移居海外,當收到船運公司送抵家當時咁嘅樣 , 你會點樣?

328 回覆
119 Like 56 Dislike
不過三百幾箱都幾勁,想知運費幾錢
我地一家四口都係50箱
點?係咪俾十萬八萬出黎運貨,係要預左俾你掟?
咁寫明係contract 話‘搬運工人有權以自己方式去運送貨物,包括但不限於掟、踢紙箱,如有損毀,恕不負責’
睇黎木箱封鎖先係完美安全 起碼唔會一件件唔見咁難搞

我果時得廿箱野寄 幸運地一件都無漏

唔可以唔見既野全部用喼 我哋一家三口9隻喼
係有點辛苦但一到埗就用到
300幾箱一定係全部同一尺寸 ? 唔阻你繼續大大力打飛機
真係要睇保險合約 有D寫明如果係自己封箱 又唔撚同
果3箱我睇過荒失失奇兵,應該會漂流去左馬達加斯加
郵局紙箱真係好硬淨
唔緊要啦 掟爛都算啦
唔會掟走左吓話? 當你掟錯位 你咪執起再掟過好未
點樣可以唔見人件貨

大大張manifest 唔對 都識數件數掛
巴打姓劉?
你好似未遮名
我一家三口
4箱
戇撚鳩 自己入櫃卸貨做埋駁腳不如我做埋你嗰份啦
我果時特登去火炭工廠區買
唔算好貴 都已經好硬掙

買新上船
拆開下次用 唔好用舊箱
間野宜家懶懶閒 , 問sale 又話當地同事會回覆我, 上星期電郵比CS 直頭冇回應 , 當地既所謂同事就只係一路話未有消息未搵到同埋反映比公司呢類廢話咁囉 !
咁都唔至於過百箱
著緊啲衫每日都著緊 揀得嚟寄嗰啲都係換季衫或者冇著開 冇著開嗰啲就捐咗佢好過啦
但我覺得係比人鼠咗多
點解唔Claim?
好難想像有成300幾箱野
係當地買返啲運費可能都係返度
係所有紙箱都掟,大木箱佢地掟唔到所以貴係有道理
呢位Bro完全清醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞