大阪美食世界第一 不服來辨

250 回覆
61 Like 542 Dislike
本身住係大阪,亦去過日本唔少地方

覺得食材可能其他地方會比大阪新鮮,但係如果講煮食技巧我覺得大阪一定係世界級

利申係大阪食過超過一百間餐廳好少食到伏野
如果大家去大阪有想食既野我都可以介紹
天下の台所
金龍拉麵
飛田料理組合
下個月去 有咩好食
飛田新地料理組合
有成兩條街有排行
冇食過唔好話自己去過大阪
大阪立食居酒屋推薦 心目中排頭三名燒鳥店之一

立ち飲みダテダチ係一間主打燒鳥(燒雞串)既立食居酒屋
燒鳥既水準很高,燒到半生熟唔會全熟,個人推薦佢既燒雞皮100円一串,其他雞串都係100円至250円
除左燒鳥串之外一品都好好食

一品推薦生蛋拌生雞肉,少少火炙過唔會太生,未試過生雞既朋友可以一試,雞刺身食落去口感其實好似魚生,試過返唔到轉頭

仲有免治雞肉咖哩配麵包都勁推薦,用咖哩粉加海苔炒香免治雞肉加埋熱辣辣嘅焗法包

トリユウケ 生蛋拌生雞肉

とりわさび 芥末海葡萄拌生雞肉

つくね 燒免治雞肉串

ずり/せせり/かわ 燒雞珍/燒雞脖子肉/燒雞皮

かわ唐揚げ 炸雞皮
トリキーマ 免治雞肉咖喱配麵包

店員唔識英文,餐牌部分係手寫翻譯app可能唔得,點餐可以直接俾店員睇相

店舖資料
ダテダチ
〒542-0074 大阪府大阪市中央区千日前2丁目4−12
人均2000-3000円
章魚燒
日本既居酒屋必須一人最少叫一杯野飲呢個係日本既潛規則
如果唔想飲酒既話可以叫烏龍茶,飲完一杯就要叫下一杯,如果唔想喝就剩三分之一以上唔好飲哂,其實立食主要靠酒賺錢,如果飲唔多咁多又想食很多既話就記得請staff飲酒啦,一杯都係400 500円當俾服務費都抵啦
睇你想食咩
飲醉酒食過一次都覺得好撚難食
有咩素食好食呀?
自己去開東京多不過聽人講就話大阪d 嘢仲正其實係d 嘢抵d? 齋計米芝蓮東京上榜多大阪成倍所以成日都唔明點解話大阪北海道美食多過東京
咁你有咩推介
有冇壽喜燒推介!
大阪正啊 真正旅遊城市 大阪人又夠隨和

東京真係麻麻 d人太死板 太似香港
有無壽司介紹?下個月一個人去

去左4 次東京 ,1次大阪
下次都仲係想去多次東京

東京淨係一個新宿,都多野食買玩過大阪...
原來有d咁ge規則
米芝蓮班專家無得坐唔會去立食
立食我覺得係大阪嘅精髓

我就唔會跟米芝蓮去搵野食
之前有個朋友帶我去食過有間咖喱有素食幾好食
不過搵唔返啲相

パプリカ食堂 Vegan

〒550-0013 大阪府大阪市西区新町1丁目9−9 Alivio 新町 1F

https://maps.app.goo.gl/s1DxXkRBCbtLrUnn7?g_st=ic
東京屈在每個市都可以完全唔同就咁鳩行都可以玩一日中目黑 中野 下北澤 吉祥寺 二子玉川 自由之丘 清澄白河 三軒茶屋求其數都一堆真係cls 玩極都有連去幾次都未厭不過都覺得係時候返大阪睇下有無變
我都同意嘅米芝蓮太fancy 反而無咗日本味,我去大阪都會想搵多d 平民嘢
一個人去可以體驗立食
立食壽司既話都有幾間推介

立ち飲み鮨 謹賀

〒530-0001 大阪府大阪市北区梅田1丁目1−3 B1-47

https://maps.app.goo.gl/983ZeYE6Y8kZHGnM8?g_st=ic

呢間啲壽司飯細細粒啲魚都幾大嚿,係好似香港啲大廈既商場入面,放咗工好多打工仔會去食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞