出到嚟先發覺,原來最racist係香港人

267 回覆
1109 Like 55 Dislike
支持黑人牙膏改名
呢個係2018年,有冇update啲?
你想同黑人住定白人住
你比較啲租咪知咩事
當地人自己一早都有呢個印象,關香港人咩事
咁你咪揀力架區黎 去過未 小心俾人溶左你個ching chong
NET 喔
NET 唔請 白種人 native-speaking English teacher

唔通請 非白種人 non native-speaking English teacher ?

native
adjective
UK /ˈneɪ.tɪv/ US /ˈneɪ.t̬ɪv/
Add to word list
B2 [ before noun ] relating to or describing someone's country or place of birth or someone who was born in a particular country or place:
She returned to live and work in her native Japan.
She's a native Californian.

為何學校總有個外藉英語老師?故事追溯20年前,政府開始一個簡稱NET的計劃(Native-speaking English Teachers),即「以英語為母語的英語教師」,計劃由中學漸漸推展至小學,現時有些學校更會以NET老師集中培訓學生應付DSE、TSA或升中面試訓練。
想知幾歲咩學歷嘅人先會以為native english speaker就一定係白人
中國都有好人
香港啲國際學校/so call興趣班就請加拿大人
口音算係好聽
啲官校最鍾意請個澳洲鬼返嚟
未請蘇格蘭人已經好畀面
而家佢哋叫自己做darlie 好來

唔再叫黑人牙膏㗎喇
特別係港女 除咗白人外都係低級
white trash
閣下完美示範香港人極度racist
3歲幼稚園學歷
條友係咪嗰種 以爲南非 = 全黑人native冇白人
好老實同你講 就算英國自己地頭 都有種族及生活文化差異

唔講 白種人內部猁物浦啲英文accent

只係單單講 白人 不同地區性不同階級生活文化 成長學既英文small talks 既差異 都好大

Native 一詞 我地逆向思考番
外國想請Native-speaking Chinese teacher 我最多承認自己係 Native-speaking Hong Kong Cantonese teacher

台灣人 Native-speaking Taiwanese Mandarin
teacher

支那人 Native-speaking 蝗語 teacher

因為 生活文化同語言 息息相關口
揀雞鴨咩一定要blonde
咁邊個種族冇歧視?連同種嘅都會被排斥/睇唔起,何況對其他種族?
香港人好彩係east asian 崇儒 得把口
但心底裡眼界窄 其實仲racist過 大部分白人
應該係先觀察行為再落定論
你咁同小粉紅仇視日本人有咩分別
依家 英國好聽啲選個印仔出黎話 種族多元性

但本地人都知同印度「利益」同搵替死鬼 先搵件印仔出黎 做小丑

肉酸啲講 幕後揸莊 係支那女婿&個班推肥波落台既白人
我嘅歧視係唔會主動同佢哋友好先囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞