[日本F4賽車番] OVERTAKE!

189 回覆
29 Like 0 Dislike
明明多4個人可以換快好多
見DTM最快都要6秒
換完出黎都跌左幾位
多4個人應該2,3秒搞掂
上兩年有場 f1 lando 咪無換雨胎
最後慢到仆街,最後飛埋出街
睇左3 集冇再睇落去。講賽車既動畫可以成集連車都冇出現過 同埋d 賽車畫面真係唔靚。

賽車場係畫得真既,但鬥車果part 好似樓上講咁,高智能方程式畫得刺激好多
即時諗起曽田正人果套
睇2 3集就知文戲 > 賽車
文戲唔差喎
成架車直炒落去駕駛倉到都無爛架車都幾堅
Capeta 賽車漫世一
根本得啖笑
只要落雨過幾分鐘, 有水slick一定跟唔上wet tyre 既pace
佢仲話越落越大, aquaplaning 下slick連直線都行唔到
貝字頭果兩條友仲跑得咁輕鬆
悠係T1過人上第三果下都係, 人地off line 入灣
悠就係dry line 直接around the outside, 咁咪入左濕地, 邊到夠grip 過
即係我繼續睇係respect 佢嘗試帶一套賽車動畫比觀眾
但唔合理既地方就係唔合理, 識車既點會睇唔出
諗起今年荷蘭站主席用綠軚都aquaplaning
F4 速度相對慢, 而且係雨天, 斷開機會唔算大, 而且駕駛倉部分係相對堅固既
但係架車唔斷唔代表冇生命危險
參考 2019 F2 Anthoine Hubert
2023 歐洲區域方程式錦標賽(F3) Dilano van 't Hoff
兩次都係spa eau rouge山頂上直路之前T-bone 再撞牆撞死左
駕駛倉主體係完整的
目前F1 係2022大改例既時候有改進Side Impact Protection Structures (SIPS), 但F2 車體都係啱啱出prototype, F3同F4有排都冇份
希望FIA快手加強安全設計, 唔好再俾悲劇發生
2021 F1 Spa 排位賽Q3, Norris 因為大雨失控炒車
果時四屆F1世界冠軍Vettel未開波已經話唔應該繼續
Norris 炒左之後, Vettel: Yeah, What the fuck did I said?
Red Flag! It's unnecessary
https://www.facebook.com/Formula1/videos/3982176058559385/?mibextid=zDhOQc
再補充多個,
2022 日本F1(亦係今集條track, Suzuka Circuit), Sainz 因為雨滑左出去要退賽, 工程車過早進場, 賽道能見度過低, Gasly差D直炒落去, 名副其實同死神擦身而過
https://www.youtube.com/watch?v=7O_rC6gCwNU

最可怕既係, 2014年Jules Bianchi 就係一樣既情況下炒落工程車到, 命喪鈴鹿
事隔8年都係冇改進到, FIA , 賽事總監, 賽事主辦都應該要負好大責任
今集第一身還原得幾好,原來個能見度真係咁差
都係非戰之罪, 本身綠軚軚坑太淺係對抗唔到standing water

近年有睇開F1 既巴打都知, 細雨綠軚視野情況已經好極限
用得藍軚基本上條路都睇唔到, 大雨根本唔適合賽F1
真係睇過幾場比賽劇本都唔會咁寫
Sor,再補充返,Jules Bianchi當年唔係係鈴鹿即場死亡的
佢重傷送左去醫院搶救成功,但病情輾轉反覆,最終9個月後離世
佢既離世雖然令人婉惜,但佢既死為往後既賽車手帶來halo保護裝置,救返好多車手既命,算係冇白白浪費佢既犧牲

所以今集貝字頭一號車手咁撞法,唔死都已經係奇蹟
好睇
formula 呢類open wheel嘅車一跑濕地,能見度就會變到好差,冇擋風玻璃冇水撥呢類野,特别的跟車果陣,前車車尾啲水花會濺得好高,後車會能見度會差到幾乎乜都睇唔到,依家FIA研究緊個擋泥版,但係效果唔理想
澳門賽緊f4排位
咁炒法淨係骨折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞