箍煲嘅人應該要點樣處理自己嘅情緒?

64 回覆
2 Like 17 Dislike
多謝你
咁唸會輕鬆啲
佢其實未叫分手
不過佢話要唸下,唔係好似以前咁堅定
依家其實我地都同以前拍拖相處無分別,純粹好驚好似有個定時炸彈一樣…

多謝你嘅意見。唉,可能真係integrate得太勁,真係想像唔到生活無左呢個人
我都覺!

不過佢以前一直都好包容我,我覺得係佢信念感弱嘅時候可能依家到我要俾多啲空間佢?
傾過啦
我feel到大家都好珍惜呢段感情,佢其實都未講分手,只不過好坦誠咁同我講有動搖過。傾完嘅結論就係繼續試下,無盡力唔可以咁輕易放棄。不過係呢個所謂箍煲嘅過程中我都好唔開心唔知點令自己心態好啲
我咪話拋個波比你
等你頂唔順你咪會分手
其實你做咗D咩要佢包容你
會唔會覺得包容嘅意思已經係有少少負面
你做左一件事,佢包容,其實已經係心入面扣緊分,佢一直冇出聲,可能係因為愛你

因為包容都會有個極限,當拆唔掂嘅時候就會出聲
就係平時都係遷就我好多
哈 又一pair準備分手 開心~
Yes我覺得係咁
但佢依家願意拎出黎傾,願意同我一齊去解決,我覺得應該有得救
前排我地有傾過要唔要分開一段時間試下(完全唔聯絡嗰種),但結果我兩個都唔捨得做唔到,唉
其實佢咁講到出口都可以打定輸數
只不過男方都一樣同樓主一齊咁耐
佢都需要D時間慢慢FADE OUT
重新適應單身生活
我都好亂
我地仲約緊下次旅行
中秋都仲有叫我返屋企
我唔知佢只係需要時間收拾心情定想fade out
0係呢段時間你要徹底改變你自己
比佢睇到你係有心改
希望重燃返佢對你嘅熱情

我有朋友試過類似你地咁
我朋友好多缺點連朋友都頂唔順
包括個人好PAIR, 日日0係男朋友屋企9 HEA又唔返工
遲大到(以HOUR計),約食飯可以遲到2-3個鐘
佢男朋友頂唔順同佢講
我朋友應承改,結果改咗一陣又打回原形
佢地都係分開咗
多謝你嘅意見
我努力都係應該嘅
我知呢個過程唔可以心急,所以都盡力令自己心態好啲
有又點會俾你知
大把人都係咁堅信另一半
到最後咪又發覺帽咗
認同

不如樓主留意吓另一半有冇多咗撳手機/撳手機時閃閃縮縮/多咗時間同「朋友」出街?
我地係嗰啲有full access to對方手機 & find my iphone嘅情侶
我地依家一個禮拜都仲見緊對方兩三日
唔知算唔算好事
3個月後黎update你
睇下YouTube啲挽留片
有咩推介
唔知你一齊幾耐啦
不過由拍拖第一日已經係咁嘅話,點解有啲野依加先話有問題呢?
有冇可能有人聖母瑪利亞咁其實你踩到佢底線,佢都係一句唔講原諒你70個7次,到最後一次先話你點點點唔好呢?
到底會唔會根本就係要承認變咗心,冇咁愛,所以依加見到一切缺點都幾何級數放大呢正如「就得人」同「冇主見」都係睇講果個咩心態啫

我就覺得唔好信咩再努力下一件事要故意努力,唔係平常心,輕而易舉就做到,咁啫係果件事根本就唔啱你當然你可以話,努力下或者會得呢,但認真拍個拖咋喎,洗唔洗咁辛苦呢? 亦都唔好因為佢未講分手,就以為改變下就可以變番以前咁,其實未分可能只係因為習慣,最重要對份感情嘅熱度可能已經唔喺度
睇你咁講,連最基本心平氣和問下佢有咩Chur嘅例子都冇,點樣working on it?繼續用你所謂嘅方法,跟住佢繼續覺得Chur?

一定係有啲位女人覺得好正常,男人覺得好Chur,或者掉反轉 最緊要係你地點樣平衡、點樣溝通,講清楚點解咁做、做乜咁做、咩意思

最後,協調到就繼續,協唔到就分手

我都有咁唸,所以先會一路箍一路覺得難受。講真之後就算無事發生,我都無信心可以返翻以前咁
依家協調緊
我都驚其實呢個唔係根本問題,而我都唔知根本問題係咩
感情嘅野,外人冇資格可以教你點做
我想講嘅係,如果真係唔啱,唔好怕講再見
有時有啲野就係咁整定

利伸:有兩個ex各拍四年唔啱 依加同現仼一齊就一年 下年都結婚了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞