今年去完三轉旅行 係香港真係想罷消費

578 回覆
4249 Like 69 Dislike
你唔比較埋人工,香港人工去泰國食野梗係爽喇,保安都15k
衝出黎懶醒
唔知你up乜柒
我講緊cp, 性價比
香港的確係9成價錢只反映租金人工貨價
剩底一成先係食材原有價值
我成日睇旅遊片D人黎香港食咩,點心,茶餐廳,燒味,糖水,譚仔(好多人都話係最鍾意),bakehouse蛋撻

講真依D唔係貴野又好食,算係咁架啦
四國20日都幾難plan
日頭揸車去海灘哂太陽去公園行下,跟住去按腳按身,夜晚去行商場行酒吧
香港嘢食貴都算
啲閪服務態度真係趕客
又要搭枱
由收銀知送餐嘅多謝都唔會講聲(我自己去邊買乜都會講聲唔該,但永遠對方唔講嘢不特止仲要望都唔望)
唔係話幫襯幾十蚊要乞句多謝
係成個民族好似好冇教養咁
好似啲舖頭特登比氣客受咁,好似佢哋有禮貌少少就做咗傻仔咁
當成個社會都當左有禮貌等如戇鳩仔,仲講乜搞旅遊?
識玩既釜山入 坐船去福岡走
我係福岡食$1300 一個 幾撚正 介紹埋朋友去 佢都話正 人地真係不同季節(我冬天 佢夏天)有改下啲最合時魚生 唔係好似香港咁入同樣既貨咁撚懶
因為去到泰國華人就= 金礦
服務對你又好,女個個都痴埋身
做皇帝一樣
去越南做皇帝,D spa正到
港幣升咗值又唔見喺香港買外國嘢有平過
另 香港呢十幾年嚟餐飲淨係靠呃無味覺嘅自由行就賺到錢 除食材差咗 烹調技巧都普遍低落 炒碟嘢都炒唔好

同電影業一樣 依賴內地市場整死咗自己 而家又想做返本地市場已經返唔到去
我今年都去左3轉日本1轉台灣,開關前每個月起碼係香港食一次Omakase而家都改3,4個月先食留返D錢過日本食,日本未必好食過香港但同等級一定平好多尤其酒水
仲撐?
十幾年前都香港人工都係咁上下
今時今日所有餐廳都收多左個double以上
你老豆老母人工有無翻一倍?
想問今年都未夠一年既師兄 點做到去左4-5次旅行
份工有咁多假?
啱啱去日本玩完返嚟,好想再去但要返工同考車
100歐又誇張得濟
就以垃圾飲食國家英國為例
揸住10-20歐食意大利餐廳 或者旅客指定餐廳 flat iron/ dishoom
同你揸住200港紙係商場食outback
英國野食一d唔輸蝕

歐洲係無乜平野食
平到5歐就會變快餐
但如果你晚晚係香港商場食飯
應該唔會覺得歐洲貴好多喎
連登仔不嬲唔駛番工
抄散都多
你唔係信真係fg50K 呀?
迪士尼嗰part正
我直接係巴東住,基本上唔出酒店都對住個海灘
一起身食完早餐就出去對住個海灘既泳池哂太陽,哂到悶就出去行下

布吉個種節奏仲好過芭提雅,而家仲要少人過疫情之前,主要啲強國人少左好多
我12月又去布吉,巴東真係sleep eat relax天堂
個4d 日本都係以個來架喎 同埋明日世界果2隻game 叫做換過啲主題啦
depends 咩年紀啦
如果十幾廿歲讀緊書 成班frd係附近
出車去玩真係爽過 香港下下都係差唔多係行街
有家庭的 睇下做咩工 忙唔忙 洗唔洗成日去office

我就只係覺得少左可以放工搵人食飯
同無左黃金呢d商場行下 燒時間睇下新野實物
買野係無咁方便 但其實又有Amazon補救下
香港我都有揸車 但好多時出市區一兩丁友
揸又唔係 煩塞車泊車 唔揸又唔係 煩有車唔用
係外國就一定揸 買多左野都唔怕
整體黎講 睇你咩lifestyle la 我就真係無差好遠
你食開屎唔怪你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞