[日本F4賽車番] OVERTAKE!

189 回覆
29 Like 0 Dislike

「F4」是進入頂點賽車「F1」的門票,為了培養優秀的年輕車手,它擔任著「賽車甲子園」的角色。有一名叫真賀孝哉的攝影師,在場上看到了高中生賽車手淺雛悠努力不懈的模樣後,想起了自己遺忘許久的心中熱忱。以此為契機,孝哉與車隊「小牧Motors」決定支持悠實現他的夢想。個性與年齡完全不同的孝哉和悠,兩人的人生開始有所交集——。

10月1日首播;每週日 22:00 Ani-One中文官方YouTube 上架。

https://www.youtube.com/playlist?list=PLC18xlbCdwtRE0CgQa2cdQyTPw9Xpdc6y
第一集介紹咗少少圍內情況同賽車規則
點解可以將套賽車動畫做到咁悶
第一集搵條咩都唔識嘅弱智做主視角 吹18分鐘水先肯開車
唔好話吸引人睇賽車 連睇開賽車嘅人都吸引唔到
F4直上F1㗎咩?F2同F3呢
佢講緊F4果時有講「在場有部份目標係F3甚至係F2」
算叫做講左個架構啦

但係咁趕客嘅第一集我真係唔知邊個諗出黎,搵個對賽車毫無熱誠+知識嘅人做主視角搞到我諗起呢位
好趕客咩
我覺得幾好睇喎
利申0知識
感覺攝影師個故事先會係全劇重點
x2

但見到熟悉嘅AZ監督人設,有啲擔心爛尾
極速方程式咁?
就咁睇第1集嚟講,差好遠
日本人做引擎就好
玩f1好似唔太入流
所以呢套題材係F4,

不過揸得好嘅可以用裙帶關係帶日本車手入f1
睇過Cyber formula之後,覺得呢套好撚慢
paid driver
仲要個弱智喊到80爆胎DNF 睇到冇曬mood
Cyber Formula個男主角大魔王
有份客串
日本仔鬥super formula先係目標
寫實f4
搵個唔識既人做開頭,
先可以在介紹F4同賽車時, 故事會比較合理.
就好似Slam Dunk搵櫻木做主角同樣道理,

呢套第一集都有賽車比賽下.另一套就真係趕客(MF Ghost)
成集無賽車睇下.D仔同女樣都係典型頭D水準=>勁差.
呢套暫時一般,睇多1,2集先知咩野料.

https://www.youtube.com/watch?v=vKmZ8HxoOL4
睇完第一集, 有啲似女性向
男車手畫到好娘
同時有兩套賽車番, 啱哂車迷
金丸淳一?
係呀客串做比賽評述員
幾好睇
第一集就講哂基本野
DNF嗰到都夠寫實
如果寫到主角過人嗰陣俾人攬炒冇仇報仲好
班雜角要「冇心」炒落主角到都唔係咁易
主角果部火星車可以四車平排內擋入內擋出 出彎立即拉開兩個車位
直路頭差四五個車位到直路尾已經劃火柴 (F4冇DRS)

頭兩部應該真係土星車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞