金庸15本武俠小說你最中意邊本?

218 回覆
77 Like 5 Dislike
連城訣(番睇最多次,可能因為一本啱啱好...一本書可以有咁多高低起伏恩怨情仇。而且結局都幾真實、唏噓。閉起雙眼你最掛念誰,眼睛張開身邊竟是誰。好多人應該都係同一個喺適當時間同際遇出現嘅人終老,但最深刻最愛未必係同一人。)

其次射鵰(第一次接觸金庸就係睇張智霖同朱茵版)
唔係好多人提白馬嘯西風
但我覺得好好睇
李文秀
那都是很好很好的,可是我偏不喜歡
記得金庸好似講過,佢筆下主角真正稱得上大俠,只有喬峰、郭靖同胡裴。
以前tvb金庸劇既特效真係做得好好
依家d effect勁左反而拍得好撚on9
佢師妹個人設真係好垃圾 好彩最後死撚咗
石破天
好深刻
其實大個睇返倚天,有一段個人好深刻,但無人講。
就係殷離(蛛兒)鐘意咗張無忌咁多年,到最後知道曾阿牛係張無忌,先發覺原來自己一直愛嘅只係兒時張無忌。就算阿牛(大張無忌)對佢點好,佢忘不了嘅只係小無忌...

呢一段個人覺得金庸寫人生感情好貼切寫實。就好似你一直念念不忘嘅ex,到大個咗遇返,感覺已經唔同咗,你愛嘅只係你回憶中嘅佢,嗰個時空嘅佢,而唔係現實嘅佢,都幾唏噓。
個尾hea到仆街
練左絕世武功無機會表演就完左
依家太多電腦後期,太假啦
我夠膽講佢響金庸世界係頭五位最好揪
光用眼神就”瞪”死對方,而對方也是個絕頂高手,太逆天,誰武功最高還用討論?
係 所以點解金庸唔俾機會佢表演下 屌
鹿鼎
有時主角太屈
會變咗唔好睇
再耐啲以前啲景假到爆
金庸好似有解釋過 就係因為佢太勁 所以先唔寫
天龍八部。

八部嘅意思包括:天、龍、夜叉、阿修羅、緊那羅、乾達婆、迦樓羅、摩呼洛迦

而呢八個嘅本意都係世人皆苦
所有嘢…求不得。
金庸成日都用類似既說話帶出
你幾好都好 鐘意既唔係你就唔係你
阿紫 李文秀 梅芳姑都係類似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞