[日本F4賽車番] OVERTAKE!

189 回覆
29 Like 0 Dislike
呢套野真係賽車果d位麻麻地
講感情又幾細緻
但點解開始有少少基情
so far好睇
有capeta feel
邊度基 cls
係你諗得太偏

btw 同意賽車位麻麻地,但其他方面揾到新切入點寫賽車故事覺得唔錯

不過 so far 都係鐘意 capeta 多啲
今集3:43 有部F2004喺陳列櫃入面
好地地做乜賽跑?
真係賽車手日常生活?
我係咁同自己講練體力同視察賽道係車手既工作
但佢地一嘴都無提到
呢套真係用黎宣傳賽車咩
咁F1車手都有去踢下慈善波
佢哩啲振興經濟慈善跑要講嘅話都合合地理嘅
大炒車
做乜唔睇天氣預報
鈴鹿跑水用紅軚
早月咁炒法完全係死得人
咁炒法諗起anthoine hubert 係死得人
主角退賽似Nikki Lauda
D 鬥車場面 連 廿年前 既 高智能方程式 都比唔上
今集suzuka條track好準喎 kerbs擺位 racing line都跟足
而且分鏡有啲都跟現實嘅機位咁擺 連helmet cam都有 細節算做足
呢種炒法唔死都重傷,前後撞都還好,側面撞好大鑊
我之前話得劇本識賽車,依家收返
我敢講呢套嘢冇一個staff有睇賽車多過五年
今集劇本基本上熟賽車係冇可能寫得出

F3及以下賽事(或房車賽等冇要求pit stop大部份換tyre要用一分鐘以上)唔肯定用slick定wet嘅condition點可能唔split strategy
紅色車隊Front row lockout,一號車手自己要求用slick,點可能唔team order要二號用wet
係咪紅色車隊都係戰術大屍
呢d有睇過一次類型condition嘅真實比賽一定唔會咁寫

主角隊就更加神奇,你明知1-2係用slick tyre,你P4要搏就一定係opposite strategy,完全唔知主角點解講得出「我想賭下用slick」嘅logic,大佬你要賭就係用wet,唔係點贏前面果兩部

都已經唔講Qualify食氣流但係直路尾唔讓車要後面果部內檔過係有咩advantage

我尊重制作組係F4做research做得好夠,但係成套動畫對賽車知識過於業餘
我都有諗過點解唔 split 但佢呢個情況唔同用 hard/medium
係睇下佢地對個 forecast 點睇再加車手既意向

主角佢個 target 係上 podium,想用 slick 搏,而紅色隊都用 slick 只係令佢更覺得個選擇正確,所以相機佬先話佢太有自信會唔夠理性,所以唔係要贏紅隊而一齊用 slick

不過最奇我覺得係第一場雨都唔細,咁都會用光頭胎?

之後應該變左早月養傷,主角鬥 2 號車手
到主角成長左就早月復出鬥主角 (中途可能加啲大隊挖角事件
其實咁大雨用slick真係跟到雨胎?
冇睇開f4 但係參考Sochi 2021 咁大雨一定跣到仆街
一開始雨唔太大
賭個天開賽停雨賽道跑一兩Lap racing line會變乾
雨胎車之後為降溫會離開racing line
可能諗住前面輸少少唔緊要後面追返

只係覺得賽車畫面唔夠

用tyre 就其實佢用邊款都係過一架就夠上台
今集咁搞法
令我呢啲行外人懷疑雨天係咪應該直接停賽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞