[日本F4賽車番] OVERTAKE!

189 回覆
29 Like 0 Dislike
應該係Race 1 Race 2
同一個場連續六日兩日各一場比賽

悠預賽第8名係講緊排位賽第8名
燥底男:如果唔係男主咁撚慢頂住我
我洗次次做第二幫個輕浮男頂撚住後面

其實只可以話燥底男唔好彩咁啱係男主壞車果個灣爬頭
我覺得賽車畫面都唔算少, 冇超能力就係差唔多.

賽車動畫都係講多過鬥車, 其實冇乜好鬧
臨尾個段鬥車幾精彩.
之前就講營運同賽車資訊,都算OK.

https://www.youtube.com/watch?v=vzc7BIayym0
好好睇
D畫其實幾靚 配合埋3D同聲效
係賽道上表現得好真實
根本落場鬥車只係其中1 part
場外其他部分對賽車都好重要
呢套平衡得好好
Max vs Ocon?
起步前D 比油聲 好好聽

好似以前D暴走族玩油門咁
個白卡佬睇落都成18(?)歲仲係F4做唔合格嘅wingman 揸部土星車都攞唔到pole 有咩資格串個揸部shitbox嘅後生仔唔好話上F3 連TCR Asia都未必有得佢揸

今集睇得出寫劇本果位對賽車有知識 但係制作果d就冇乜 食氣流過車係靠closing speed嘅momentum衝上去劃火柴 點會stay係前車尾翼後面再踩油爬頭
on9con 跨張啲,唔知做乜鳩unlap自己再炒落max度,呢啲奇聞野真係得on9con先做到
話呢套嘢悶嘅好明顯未睇過賽車
好多嘢都好真實
F4同F1一樣?
closing speed嘅momentum係咩意思可唔可以解釋吓
比賽是每輪預選1次,決賽2場比賽制。 錦標賽共進行14場比賽,共7輪。 從2019年開始,作為F1日本大獎賽的支援賽,將進行非冠軍的特別賽。

週四下午和週五上午分別進行90分鐘的練習賽,週六進行20-30分鐘的排位賽。 各自的最佳時間決定Race1,第二最佳時間決定Race2的排位。

週六進行Race1,週日進行Race2。 比賽距離分別為60km或最多30分鐘。

週四、週五的輪胎只能使用2套,排位賽到Race1 Race2期間只能使用1套。
我諗應該係講理論上後車黐到埋前車真空帶嗰陣已經係高速過前車,通常就直接抽頭側邊衝上去擒咗前車。

而依家動畫表現到係後車Stay 咗喺前車車尾一段時間先再突然爆上去,感覺會有啲怪(?)

唔知啱唔啱,希望有其他師兄幫手補充
後車食住氣流嘅時候因風阻較低,可以擁有較高速度 當後車愈近前車時速度差距會愈大 (即係closing speed) 當後車非常接近前車時就要抽頭出去(或者好似動畫一號車手咁鬆少少油門跟車save fuel)

但後車(B)抽頭之後由於冇左氣流效應,車速就會tends to另一部車(A)相近 B靠本身已有更高嘅速度(momentum)同A平排甚至過頭

但如果直路太長,有時會出現A比B過完之後,A食返B氣流過返B轉頭,可以參考以前澳門F3有時東方彎前過車後葡京前被反殺(未有DRS時代)

如果好似動畫咁畫,主角係冇利用closing speed而係sit behind等到直路尾先踩盡油out drag左白卡佬,基本上equal engine唔可能出現咁嘅情況,除非downforce setting差好遠(但係白卡佬話自己用緊低downforce)
基佬番?
即刻明曬巴打解釋得好好
幾好睇喎
正正經經講賽車,隔離MFG個女主角好難頂
暫時既小缺點係賽車畫面唔太真 唔單止上面講slipstream既問題 過彎d走線同變速都怪怪地
我就係平時睇開賽車,佢由0講起,悶到嘔
個老男主乜春都唔識都算,咁多時間都唔去做下research,次次要人講解
你話佢者造比唔識賽車既人睇,我都覺得合理
但同時地咪令睇開賽車既人覺得悶
二號車手又weaving 又unsafe rejoin 咁都冇罰
睇緊 有少少想下個月過澳門睇下真 F3 F4
火星伯爵同 Slaine
sorry 實在太似樣
係唔係同一個人設 一路睇好強A/Z既視感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞