用計量金融方式,話俾你知香港樓價真實價值

63 回覆
18 Like 66 Dislike
Capital Asset Pricing Model ,樓市係資產一種。CAPM 方程式係 咁樣:

現時,市場上Risk Free rate 係4.75% (參考綠債)
基於香港現時樓市處於下行期間,加上以下各種因素,代表market risk 既 「Beta」至少有5% ,言下之意樓市資產應該要有9.75% 先係合理定價,符合市場期望。

例如: 租金如果係$14000一個月,年租金收入$168,000,用CAPM 一計,樓價要$1,700,000先合理。

至於點解5% 係Beta? 因為:

移民潮
加息
國安法
通關不似預期
stream B
BNO
俄烏
中台戰
外勞人工少
出生率下降
中美角力
中印邊境
中菲南海
中日釣魚台
23條
人工跌
全球住屋需求下降
風水問題
中國人口紅利下跌
香港GDP不似預期
外資徹出中國
美國量寬後美元流歸美國
誠哥賣親魚駅13K
日本排放核污水引至整個東亞地區不宜居
蘇拉吹爆中產玻璃同信心
國家住房必炒政策抽走大量資金
夜市經濟消耗香港人購買力
JAPEX爆煲打擊香港投資者信心

樓好不願面對現實
之但係點解唔可以用樓價現價代入方程
得出依家租金太低?
Quantitative 但係個beta 喺鳩作
唔好踢爆樓主啦 盡左力架la
因為係為資產估算應有價值,所以唔會由資產價格開始計算
以上咁多因素,一個都唔止1%
計咁多都無意思
24年先真正大跌
起碼跌到26-27
誠哥今年良心價賣嘢你估講笑
今時今日點會得一個factor 咁少
已經跌左三成,年底前再多三成,初步14K租金樓價會跌去170萬左右,長遠三年內清零,因為個Beta會一路升

呢個方法比較科學同合理
上面有好多,有冇咩漏左,下次加番
建議樓主快d係學術界發表你既見解,下屆諾貝爾獎真唔甩
建議樓主快d係學術界發表你既見解,下屆諾貝爾獎唔甩
Quant
QFIN 巴打
入到嚟見到capm條式笑咗
Me not QFIN
小弟Comp FIN
共融嘅社會有融合教育 就算好似樓主呢一種我哋都要俾佢入大學讀書,而家時代唔同,精神病人特殊需要嘅學生都要都有入大學嘅權利
佢標題講㗎嘛
回歸基本面
計我話樓主搵到咁多factor
整個N factor pricing model
LM等睇點用QFIN計個BETA

risk free rate用綠債已經想笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞