出到嚟先發覺,原來最racist係香港人

267 回覆
1109 Like 55 Dislike
香港人不嬲以為自己係榮譽白人
NET Teacher
你咪又係歧視白人

你睇成個政府行政架構官員公務員無少數膚色少數族裔(包括白人)都知呢度歧視當愛國
事實係 唔通你認為自己同蛔黑印同級?
成街巴基爛坦係街度唱歌 飲酒衝馬路
周圍都殘殘舊舊多垃圾 車就亂泊隨意塞路
你去住啦 大愛撚 俾埋個老婆出黎一齊開心share
無幽默感就唔好接落去
將犯罪率歸咎哂落人種真係好低能

就好像將窮歸咎哂落唔努力一樣, 咁你調返轉望吓香港啲基層有幾多向上流動力? 啲有錢仔出世嗰刻同你嘅資源差距有幾大? 當係股票咁睇, 大家都每年升1%, 你升到幾時先賺到對方1年嘅增長?

明明成個環境都對犯罪率、貧窮率呢啲數據係完全離唔開關係, 但成班弱智就cognitive bias用啲最簡單最直觀嘅傻鳩理由, 唔理會其他因素就直接落定論

唔講我以為連登全部都社會學家
住過外國未
係度扮科學家 過黎力架區震撼教育下你個龜頭先啦
報應黎 之前十年屌大陸人屌到咁恆
但大陸人成班一早融入外國
而家香港被人歧都無得出聲 硬食喇
個政府香港人有份話事?
第一句已經知唔使駁都得
睇埋貧窮率係第二個理由唔住黑人區
我哋住邊唔使係社會科學家
直觀嘅嘢已經表明哂唔會揀黑人區

最後,你係咪住緊黑人區?唔係可以唔使覆啦
呢個幾好
棟篤神探
人種與犯罪關係,唔屬於生物上,係社會上嘅問題
當中涉及剝削、不公等等而造成

但對大眾黎講,又唔會有能力去推動改變,唯有接受左人種與犯罪率關係呢個事實囉
而當中又會有人想表達反對意見,但實際上都係冇能力、冇決心去作改變,只流於空談,咁咪口上要公平唔好歧視,身體都係揀去白人區

講到底,老實接受而順從、空談嘅反對,兩者只係包裝上嘅分別
Blond hair都要求埋,屌你老味
喔定喎
Non white都可以係Native English speakers,white都未係native
nature > nurture
唔屬於生物上,係社會上嘅問題

evolution令唔同人種有唔同膚色 唔同樣 唔同體格

但咁強大嘅力量 一去到個腦就毫無作用
左膠post
身體能量太多腦袋控制唔到?
係美國應該比人告到破產
原來matt leung成日rap係咁嘅意思
this is HK
無撚得救
香港人族內歧視最嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞