埋個補息嘅差額?

驚唔識嘢做咗傻仔俾咗貴fee
督完firstrade就明了,寫明Accrued Interest
IB就咩breakdown都冇淨係俾大數
唔使俾tax 咩?
之前買TLT係下年二月統一退番上年全部tax
不過隻隻都有機會唔同,要試左先知
TLT係純博利率反轉多於收息,TLT係長債受利率影響大,你就算買直債20年既價一樣坐艇。不過定期收到固定coupon
而且TLT無到期日,d債亦唔會渣到到期
一定會全退稅。爭在係要等下年2月定佢即時唔收
落左order 買 t bill
但係 order 只係 pending
一日後 cancel 再嚟過
同樣情況

已經係 ask price 價
reddit 有話用 market price 都 fill 唔到 order

有無ching買到
咁唯有掛高d?唔好賺盡啦,買唔到都係冇
未issue?
而家要買就買短債
長債有咩事要升息就GG
我都係面對緊同樣問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞