金庸15本武俠小說你最中意邊本?

218 回覆
77 Like 5 Dislike
仆街畀返侍劍我
一係為公義出頭最後死全家嘅比人話係MK仔
佢救小師妹係完全俠義精神去救 冇私心嘅 最後冚家剷都唔知咩事
令狐沖比人逼出黎?係林平之面前邊個可以講到個逼字呀
一個無啦啦上思過涯都學到絕世武功 林平之就要絕子絕孫
只係一個死酒鬼一個 何來豪氣瀟灑
同意。
引用倪匡既 金庸人物評論
蕭峰喺你面前 感覺係一個真實既粗豪硬漢子

而郭靖就係金庸為道德價值觀 去塑造嘅一個虛構角色,一個假人
可以改睇基道山恩仇記…
大部份同意
但令狐沖唔係一個死酒鬼
你又代入下佢嘅情況,由一個好多人敬重既門派大師兄 短時間內俾人逐出師門,長時間身受重傷,比人屈偷劍譜,比人指責勾結邪魔外道。多年建立嘅嘢好似一夜冇晒咁。。
好多人遇到呢啲情況,選擇取態就係怨天怨地,自我放棄,甚至自尋短見。
而令狐沖嘅潚灑係在於佢面對逆境嘅心態
師兄口味都幾重吓
的確佢對啲師兄弟 恆山嘅尼姑有情義
但佢對於自己條命一早就放棄左
平一指都有話過佢唔係無藥可醫 但佢近乎係冇生存意志
諗住自己都就死 所以就玩盡佢
如果過兩日係世界末日 大把人都可能好似佢咁
佢除左冇自殺之外 我唔覺佢對逆境有幾大嘅正面諗法
感覺似連登仔食唔到女神, 搵女神啲朋友訴苦, 之後食咗女神個朋友
平一指話佢並非無藥可以,但要戒酒戒色。
一個人做唔到自己鍾意做嘅事,咁同行屍走肉有乜分別 。。呢個係令狐冲既諗法。

面對逆境冇自怨自艾,無怨天怨地。
既來之則安之,咁樣 都唔算正面咩?
港男毒撚=令狐沖 港女=岳靈珊 盈盈=支妹
所以毒撚都係揾翻支那妹算
諗住自己就死, 所以玩盡佢
但都有另一類人,諗住自己就死,日日喺度埋怨點解個天咁對我,點解自己咁不幸
段譽劇情太輕小説
95 版郭芙喎 咁都重口?
想知巴打食開咩女
如果真係愛惜自己條命嘅 咪好番先再飲
當然你話平一指叫佢戒酒 咁可以療期內聽架嘛
我覺得怨唔怨天怨地係唔重要 重要係之後選擇做乜
如果好似佢咁 只係覺得有多1日係賺左嘅 我唔覺正面面對
其實只係所有野都由佢
冷孤沖真係無咩咁特別
喬峰楊過韋小寶都好過佢多多聲
倚天屠蟲記
療期內?無呢樣野㗎

引用(慎 殘體):

平一指道:“这戒酒、戒色、戒斗三件事若能做到,那么或许能多活一二年。”令狐冲哈哈大笑。平一指怒道:“有甚么可笑?”令狐冲道:“人生在世,会当畅情适意,连酒也不能喝,女人不能想,人家欺到头上不能还手,还做甚么人?不如及早死了,来得爽快。”

可能你要既正面 ,係不辭勞苦四處尋訪名醫神醫,戒酒戒斗換生存

而令狐既潚灑,係做自己所愛,活多一日就係賺左

一個係正面,一個係豁達 ,
2種態度
但佢做出來啲野真係唔覺得有幾豁達

師父恰到佢上面仲想痴番埋去
小師妹飛撚左佢仲要做痴心情長劍
師母呢
豁達係見證係心態上
引用倪匡:
令狐沖的這种什么都不放在心中的性情,和他的遭遇也有一點關系,他先是失戀,繼以身中奇毒,朝不保夕,自然容易使他看得開。但主要還是天性使然。別的人有這樣遭遇,一定痛不欲生,鎮日里愁眉苦臉,哪里還會有這樣的洒脫!

生命上既豁達,佢做到左。

對師傅門派:
令狐沖係大師哥,如果唔係辟邪劍譜嘅事,順順利利佢一定會做到華山派下一任掌門,平平穩穩過埋下半世。 呢啲生活,我諗七八成嘅人都好樂意。 加上佢由細到大起華山生活,師傅師母就等同佢親生爹娘。對屋企同家人有留戀,人之常情吧。舉例 比着係你,有個平時斯斯文文嘅老竇,突然有一日佢賭癮發作,輸身家借大耳窿,你都未至於一下子同佢斷絕關係掛?

對小師妹:
我係樓上有講過,令狐沖係對自己感情唔坦白嘅人。 對大小姐係報恩,因為大小姐對自己好,所以最後同佢一齊。而小師妹係佢愛既人。
女神比人溝左,但依然掛住女神,我諗10個男人當中,有9個心入面都住左一個念念不忘既人,成件事好正常咋喎。如果呢個人比女飛,條女仲要係青梅竹馬,第二日就可以完全放低,呢個人都絕情功利得幾恐怖
天龍八部第一 笑傲江湖第二
極黑暗, 10幾年前睇左一次唔敢再睇
現實上唔會有盈盈
但小師妹無左就日日上演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞