急!危駕撞死人一問

420 回覆
30 Like 1209 Dislike
你當時有冇超速? 如果超出程度去到危駕就。

職業 地位 身份 決定一切
識唔識暴龍哥
撞死左個人出唔出名
只要有錢就可以判好輕
係咪粉嶺果單?
次次車post 都會見到你呢啲傻鳩搬套邏輯出嚟
到有車牌,出咗事就上庭比個官隊到口窒窒
樓主6666
入去6666
考牌個時道路使用者守則都講明司機要時刻留意路人
係燈位撞死人邊有機會打甩
坐兩三年出得返嚟
又真係有打得甩過不過真係唔多
好似係2020個陣
你up乜
危險駕駛導致他人死亡

依《香港法例》第374章《道路交通條例》的「危險駕駛引致他人死亡」,最高刑罰為罰款HK$50,000及監禁10年;如屬首次定罪者,可被取消駕駛資格5年或以上;如其後再次被定罪,則可被取消駕駛資格10年或以上[4]。

而「危險駕駛引致他人身體受嚴重傷害」,最高刑罰為罰款HK$50,000及監禁7年;如屬首次定罪者,可被取消駕駛資格2年或以上;如其後再次被定罪,則可被取消駕駛資格5年或以上。

如受害者為警務人員,如警務人員傷勢較輕,亦可以被加控「襲擊警務人員」罪,該罪之最高刑罰為罰款$5,000及監禁6個月。

https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E5%8D%B1%E9%9A%AA%E9%A7%95%E9%A7%9B%E5%BC%95%E8%87%B4%E4%BB%96%E4%BA%BA%E6%AD%BB%E4%BA%A1
認罪咪判5年左右
高速公路無啦啦有個廢老沖出黎都係司機錯
喺連登問
你條柒頭死到臨頭仲咁寸嘴
就係係殺左個好爸爸
咁入去坐喇 駛撚問
好人少少認真答你

好多時你會聽到有啲case明明原本係告危險駕駛導致他人死亡 但最尾都會變咗做不小心駕駛 又或者明明撞死人 但都只係告不小心駕駛

一嚟 因果關係係考慮嘅元素 個受害人有冇自己做咗啲嘢 而break the chain of causation

二嚟 係大部份時候 其實係睇你個駕駛態度 方式同埋不小心程度去到邊 如果明顯係過分或者太差 呢啲明顯就唔係不小心 但樓主比嘅資訊 太少幫唔到 不過通常你撞死人 第一下都係危險駕駛導致他人死亡㗎喇 睇吓你會唔會寫信去DoJ 傾下條charge啦
坐監啦
睇下有冇煞車痕,同埋架車本身速度有冇超速。

當冇超速,有煞車痕,其實有得打
咩殺人分屍都係問連登咖啦,有咩問題?
你點知佢死左?
咁大獲你報左警宜家應該係臭格坐緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞