大阪美食世界第一 不服來辨

250 回覆
61 Like 542 Dislike
食過一次関西風個人覺得太甜

如果鍾意食牛肉嘅話有一間鐵板料理推介
街邊啲鐵板雞雜好唔好食
咁你想食乜嘢啊?
多野買認同東京多過大阪好多

如果日本菜既話 野食一定係大阪
仲有風土人情大阪都比東京優勝好多
唔挑食
求其講一兩樣值得推介黎
成日見到d遊客去居酒屋叫人俾杯水佢
真係冇眼睇
居酒屋顧名思義係飲酒既地方,嘢食係俾你用嚟送酒
立食係好食
但係好唔自在

同其他人距離好近,面對面食
鐵板嗰啲多數都係豬雜 我個人覺得幾好食
主要係食埋嗰個風味,識識吓就會隔離有個阿叔撩你傾計
或者請你飲酒
上面介紹左間燒雞幾好食
食快餐無服務
居酒屋有冇咩規矩
日本既居酒屋必須一人最少叫一杯野飲呢個係日本既潛規則
如果唔想飲酒既話可以叫烏龍茶,飲完一杯就要叫下一杯,如果唔想喝就剩三分之一以上唔好飲哂,其實立食主要靠酒賺錢,如果飲唔多咁多又想食很多既話就記得請staff飲酒啦,一杯都係400 500円當俾服務費都抵啦

連鎖店就另計,飲完唔叫野飲都得不過我就好少去連續店因為一般都唔好食
立食好氣氛,不過就吵d迫d

不過立食好少伏,唔好食無人會企係到食
可能我上次唔係去飲酒嘅地方
D人好拘謹
我又唔識日文,加上幾靜下好唔自在

下次試下去其他地方

大阪住邊區嘅酒店好?
估唔到係飲完一定要叫下一杯
咁食串燒果d洗唔洗?
應該係話串燒店/燒鳥店有無尼d規矩
心齋橋附近嘅酒店最方便,飲飲食食買嘢都好就腳
不過心齋橋條商店街就多人到仆街,嗰條商店街入邊冇乜好西食,同埋避開道頓堀食野,嗰度全部都係請啲大陸人同埋學生煮俾你食,你想有幾好食

如果一家大細過嚟嘅話就建議住梅田嗰邊,梅田啲商場好行啲去大阪個outlet又近d
去神戶京都一程車搞得掂
大阪嘢好難食
連鎖店咪冇呢啲規矩,嗰啲人打份工理得你

如果係個人店(即係冇分店嘅)飲完一杯最好嗌下一杯,如果唔想飲就留返三分之一唔好飲住,同埋唔好嗌一杯嘢飲叫勁多嘢食,大概比例500円酒:1000円野食

佢唔會話你,亦都唔會有規矩寫喺度不過唔係咁好睇囉

成日都見到啲香港人幾個人嗌一碗拉麵去松屋都夠膽死2個人食一碗牛肉飯
認同
香港夜賓紛大把好嘢食
香港人大部分會覺得大阪風唔夠東京好食
幾個人食一碗香港都唔會做la
點解唔可以叫勁多野食 佢都有錢賺 唔係叫1杯野又少叫野食先有問題咩
野食賺唔到咩錢,野飲佢就咁倒俾你
緊係野飲好賺過野食居酒屋野食係for你送酒

你去島貴族個種連鎖店
你點勁多野食都無人理你,急凍雞搵微波爐叮俾你實賺到你錢

幾個人叫一碗係香港係唔會咁做,不過黎到日本旅行就好多人咁做
親眼見過2大2細一共4個人分一碗魚生飯
拉麵店就3個人分一碗拉麵
我認同,我鍾意食外皮夠脆既章魚燒
所以我喺大阪好少食章魚燒
章魚燒東京好食過大阪
最愛銀たこ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞