大阪美食世界第一 不服來辨

250 回覆
61 Like 542 Dislike
拉麵既話係山形食過好出色
個人覺得柳川若松屋好食啲
有機會可以試吓
thx
香港澳門米芝蓮真係好多伏,日本就未食過
山形淨係食過米澤牛,因為純粹上左藏王半日無咩時間之後返左仙台。
樓主識貨 lm
原來有咁嘅規矩,等我仲次次叫嘢食叫到放題咁不過係有叫嘢飲
想知可以點樣請staff飲酒?請哂所有staff定係請serve你嗰個staff?
想知食炸串嗰啲店係咪都係要不停叫嘢飲、或者基本一人一杯?
去大阪先覺得真正去過日本,京都更甚

wiki 過原來以前係諗過京都遷都去大阪,後尾揀咗江戶
嘢飲同嘢食比例唔好超過三倍囉
最多3000円野食叫返1000円野飲

你有錢可以當然請晒全部staff飲
你就咁同佢講 一緒に乾杯 佢就會明
要睇吓咩舖頭囉,如果係連鎖店嘅話其實你係咁叫嘢食佢都唔會理你
食過幾間大阪京都米芝蓮推介係幾好食,
但係唔值得我排兩個鐘
大把唔使排隊同佢一樣咁好食嘅舖頭大有存在,
米芝蓮嗰班人都唔係全部餐廳食過晒,我估佢哋都係去揀啲已經比較出名嘅舖頭去食
食過香港燒賣先好再講咩世界第一啦.............
二十蚊四粒
立ち飲み酒解 999円超抵食刺身拼盤

店鋪資料
酒解本店

營業時間:1100-2500 (全年無休)
〒542-0074 大阪府大阪市中央區千日前2丁目8−3
人均2000日圓

立ち飲み酒解係一間主打海鮮為主立飲居酒屋,係大阪有6間分店,今次我就去左日本橋既酒解本店一共有三層,一層係立飲二三層設有座位

鋪頭menu海鮮料理為主,酒解既名物係一款叫潘朵拉盒子既刺身拼盤用每日新鮮供應海鮮做成刺身一共有6款,份量都幾足基本一款都有3到4 塊,仲會配一個迷你三文魚子丼

壽司勁新鮮勁抵食窮撚既我推薦最平既寿司梅 199円有3件,老闆係石川能登人除左海鮮之外燒能登豚都幾正

パンドラの箱 潘朵拉盒子刺身拼盤 999円
生ビール 生啤酒 333円
穴子骨せんべい 炸穴子魚骨 190円
寿司梅 壽司廚師發辦3件 199円

一條友埋單連稅一共1863円

店員唔識英文,餐牌也有部份用手寫翻譯app有可能翻譯唔到,可以直接用google map用照落order

PS:日本既居酒屋必須一人最少叫一杯野飲呢個係日本既潛規則
如果唔想飲酒既話可以叫烏龍茶,飲完一杯就要叫下一杯,如果唔想飲就剩返三分一杯以上唔好飲哂,其實立食主要靠酒賺錢,如果飲唔多咁多又想食好多既話就記得請staff飲酒啦
一晚食唔到到10間鋪?
梅田有咩推介?
想食脆皮嘅章魚燒,有無推介
大阪無,有都好快執
大阪人唔食脆皮章魚燒
我都覺得好on9
啱先睇到條片講入面有個休息區可以食野
我太耐冇去喎,原來而家有冇地方可以坐?
食過就知返唔到轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞