用計量金融方式,話俾你知香港樓價真實價值

63 回覆
18 Like 66 Dislike
點解綠債唔係risk free,除非政府三年後無力償還

美國國債30年都係4.53左右,睇落合理
樓主可唔可以分享下beta粒數點黎
屌哂你地老母,隔離淨係用4.75%租金回報黎valuate 樓價,但冇考慮market risk,而家例哂risk factors出黎俾個保守少少既BETA 咁撚科學既計算方法咁撚多樓好負皮
唔好嬲啦 正評返你個回覆啦最多
求鳩其作beta 就搞掂

呢D野中五已經識, 讀多十年書, 做多十年野再番黎開post吧
你識唔識beta點計先
條友真係唔識架喎
risk free rate 5.5啦
鳩到直頭唔知點樣吐槽

利申cfa frm
咁複雜嘅數我就唔撚識計, 我只係知道誠哥已走鬼, 跟住走一定無錯
點黎
其中一個factor,不過而家要計算跌到幾多反映真實價值
賣貨套現, 資金離岸, 收定期美元存款
肉身再離開香港, 咁先可以保萬全, 小心駛得萬年船
Beta係% 樓主真係傻好既代表
因果關係, 只有高租金拉高樓價, 唔會樓價拉高租金
關咩事 假設有人有樓有人冇樓
本身樓價同租金都係主要受其他經濟因素影響
個市好 有樓果D樓價升 冇樓果D咪租會比人升
好地地租金無啦啦升咩
人口多左 熱錢多左 經濟好左 通脹咪升
點會咩事都冇發生只係租金無啦啦升左而令樓價升
capm out左喇啵
用human geography方式,話俾你知香港樓價真實價值
你本經濟書有冇詞彙解釋咩叫剛需?
屌你老母仲諗住入黎睇下有咩偉論中原CCL都quantative過你幾百倍
年底前再多3成呢個假設係點黎
幾時都係擺現金流先, 資產價格之後先處理
順帶一提,幾時都係租金比較有效率, 因為租金就係直接消費嘅因素, 劉家入邊有投資嘅因素喺度, 正如股票價格係用盈利去計算, 股票價格唔會影響盈利, 盈利係因股票價格係果。租金係收入類似公司嘅盈利。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞